Programul Noua Casă în 2021: ce noutăți aduce?

31

Cei mai mulți dintre românii care doresc să își cumpere o locuință nu au posibilitatea să o achiziționeze cu banii cash. De aceea sursele de finanțare externe și modalitățile de obținere a acestora sunt foarte importante și trebuie analizate cu atenție.

Un instrument de finanțare de care tot mai mulți români sunt interesați este programul guvernamental Noua Casă care are ca obiectiv tocmai facilitarea accesului persoanelor fizice la achiziția unei locuințe prin contractarea de credite garantate de stat. Iar din 2009, când a fost prima dată înființat programul sub numele de Prima Casă, aproximativ 250.000 de tineri au beneficiat de el.

Conform Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii, plafonul pentru Noua Casă va fi mai mic în 2021 față de anul precedent, însă condițiile de creditare rămân la fel.

Iar în contextul în care prețurile la imobiliare sunt în creștere iar tinerii își doresc locuințe cât mai spațioase și în zone rezidențiale, care evident sunt mai scumpe, neschimbarea condițiilor de creditare este o veste bună. Astfel pot fi cumpărate și locuințele cu o valoare mai mare, de până la 140.000 euro.

Cât este plafonul programului Noua Casă pentru 2021?

Cele mai recente informații în legătură cu acest subiect se referă la faptul că anul acesta plafonul este de 1,5 miliarde de lei, faţă de 2 miliarde de lei cât a fost în 2020. Așadar, în 2021 doar 6.000 de tineri îşi vor putea achiziționa o locuinţă folosind acest instrument de creditare, faţă de 8.000 de beneficiari câţi au fost anul trecut.

Ce tipuri de locuințe pot fi cumpărate cu programul Noua Casă în 2021?

Beneficiarii pot achiziționa în cadrul programului următoarele tipuri de locuințe:

  • locuințe noi, terminate cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat
  • locuințe consolidate pentru care documentele de recepție la terminarea lucrărilor de intervenție în vederea consolidării și/sau reducerii riscului seismic s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat
  • alte categorii de locuințe, recepționate la terminarea lucrărilor de construcții noi sau de intervenție în vederea consolidării și/sau reducerii riscului seismic, după caz, cu mai mult de 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat

De cât avans ai nevoie pentru a accesa programul prima casă în 2021?

  • 15% pentru locuințe noi ce au o valoare de până la 140.000 de mii de euro. Garanția în nume și cont stat este de până la 60%.
  • 5% pentru locuințe noi de până la 70.000 de euro. Garanția în nume și cont stat este de până la 50%.
  • 5% pentru locuințe vechi de până la 70.000 de euro. Garanția în nume și cont stat este de până la 50%.

Care sunt condițiile de eligibiliate pentru a aplica la programul Noua Casă în 2021?

Beneficiarii Programului pot fi persoane fizice ce îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

  • la data solicitării creditului garantat, declară pe propria răspundere fie că nu deține în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul ori soția nicio locuința, indiferent de modul și de momentul în care a fost dobândită, fie că deține în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul ori soția cel mult o locuința, dobândită prin orice alt mod decât prin Program, în suprafața utilă mai mică de 50 mp
  • achiziționează în cadrul Programului o singură locuința, aflată pe teritoriul României, înscrisă în cartea funciară în condițiile legi
  • are calitatea de împrumutat în raport cu finanțatorul

 

Articol susținut de https://imobiliare-floresti-cluj.ro/

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata