Profeția cumplită a unui bancher din Europa

Guvernatorul Băncii Angliei a atenţionat că prețurile la alimente vor atinge niveluri „apocaliptice”, adăugând că se simte „neajutorat” în situaţia creșterii galopante a inflației.

Astfel, Andrew Bailey a ripostat la criticile conform cărora Banca Anglie a acționat prea încet pentru a combate inflația, punând “situația proastă” pe seama unor serii de șocuri externe, printre care războiul din Ucraina și blocajul din China.

“Nu putem prezice lucruri precum războaiele – acest lucru nu este la îndemâna nimănui”, a precizat el.

Cauzele acestei situații

Acesta a spus că nu crede că Banca Anglie ar fi putut face ceva diferit pentru a preveni creșterea prețurilor. Totodată, Bailey a precizat că războiul din Ucraina a împins în sus prețurile energiei, care sunt cel mai mare motor al inflației – în timp ce blocarea Shanghaiului a exacerbat creșterile costului bunurilor din cauza efectului său asupra lanțurilor de aprovizionare, anunţă Sky News.

Bailey a afirmat că Banca Angliei a subestimat, de asemenea, numărul de persoane care vor părăsi piața muncii după ce amenințarea pandemiei s-a îndepărtat, ceea ce duce la un deficit de forţă de muncă care afectează inflația.

Indicele prețurilor de consum (IPC), care măsoară inflația, a atins 7% în martie și se așteaptă să treacă de 10% în cursul acestui an.

Prețurile alimentelor reprezintă o îngrijorare majoră

Bailey a mai spus că prețurile în creștere la alimente reprezintă o preocupare majoră pentru banca centrală, în condițiile în care Ucraina se străduiește să scoată din țară rezervele de grâu și ulei alimentar.

“Factorul de risc al inflației în legătură cu care voi părea mai degrabă apocaliptic este cel alimentar”, a precizat el.

Acesta a mai spus că a vorbit cu ministrul ucrainean de finanțe la Washington la începutul acestei luni, care crede că fermierii vor putea să planteze culturi în această primăvară, dar nu au “nicio modalitate” de a le expedia în afara țării.

“Ucraina are alimente în depozit, dar nu le poate scoate în acest moment”, spune el.

“După cum stau lucrurile în acest moment, situația se înrăutățește”, a continuat el. “Și aceasta este o îngrijorare majoră, majoră.

“Și nu este doar, trebuie să vă spun, o îngrijorare majoră pentru această țară – este o îngrijorare majoră și pentru lumea în curs de dezvoltare.”

Ucraina și Rusia sunt jucători importanți în producţia mondială de alimente, reprezentând 53% din comerțul mondial cu ulei și semințe de floarea-soarelui și 27% din cel cu grâu, conform Organizației Națiunilor Unite.

Sursa: capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata