Prețul porumbului a atins un nou maxim.

Prețul porumbului a atins la începutul acestei săptămâni o nouă bornă. Aşadar, valoarea înregistrată la bursa din Chicago a înregistrat o majorare semnificativă, în timp ce costul materiilor prime globale continuă să crească.

Prețul porumbului a atins o nouă bornă. Este cel mai ridicat nivel din ultimii 9 ani

Astfel, contractele futures pentru porumbul cu livrare în luna iulie se tranzacționau luni la peste 8 dolari pe bușel, cel mai ridicat nivel din septembrie 2012. La începutul acestui an, contractele se tranzacționau în apropierea a 6 dolari pe bușel, notează CNBC.

Porumbul este numai una dintre mărfurile agricole care au înregistrat o creștere a prețurilor în ultimele săptămâni, în parte datorită războiului din Ucraina. Amintim că țara respectivă este un exportator important de grâu și de alte produse, cum ar fi uleiul de floarea-soarelui, în timp ce Rusia este un producător cheie de grâu și de multe substanțe chimice folosite în îngrășăminte.

Traderii pariază pe o nouă creștere a prețurilor

De asemenea, acest lucru îi determină pe traderi să parieze că valorile mai mari ale inputurilor și cererea mai mare de porumb ca produs alimentar de substituție vor duce la creșterea prețului. Chiar și înainte de război, materiile prime agricole înregistrau o oarecare presiune ascendentă pe fondul întreruperilor lanțului de aprovizionare și al costurilor ridicate de transport care contribuie la inflația din întreaga economie. În plus, seceta din vestul SUA și din alte părți ale lumii a determinat, de asemenea, creșterea preţurilor

Totodată, pe lângă preocupările legate de aprovizionarea globală care afectează în general mărfurile agricole, porumbul are și o sursă potențială de cerere suplimentară.

Insecuritatea alimentară la nivel mondial ar putea crește în acest an din cauza prețurilor mai mari

Președintele Joe Biden a transmis săptămâna trecută că administrația sa va permite temporar vânzarea de benzină cu un conținut mai ridicat de etanol în timpul verii, în încercarea de a compensa creșterea costurilor energiei. Vara este, de regulă, una dintre cele mai mari perioade de cerere de benzină în SUA.

De asemenea, Banca Mondială a avertizat la începutul acestei luni că insecuritatea alimentară la nivel mondial ar putea crește în acest an din cauza prețurilor mai mari.

Sursa: capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata