Procesul liderului opoziției din Senegal dă startul sezonului electoral dificil

De Jurnalul Național Externe Justiţie 160 citiri
9 min citire

Inrolare trafic.ro
Liderul proeminent al opoziției, Ousmane Sonko, urmează să fie acuzat joi de calomnie într-un tribunal de la Dakar. Dacă va fi găsit vinovat, liderul politic ar putea fi interzis să candideze la alegerile prezidențiale din 2024.

Stabilită inițial pentru 16 martie, audierea a fost amânată pentru 30 martie, după ce serviciile de securitate de stat l-au scos cu forța pe Sonko din vehiculul său și l-au escortat în instanță în ziua audierii. La scurt timp după, au izbucnit ciocniri între forțele de poliție și susținătorii lui Sonko.

Sonko, în vârstă de 48 de ani, a spus că a inhalat o substanță nocivă în timpul altercațiilor, care i-a afectat vederea și respirația, susținând că altercația a echivalat cu o tentativă de asasinat.

Vorbind la o conferință de presă de marți, procurorul general al Senegalului, Ibrahima Bakhoum, a declarat că un suspect a fost arestat în legătură cu acest caz.

Yarga Sy, un agent de securitate al aeroportului, i-a dat lui Sonko o eșarfă îmbibată cu o substanță dăunătoare. Substanța era de fapt oțet, a spus Bakhoum.

Incidentul a escaladat tensiunile în Senegal, în timp ce țara se pregătește pentru potențiale tulburări înainte de audierea lui Sanko de joi. Ousseynou Fall, unul dintre avocații lui Sonko a fost suspendat miercuri de Baroul din Senegal, după o plângere a unui judecător de caz și nu va putea apărea în instanță.

„Tensiunile în curs au dus la o înrăutățire a situației, alimentând violența politică pe măsură ce opoziția se adună în jurul cazului Sonko…”, a declarat Alioune Tine, analist politic senegalez și fondator al think tank-ului AfrikaJom Center.

Liderul opoziției se confruntă cu acuzații de calomnie aduse împotriva lui de ministrul Turismului din Senegal, Mame Mbaye Niang, după ce l-a acuzat că a furat 29 de miliarde de franci CFA (47 de milioane de dolari) de la o agenție guvernamentală. De asemenea, Sonko se confruntă cu acuzații separate de violare a unei angajate a unui salon de înfrumusețare și amenințări cu moartea la adresa ei în 2021.

El neagă acuzațiile și susține că actualul președinte Macky Sall folosește sistemul judiciar pentru a-și anula candidatura la președinție. Un purtător de cuvânt prezidențial a negat că a comentat audierea lui Sonko.

Fost inspector fiscal care a trecut în politică și a devenit liderul partidului de opoziție Pastef, Sonko a devenit și mai popular după ce a terminat pe locul al treilea la alegerile prezidențiale din 2019, devenind cel mai important adversar politic al lui Sall.

Opoziție înăbușitoare cu sistemul judiciar

Personalități anterioare ale opoziției, cum ar fi fostul primar al Dakarului, Khalifa Sall, și Karim Wade, fiul fostului președinte Abdoulaye Wade, au fost acuzați de corupție și li s-a interzis să candideze împotriva lui Sall în 2019.

Coaliția de opoziție a susținut că aceste descalificări fac parte dintr-un model mai larg în care coaliția de guvernământ folosește sistemul judiciar pentru a-i marginaliza pe candidații opoziției și pentru a deschide calea pentru realegerea președintelui în exercițiu.

Senegalul s-a bucurat de o relativă stabilitate politică de când și-a câștigat independența față de Franța în 1960. Spre deosebire de mulți dintre vecinii săi, a evitat loviturile militare, câștigându-i reputația ca un far al democrației în regiune. În ciuda acestor acreditări, țara a experimentat turbulențe politice semnificative înaintea alegerilor.

În ultimele luni, a existat un val de arestări din opoziție, inclusiv El Malick Ndiaye, purtătorul de cuvânt al partidului Pastef al lui Sonko. El a fost acuzat că a răspândit știri false și a petrecut cinci zile în închisoare înainte de a fi eliberat cu o brățară electronică de gleznă.

Astfel, există îngrijorarea că o potențială descalificare a Sonko sau o altă candidatură la președinția Sall ar putea semnala o coborâre în haos.

„Situația noastră politică actuală este cea mai periculoasă de la decolonizare”, a declarat Cheikh Fall, un activist politic senegal, pentru Al Jazeera, „Macky Sall este singura persoană responsabilă pentru această situație”.

Amnesty International a avertizat cu privire la intensificarea violenței cu care forțele de securitate au reprimat protestatarii înaintea alegerilor din 2024.

„O escaladare a tensiunilor și alte ciocniri violente între susținătorii opoziției și forțele de securitate pot afecta reputația democratică a Senegalului”, a declarat Renna Hawili, analist din Dakar, de la consultanța geopolitică Control Risk.

Un al treilea mandat controversat

În 2016, constituția senegaleză a fost modificată, limitând durata mandatelor prezidențiale la cinci ani. Un amendament anterior din 2001 a limitat termenii consecutivi la doi.

Dar acum există incertitudine dacă Sall va candida pentru un al treilea mandat.

Președintele încă nu a confirmat sau infirmat astfel de ambiții, dar a discutat recent despre această posibilitate într-un interviu acordat revistei franceze L’Express. El a afirmat că, dacă ar alege să candideze, ar fi constituțional, deoarece primul său mandat va fi extins dincolo de domeniul de aplicare al reformei, cu o durată de șapte ani, în loc de cinci.

„Din punct de vedere juridic, dezbaterea a fost soluționată de mult timp”, a spus Sall, care susține că a consultat Consiliul Constituțional înainte de modificarea din 2016. „Acum, ar trebui să candidez pentru al treilea mandat sau nu? Este o dezbatere politică, recunosc.”

Dacă va candida, ar fi o „bombă politică” care ar deteriora și mai mult situația politică deja tensionată a țării, a spus Tine.

Problema prelungirii mandatului este una veche în Senegal – și într-adevăr în Africa de Vest.

În 2012, predecesorul lui Sall, Wade, a încercat, de asemenea, să ocolească amendamentul din 2001 și să candideze pentru un al treilea mandat. Asemenea lui Sall astăzi, el a susținut că, pentru că fusese ales înainte de modificare, acesta nu s-a aplicat la primul său mandat. Asta a declanșat proteste violente.

Sall era un lider de opoziție atunci și, susținut de sprijinul său pentru protestele anti-Wade, a câștigat popularitatea care l-a ajutat să devină în cele din urmă președinte.

La acea vreme, el a spus că nu va permite președinților să candideze mai mult de două mandate, ceea ce a dus la semnarea legii patru ani mai târziu.

Apeluri la proteste

Procesul lui Sonko are loc cu mai puțin de un an înainte de alegerile prezidențiale din 2024. Dacă va fi găsit vinovat joi, el va fi descalificat de a candida la următoarele alegeri, ceea ce ar putea înclina balanța în favoarea actualului.

Dar există un sentiment din ce în ce mai mare că procesele au galvanizat opoziția și au condus la o schimbare semnificativă a peisajului politic, pe măsură ce mai mulți tineri, frustrați de creșterea șomajului, se adună la Sonko.

Coaliția Yewwi Askan Wi, care se traduce prin „Eliberați oamenii” în limba locală wolof, a condus proteste în Dakar pe 29 martie și a planificat demonstrații la nivel național pentru joi și 3 aprilie. Aceste proteste sunt programate să aibă loc în ciuda lipsei de guvern autorizare.

Dacă procesul lui Sonko va marca începutul unei noi ere de tulburări politice sau dacă va întări strânsoarea președintelui în exercițiu, va deveni evident joi, spun analiștii.

„Este prima dată când acțiunile noastre colective de la independență ne-au permis să construim un sistem democratic atât de solid”, a spus activistul Fall, „dar este în pericol să se prăbușească ca un castel de cărți”.

Sursa – www.aljazeera.com