Pot tinerii fani ai roboticii să unească o Libie tulburată?

De Jurnalul Național Externe Lifestyle Tech 175 citiri
5 min citire

Inrolare trafic.ro
Youssef Jira, un tânăr de 18 ani cu o față proaspătă, îmbrăcat cu un hanorac cu o bandană în jurul capului, are ambiții mari într-o societate libiană în care dictatura și violența au dominat, mai degrabă decât creativitatea tinerească.

Jira face parte dintr-un grup de tineri fanatici ai tehnologiei care au participat luna aceasta la Campionatul Regional Libia de robotică într-o suburbie a orașului Tripoli. Aproximativ 20 de echipe de tineri cu vârsta între 12 și 18 ani au concurat în evenimentul inclusiv.

El vrea să încurajeze alți tineri să folosească hi-tech pentru a ajuta la modernizarea țării divizate și afectate de conflicte.

„Vrem să transmitem un mesaj întregii societăți, pentru că ceea ce am învățat ne-a schimbat foarte mult”, a spus Jira, adăugând că a dobândit noi abilități și a învățat despre munca în echipă în urmărirea unui obiectiv comun.

Tinerii libieni participă anual la First Tech Challenge, o competiție de robotică la nivel național, în timp ce calificările regionale pentru Libia încep în orașul estic Benghazi, pe 3 februarie 2022 (Abdullah Doma/AFP)

Libia a cunoscut mai mult de un deceniu de oprire-declanșare a conflictului de când o revoltă susținută de NATO din 2011 l-a răsturnat pe omul puternic Muammar Gaddafi, cu nenumărate miliții rivale, puteri străine și mai multe guverne luptă pentru influență.

Țara rămâne împărțită între un guvern presupus interimar din capitala vestică, Tripoli, și un altul din est, susținut de comandantul renegat Khalifa Haftar.

„Este mai mult decât roboți”

Evenimentul a avut aerul unei competiții sportive de liceu, cu fanii care își încurajau echipele care lucrau într-un pix pe podeaua sălii de sport, pe un fundal de bannere cu cuvintele „Lybotics” și „First Tech Challenge” în timp ce cânta muzica pop.

Roboții erau niște instrumente mici, cu roți, cu circuite expuse, care manevrau sacadat în jurul stiloului din centrul camerei.

Coordonatorul evenimentului, Mohammed Zayed, a spus că astfel de proiecte ajută la „deschiderea de noi orizonturi” tinerilor libieni.

„Nu este vorba doar despre simpli roboți”, a spus el. „Acești tineri au trebuit, de asemenea, să își gestioneze relațiile și să lucreze pentru incluziune, unitate și pace.”

Zayed a spus că evenimentul are ca scop „pregătirea lucrătorilor viitorului și conștientizarea țării cu privire la importanța tehnologiei și a inovației”.

Sub conducerea de 42 de ani a lui Gaddafi, universitățile au subliniat opiniile liderului despre politică, armată și economie, mai degrabă decât progresul științific.

Libienii participă la o competiție de robotică la școala din Tripoli pe 4 martie 2023 (Mahmud Turkia/AFP)

După ani de violență, o perioadă de relativ calm de la încetarea focului din 2020 a permis unora să viseze că Libia poate începe să meargă înainte, în ciuda diviziunii politice în curs.

La competiție, familia, prietenii și oficialii guvernamentali au fost acolo pentru a încuraja concurenții și pentru a promova cultura tehnologiei.

Evenimentul, finanțat de o școală internațională și sponsori privați, a fost avut în vedere din 2018, dar a fost amânat în mod repetat din cauza tulburărilor urmate de pandemia de COVID.

Shadrawan Khalfallah, în vârstă de 17 ani, care concura într-o echipă de fete, a spus că crede că tehnologia ar putea ajuta la abordarea provocărilor de la climă la sănătate și le poate ajuta pe femei să treacă înainte.

„Ne-am înființat echipa pentru a ne face societatea să evolueze și să arătăm că existăm”, a spus ea, dând autocolante cu cuvântul „Schimbare”.

Studenții libieni participă la o competiție de robotică la Tripoli pe 4 martie 2023 (Mahmud Turkia/AFP)

Libia este bogată în petrol, dar decenii de stagnare sub Gaddafi și ani de lupte i-au spulberat economia afectată de corupție și și-au lăsat populația blocată în sărăcie.

Puțini bani publici intră în știință și tehnologie, dar Nagwa al-Ghani, profesor de științe și mentor al uneia dintre echipe, a spus că trebuie să se schimbe. „Avem nevoie de ea dacă vrem ca țara noastră să se dezvolte”, a spus ea, adăugând că educația este punctul de plecare.

Aceștia se confruntă cu numeroase provocări, dar autoritățile din capitala Tripoli vorbesc despre „noi inițiative” pentru dezvoltarea digitală, concentrându-se pe tineri.

„Libiei nu îi lipsește nimic, nici resursele umane, nici inteligența, nici determinarea tinerilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Mohammed Hamouda, la eveniment.

„Ceea ce lipsește este stabilitatea pe termen lung și o viziune strategică pentru sprijinirea tinerilor”.

Sursa – www.aljazeera.com