Prețul gazelor naturale a scăzut.

Țările din UE îşi sporesc măsurile pentru a contracara criza energetică la mai puțin de două săptămâni de la debutul sezonului de termoficare. Așadar, prețul gazelor naturale a înregistrat luni, 19 septembrie, o nouă scădere.

De asemenea, cotaţiile pentru luna viitoare au scăzut cu până la 8,3% în ziua de luni, la hub-ul TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pentru gazul natural în Europa. Astfel, a fost continuată o tendinţă de scădere care a început săptămâna trecută.

Germania, Marea Britanie şi alte state europene și-au propus să cheltuie mai multe miliarde de euro pentru a-şi reduce dependenţa de importurile ruseşti, salvând companiile energetice locale şi plafonând preţurile pentru a reduce povara pentru firme şi gospodării, potrivit informațiilor transmise de bloomberg.com

Discuțiile privind măsurile destinate reducerii impactului crizei energetice continuă

În plus, în jurul orei 8:53 a.m. la Amsterdam, cotaţia la gaze naturale se situa la 175 de euro pentru un Megawatt-oră, în scădere cu 6,8% faţă de preţul înregistrat la închiderea şedinţei precedente, cel mai redus nivel de după 25 iulie, conform sursei citate.

De asemenea, discuţiile cu privire la propunerile Comisiei Europene destinate să reducă impactul crizei energetice continuă şi trebuie aprobate şi de statele membre. Planul include strângerea a 140 de miliarde de euro de la companiile energetice, precum şi ţinte obligatorii pentru reducerea consumului de electricitate şi oferirea de lichiditate.

Guvernul german a hotărât vineri să preia controlul asupra unei rafinării deţinute de grupul petrolier rus Rosneft PJSC, acesta fiind primul pas într-un proces de restructurare la finalul căreia Berlinul ar urma să preia o mare parte din sectorul energetic al celei mai mari economii europene. Conform unor surse din apropierea discuţiilor, Guvernul german poartă de asemenea discuţii cu privire la naţionalizarea celor mai mari importatori din Germania, Uniper SE şi VNG AG.

Cu toate că au mai scăzut în ultimele săptămâni, preţurile la gaze sunt în continuare de şapte ori peste media pentru această perioadă a anului, accelerând inflaţia şi punând economiile în pragul recesiunii. Cererea este aşteptată să crească gradual înainte de sezonul de termoficare, care începe la data de 1 octombrie.

Transgaz: Depozitele de gaze naturale au fost deja umplute în proporţie de 80%

Conform unui comunicat oficial al Transgaz de sâmbătă, 17 septembrie, ţara noastră a atins un grad de umplere a depozitelor de gaze naturale de 80% din capacitatea totală.

Conform reprezentanţilor Transgaz, stocarea gazelor în depozite va continua până la finalul lunii octombrie, mai precis până pe data de 30 octombrie, penultima zi a lunii.

Reamintim că acest grad de 80% reprezintă pragul minim aprobat pentru șara noastră în noul regulament al Comisiei Europene.

Sursa: capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata