Programul SUA care a adus tratamentul HIV la 20 de milioane de oameni

De Jurnalul Național Sănătate 245 citiri
6 min citire

Inrolare trafic.ro
În cei 20 de ani de la înființare, Planul de urgență al președintelui pentru combaterea SIDA a oferit tratament care salvează vieți la peste 20 de milioane de oameni din 54 de țări, cea mai de succes campanie globală de sănătate de acest gen, potrivit unui raport publicat marți.

Programul de 7,5 miliarde de dolari, găzduit de Departamentul de Stat, urmează să fie reautorizat de către Congres în acest an. În trecut, a primit sprijin bipartizan puternic.

Președintele George W. Bush a anunțat înființarea Pepfar în ianuarie 2003, când tratamentul pentru HIV nu era disponibil în multe părți ale lumii. În 2004, programul a început să furnizeze medicamente antiretrovirale oamenilor din Africa.

Scopul inițial a fost tratarea a două milioane de persoane cu HIV pe parcursul a cinci ani. Acum, se estimează că Pepfar a salvat până la 25 de milioane de vieți.

„Știam că va fi mare, dar cred că s-a dovedit a fi chiar mai mare și mai bună decât am crezut”, a spus Dr. Anthony S. Fauci, arhitectul programului, într-un interviu. „Ar trebui să servească drept model a ceea ce se poate face atunci când iei un angajament major.”

Lupta împotriva HIV Se estimează că 40 de milioane de oameni trăiesc cu HIV în întreaga lume. Aproximativ 10 milioane dintre ei nu au acces la tratament. Un program de salvare a vieții: în cei 20 de ani de la înființare, Planul de urgență al președintelui pentru combaterea SIDA a oferit tratament HIV la peste 20 de milioane de oameni din 54 de țări, potrivit unui nou raport. .PrEP injectabilă: o injecție la fiecare două luni, mai degrabă decât o pastilă zilnică, ar putea proteja mult mai multe femei de HIV, dar vaccinul nu este disponibil în locurile care au cel mai mult nevoie de el. Căutarea unui vaccin: Janssen Pharmaceuticals a încheiat un studiu global după ce experții au determinat că vaccinul nu a fost eficient. Dar există și alte posibilități în curs. Lăsat în urmă: Africa Subsahariană a făcut progrese constante în furnizarea de medicamente care salvează vieți adulților. Dar pacienții tineri sunt mai greu de atins.

Aproximativ 38 de milioane de oameni trăiau cu HIV în 2021, iar aproximativ 29 de milioane dintre ei erau tratați. Aproximativ 650.000 de oameni au murit dintr-o cauză legată de HIV în acel an, iar aproximativ 1,5 milioane de oameni au fost nou infectați cu virusul.

Medicamentele antiretrovirale pot suprima nivelul HIV, pot preveni transmiterea virusului la partenerii sexuali și pot reduce riscul transmiterii de la gravidele infectate la copiii lor.

Pepfar „încerca să facă ceva ce nu s-a mai făcut niciodată, să ofere tratament milioanelor de persoane cu HIV în Africa, unde nu exista infrastructură de îngrijire”, a spus dr. Carlos del Rio, expert în boli infecțioase la Universitatea Emory din Atlanta. și președinte al consiliului consultativ științific al Pepfar.

„Americanii ar trebui să fie mândri de acest program uimitor”, a spus dr. del Rio.

Pentru a evalua succesul lui Pepfar, cercetătorii de la Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor au analizat datele din șase țări care au primit finanțare din program. Între ianuarie 2004 și septembrie 2022, programul a crescut de 300 de ori numărul persoanelor care au primit tratament, a constatat echipa.

„Eforturile lui Pepfar au modificat dramatic cursul epidemiei globale de HIV”, a declarat directorul medical al CDC, dr. Debra Houry, într-un comunicat.

În Uganda, una dintre primele țări susținute de Pepfar, programul a prevenit aproape jumătate de milion de infecții cu HIV din 2004 și a salvat peste 600.000 de vieți. În Eswatini, rata noilor infecții cu HIV a scăzut la jumătate din 2011 până în 2016.

În Nigeria, numărul persoanelor nou diagnosticate cu HIV care au început tratamentul a crescut de opt ori în 18 luni.

Cu toate acestea, tratamentul HIV este neregulat în rândul unor grupuri vulnerabile, inclusiv copiii mici, femeile însărcinate, bărbații care fac sex cu bărbați și persoanele transgender. „Eliminarea HIV ca amenințare globală pentru sănătatea publică necesită să înțelegem și să abordăm cauzele fundamentale ale disparităților de sănătate, inclusiv stigmatizarea, discriminarea și inechitățile sociale”, a declarat Hank Tomlinson, directorul Diviziei Globale HIV și Tuberculoză la CDC. sunați cu reporterii marți.

CDC este o agenție cheie de implementare a Pepfar și a oferit tratament pentru 62% dintre cei care l-au primit. De asemenea, agenția sprijină peste 10.000 de laboratoare sau locuri de testare din întreaga lume, formează lucrătorii din domeniul sănătății și consolidează supravegherea pentru a detecta zonele cu mare nevoie.

Infrastructura construită de Pepfar „a fost critică pentru a face față altor infecții precum Covid și acum va fi folosită pentru a aborda alte probleme majore precum hipertensiunea arterială și diabetul”, a spus dr. del Rio.

Administrația Biden l-a numit pe doctorul John Nkengasong să conducă programul în 2021, la aproximativ 18 luni după ce dr. Deborah Birx, fostul director al programului, a plecat pentru a se alătura grupului operativ de coronavirus de la Casa Albă. Dr. Nkengasong este prima persoană de origine africană care conduce programul.

Sursa – www.nytimes.com

TAGGED: , ,