Protestatarii din Tigray cer retragerea trupelor eritreene

De Jurnalul Național Actuale Externe 131 citiri
3 min citire
Locuitorii din Tigray spun că aliații Etiopiei – trupele eritreene și soldații din regiunea vecină Amhara – nu au plecat încă, în ciuda unui armistițiu.

Mii de oameni au manifestat marți în regiunea Tigray din nordul Etiopiei pentru a cere întoarcerea persoanelor strămutate în urma unui război de doi ani acolo și retragerea forțelor externe acum că conflictul s-a încheiat.

Războiul dintre trupele federale și aliații acestora din Eritreea vecină și regiunea Amhara, pe de o parte, și forțele din Tigray, pe de altă parte, s-a încheiat cu un armistițiu în noiembrie anul trecut, după ce a ucis zeci de mii de oameni.

Milioane au fost forțate să părăsească casele lor, inclusiv sute de mii de pe terenurile disputate de Tigray și Amhara, ale căror forțe de securitate și luptători continuă să ocupe zona.

Trupele eritreene – care nu sunt menționate în armistițiu – rămân și ele pe teritoriul etiopian în mai multe orașe de graniță, potrivit lucrătorilor umanitari. Guvernul său a refuzat să comenteze această problemă.

Manifestanții s-au adunat în mod pașnic marți în mai multe orașe mari, inclusiv în capitala regională, Mekelle, Adigrat și Shire. Ei țineau pancarte cu lozinci precum „invadatorii trebuie să părăsească țara noastră”, potrivit imaginilor difuzate de Tigrai TV, care este controlat de partidul Frontul Popular de Eliberare din Tigray (TPLF), care conduce Tigray.

Henok Hiluf, care a luat parte la protestul de la Mekelle, a declarat presei că aproximativ 3.500 până la 4.000 de persoane manifestau acolo.

Acordul de pace a avut loc din noiembrie, ambele părți recunoscând progresele în implementarea prevederilor cheie. Forțele din Tigray au început dezarmarea, a fost înființat un guvern interimar și multe servicii de bază au fost restabilite.

Dar autoritățile din Tigray s-au plâns de prezența continuă a forțelor militare exterioare. Săptămâna trecută, Getachew Reda, care conduce guvernul interimar al regiunii, a declarat că forțele eritreene au împiedicat recent o echipă de monitorizare a implementării acordului de pace să își desfășoare activitatea.

Purtătorii de cuvânt ai guvernelor Eritreei și Etiopiei și ai administrației regionale din Amhara nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii.

După ce armistițiul a fost semnat în noiembrie anul trecut, prim-ministrul etiopian Abiy Ahmed a promis „va pune în aplicare cu onestitate ceea ce am promis că va face pacea durabilă”, în timp ce vorbea cu parlamentul național.

Războiul, care a înfruntat guvernul lui Abiy cu TPLF, a avut rădăcini în vechile nemulțumiri dintre elitele politice ale regiunilor cu baze etnice, construite în decenii de schimbări violente de regim, dispute teritoriale între regiuni și perioade lungi de guvernare autoritar.

Sursa – www.aljazeera.com