PrEP și PEP: Prevenirea HIV

De Jurnalul Național Actuale Sănătate 176 citiri
5 min citire

Inrolare trafic.ro
 

Aproximativ 7.000 de femei din Statele Unite sunt diagnosticate cu HIV în fiecare an. Dar vestea bună este că există două strategii, numite PrEP și PEP, care vă pot ajuta să rămâneți HIV negativ. Ambele opțiuni necesită să luați medicamente antiretrovirale, care pot împiedica apariția virusului după ce intră în organism.

Deci, de unde știi dacă ar trebui să iei PrEP sau PEP?

PrEP, care înseamnă profilaxia pre-expunere, este o pastilă sau o injecție pe care o iei înainte de a fi expus la HIV pentru a preveni infecția. Este un fel ca pilula contraceptivă pentru HIV.

PEP, care înseamnă profilaxia post-expunere, este un fel ca pilula de a doua zi. Îl luați după ce ați fost expus pentru a preveni infecția.

Cine ar trebui să ia PrEP?

PrEP este pentru persoanele care sunt negative pentru HIV, dar au un risc mare de a se infecta cu HIV. Sunteți expuși unui risc crescut dacă faceți sex vaginal sau anal fără prezervativ sau împărțiți acele. Dacă ați avut o altă infecție cu transmitere sexuală (ITS) în ultimele 6 luni sau aveți un partener care are HIV detectabil sau netratat, riscul dvs. crește.

Cât de eficientă este PrEP?

PrEP reduce cu aproape 99% șansele de infectare cu HIV din cauza sexului dacă este luată corect. S-a demonstrat că PrEP reduce riscul de a dezvolta HIV din cauza consumului de droguri injectabile cu aproximativ 74%. PrEP nu protejează împotriva altor ITS sau a sarcinii. Prezervativele oferă protecție împotriva ITS și a sarcinii.

Cum folosesc PrEP?

Dacă încercați să preveniți infectarea cu HIV prin sex, aveți opțiunea de a lua PrEP într-o pastilă zilnică sau o injecție la fiecare două luni. Dacă încercați să preveniți HIV de la consumul de droguri injectabile, pastilele sunt metoda recomandată.

Cum ajung la PrEP?

PrEP este disponibil numai pe bază de rețetă, așa că contactați furnizorul dumneavoastră de asistență medicală (HCP) dacă doriți să luați medicamentul. Explicați motivele pentru care sunteți îngrijorat de riscul HIV și nu vă fie teamă să fiți sincer cu HCP. Trebuie să fii HIV negativ pentru a merge la PrEP.

Cât timp durează ca PrEP să fie eficientă?

În funcție de tipul de expunere pe care l-ați avut, poate dura între șapte și 21 de zile pentru ca PrEP să fie eficientă. HCP vă poate oferi informații detaliate în funcție de situația dumneavoastră specifică.

Este PrEP sigură?

PrEP este sigur de utilizat, deși unii oameni pot prezenta reacții adverse, inclusiv greață, diaree, dureri de cap, oboseală și stomac deranjat. Pe măsură ce continuați să luați PrEP, efectele secundare încetează de obicei. Pentru persoanele care primesc PrEP injectabilă, poate apărea durere la locul injectării.

Femeile pot lua PrEP?

Oricine poate lua PrEP. Cu toate acestea, multe femei s-ar putea să nu știe că îl pot folosi.

De asemenea, inechitățile în materie de sănătate pot însemna că femeile de culoare nu primesc acces ușor la informații despre medicamentele antiretrovirale. Utilizarea PrEP este o alegere personală. Este o idee bună să spuneți medicului dumneavoastră medical că sunteți interesat de PrEP și doriți să discutați dacă are sens să o utilizați.

Ce este PEP?

PEP este un medicament pe care îl luați în urma unei posibile expuneri la HIV. Este similar în acest fel cu pilula de a doua zi, deoarece este folosită după expunere. O expunere cu risc ridicat la HIV se poate produce prin sex sau prin împărțirea acelor cu cineva care are sau ar putea avea HIV. PEP poate fi folosit și de persoanele care au suferit o agresiune sexuală sau de lucrătorii din domeniul sănătății care sunt înțepați de un ac.

Cum obțin PEP?

Pentru a obține PEP, ar trebui să mergeți la o cameră de urgență sau o clinică de îngrijire de urgență pentru a fi evaluat de un HCP în urma unei posibile expuneri la virus. Nu ezitați să mergeți – cu cât începeți mai devreme PEP, cu atât va fi mai eficient.

 

Sursa – www.healthywomen.org

TAGGED: , ,