Prințul Harry se aștepta să depună mărturie într-un tribunal din Londra

De Jurnalul Național Actuale Externe 181 citiri
4 min citire
 

El și alte peste 100 de personalități importante au intentat un proces împotriva Ziarelor Mirror Group.

Prințul Harry va deveni primul regal britanic care a apărut în caseta martorilor din anii 1890, când depune mărturie la Înalta Curte din Londra, ca parte a procesului său împotriva Mirror Group Newspapers (MGN).

Iată detaliile procesului:

Despre ce este cazul?

Harry și alte peste 100 de persoane dau în judecată MGN – editorul Daily Mirror, Sunday Mirror și Sunday People tabloide – acuzându-i de activități ilegale pe scară largă între 1991 și 2011.

Printre cei implicați se numără actori, sportivi, celebrități și oameni care pur și simplu au avut o legătură cu figuri de profil.

Ei spun că jurnaliştii sau anchetatorii privaţi ai grupului au efectuat hacking de telefoane la „scală industrială”, au obţinut detaliile lor private prin înşelăciune şi au comis alte acte ilicite pentru a afla informaţii despre ei.

MGN contestă afirmațiile și neagă că personalitățile de rang înalt ar fi fost conștiente de fapte greșite. De asemenea, susține că unele procese au fost introduse prea târziu.

Harry urmează să depună mărturie atunci când cazul său specific va fi audiat timp de trei zile, începând de luni.

Ce este hackingul telefonic?

Hackingul telefonic, interceptarea ilegală a mesajelor vocale pe telefoanele mobile, a intrat pentru prima dată în atenție larg răspândită în 2006, când editorul regal de atunci al tabloidul News of the World (NoW) al lui Rupert Murdoch și un detectiv privat au fost arestați.

Ei au pledat vinovați și au fost închiși în 2007. NoW și personalități de rang înalt de la operațiunea din Marea Britanie a Ziarelor Murdoch News Group (NGN) au spus că hackingul se limitează la un reporter necinstiți.

Dar alte dezvăluiri din 2011, inclusiv că o școală ucisă a fost vizată, au dus la închiderea ziarului și la un proces penal.

Grupul Mirror a negat constant că jurnaliştii săi au fost implicaţi în hacking, inclusiv la o anchetă publică, dar în 2014 a recunoscut răspunderea în patru cazuri.

De atunci, MGN a soluționat peste 600 de pretenții la un cost de peste 100 de milioane de lire sterline (120 de milioane de dolari) în daune și costuri.

Ce spune Harry despre MGN?

Harry spune că 140 de povești care au apărut în ziarele MGN au fost rezultatul spargerii de telefon sau a altor comportamente ilegale. Procesul are în vedere doar 33 dintre acestea.

Avocații săi au spus că intruziunea a dus la ruperea relației lui cu iubita de lungă durată Chelsy Davy.

În alte documente eliberate la începutul procesului, MGN a recunoscut că există dovezi că anchetatorii privați au fost instruiți să adune ilegal informații despre trei dintre cei implicați în cazurile de testare, inclusiv, într-o ocazie, Harry.

Editorul a spus că și-a cerut scuze fără rezerve și că are dreptul la despăgubiri.

Cu toate acestea, a respins celelalte afirmații ale sale.

De ce ia Harry măsuri?

Cazul MGN este unul dintre cele patru pe care Harry le urmărește în prezent la Înalta Curte împotriva ziarelor britanice.

El dă, de asemenea, în judecată NGN pentru presupusa piraterie telefonică și alte acte ilegale. NGN neagă că The Sun a fost implicat în fapte greșite și se luptă pentru ca cazul său să fie aruncat.

Prințul, împreună cu cântărețul Elton John și alți cinci, dă în judecată Associated Newspapers (ANL), editorul Daily Mail and Mail on Sunday, pentru hacking telefonic și încălcare ilegală a confidențialității. ANL neagă orice activitate ilegală.

De asemenea, Harry dă în judecată ANL pentru calomnie.

Sursa – www.aljazeera.com