Președintele SUA Biden și premierul Israelului Netanyahu fac schimb de cuvinte din cauza protestelor | Știri de politică

De Jurnalul Național Externe Politică 139 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
Biden îi spune Israelului să „retragă” de la reformele judiciare, Netanyahu răspunde spunând că Israelul a respins „presiunile din străinătate”.

Președintele Statelor Unite ale Americii Joe Biden a spus Israelului că „nu poate continua” să continue reformele judiciare profund controversate – acum în așteptare – care au provocat luni de neliniște – comentarii care l-au determinat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu să declare că nu ia decizii bazate pe presiuni. din strainatate.

Comentariile lui Biden de marți au venit în timp ce Netanyahu a fost acuzat de oponenți că a încălcat democrația israeliană în încercarea de a-și întări propria putere, ceea ce duce la proteste și greve paralizante în Israel.

„La fel ca mulți susținători puternici ai Israelului, sunt foarte îngrijorat. … Ei nu pot continua pe acest drum, iar eu am clarificat acest lucru”, a spus Biden reporterilor în timpul unei vizite în statul Carolina de Nord.

„Sper că prim-ministrul (Netanyahu) va acționa într-un mod în care va încerca să ajungă la un compromis autentic, dar asta rămâne de văzut”, a spus Biden, adăugând că nu se gândește să îl invite pe liderul israelian la Casa Albă, la Casa Albă. cel puțin „nu pe termen scurt”.

Vorbind mai târziu la Washington, DC, Biden a cerut administrației lui Netanyahu să renunțe la controversata lege a justiției.

„Sper că vor scăpa de asta”, a spus el reporterilor.

Netanyahu a emis rapid o declarație ca răspuns la Biden, a raportat agenția de presă Reuters.

„Israelul este o țară suverană care ia decizii prin voința poporului său și nu pe baza presiunilor din străinătate, inclusiv din partea celor mai buni prieteni”, a spus el.

Netanyahu a spus că administrația sa se străduiește să facă reforme „prin consens larg”.

„Îl cunosc pe președintele Biden de peste 40 de ani și apreciez angajamentul său de lungă durată față de Israel”, a spus Netanyahu.

El a spus că alianța Israel-SUA este de neîntrerupt „și depășește întotdeauna dezacordurile ocazionale dintre noi”.

Luni, președintele Israelului Isaac Herzog i-a cerut lui Netanyahu și coaliției de guvernământ să oprească planul său de schimbări judiciare, „de dragul unității poporului Israel, de dragul responsabilității”.

Apelul de luni al șefului statului, care în mod normal nu se implică în politică, subliniază alarma pe care propunerile au provocat-o și vine după o noapte dramatică de proteste în Israel, duminică, după demiterea ministrului apărării al țării.

Zeci de mii de protestatari au ieșit în stradă în orașele din Israel, într-o explozie spontană de furie, după ce Netanyahu și-a concediat ministrul apărării pentru că și-a contestat planul de revizuire judiciară.

Ministrul Apărării demis Yoav Gallant a fost primul membru de rang înalt al partidului de guvernământ Likud care a vorbit împotriva reformelor, spunând că diviziunile profunde amenință să slăbească armata israeliană.

Sursa – www.aljazeera.com