„Pur și simplu cel mai bun”: cântăreața Tina Tuner a murit la 83 de ani

De Jurnalul Național Actuale Externe 227 citiri
9 min citire

Inrolare trafic.ro
Tina Turner, cântăreața de origine americană care a părăsit o comunitate agricolă și o relație abuzivă pentru a deveni unul dintre cei mai buni artiști de înregistrări din toate timpurile, a murit la vârsta de 83 de ani.

Ea a murit pașnic miercuri, după o lungă boală în casa ei din Kusnacht, lângă Zurich, Elveția, a spus reprezentantul ei.

Turner și-a început cariera în anii 1950 în primii ani de rock and roll și a evoluat într-un fenomen MTV.

În videoclipul piesei ei de top „What’s Love Got to Do with It”, în care ea a numit dragostea o „emoție la mâna a doua”, Turner a personificat stilul anilor 1980 în timp ce se plimba pe străzile orașului New York cu părul ei blond înțepător. purtând o jachetă de blugi decupată, fustă mini și tocuri stiletto.

Cu gustul ei pentru experimentarea muzicală și baladele clare, Turner s-a combinat perfect cu un peisaj pop din anii 1980 în care fanii muzicii apreciau sunetele produse electronic și disprețuiau idealismul din era hippie.

Supranumită „Regina rock-n-roll-ului”, Turner a câștigat șase dintre cele opt premii Grammy în anii 1980.

Tina Turner și Mick Jagger la Rock and Roll Hall of Fame din New York, 18 ianuarie 1989 (Fișier: Reuters/Stringer)

Deceniul a văzut-o să ajungă la o duzină de cântece în Top 40, inclusiv „Typical Male”, „The Best”, „Private Dancer” și „Better Be Good to Me”. Spectacolul ei din 1988 de la Rio de Janeiro a atras 180.000 de oameni, care rămâne unul dintre cele mai mari audiențe de concerte pentru orice interpret.

Până atunci, Turner fusese eliberată de căsătoria ei cu chitaristul Ike Turner timp de un deceniu.

Superstarul a vorbit despre abuzul pe care l-a suferit de la fostul ei soț în timpul parteneriatului lor conjugal și muzical din anii 1960 și 1970. Ea a descris ochi învinețiți, buze rupte, o falcă ruptă și alte răni care au trimis-o în mod repetat la camera de urgență.

„Povestea Tinei nu este una a victimizării, ci una a unui triumf incredibil”, a scris cântăreața Janet Jackson despre Turner, într-un număr de la Rolling Stone, care l-a plasat pe locul 63 pe o listă a primilor 100 de artiști din toate timpurile.

„Ea s-a transformat într-o senzație internațională – o putere elegantă”, a spus Jackson.

În 1985, Turner a dat o întorsătură fictivă reputației ei de supraviețuitoare. Ea a jucat rolul liderului nemilos al unui avanpost dintr-un pustiu nuclear, acționând alături de Mel Gibson în a treia ediție din franciza Mad Max, „Mad Max Beyond Thunderdome”.

Cele mai multe dintre piesele de succes ale lui Turner au fost scrise de alții, dar ea le-a animat cu o voce pe care criticul muzical din New York Times Jon Pareles a numit-o „unul dintre cele mai ciudate instrumente din pop”.

„Este pe trei niveluri, cu un registru nazal joasă, un urlăit, un interval mediu tăiat și un registru înalt, atât de uimitor de clar încât sună ca un falsetto”, a scris Pareles într-o recenzie a unui concert din 1987.

Ea s-a născut Anna Mae Bullock pe 26 noiembrie 1939, în comunitatea rurală din Tennessee, Nutbush, pe care a descris-o în melodia ei din 1973 „Nutbush City Limits” drept „o comunitate liniștită, un oraș cu un singur cal”.

Tatăl ei a lucrat ca supraveghetor la o fermă, iar mama ei a părăsit familia când cântăreața avea 11 ani, potrivit memoriului cântăreței din 2018 „Povestea mea de dragoste”. În adolescență, s-a mutat în St Louis pentru a se alătura mamei ei.

Tina Turner cântă într-un concert la Köln, Germania, pe 14 ianuarie 2009. (Fișier: Hermann J. Knippertz/AP Photo)

Ike Turner, a cărui melodie din 1951 „Rocket 88” a fost adesea numită primul disc rock and roll, a descoperit-o la vârsta de 17 ani, când a luat microfonul pentru a cânta la spectacolul său din clubul din St Louis.

Liderul trupei a înregistrat ulterior o melodie de succes, „A Fool In Love”, cu protejatul său și i-a dat numele de scenă Tina Turner, înainte ca cei doi să se căsătorească în Tijuana, Mexic.

Turner și-a părăsit soțul Ike într-o noapte în 1976, într-o oprire în turneu în Dallas, după ce acesta a lovit-o în timpul unei plimbări cu mașina și ea a ripostat, potrivit memoriilor ei. Divorțul lor a fost finalizat în 1978.

Rock & Roll Hall of Fame i-a introdus pe Ike și Tina Turner în 1991, numindu-i „unul dintre cele mai formidabile concerte live din istorie”. Ike Turner a murit în 2007.

După ce și-a părăsit soțul, Turner a petrecut ani de zile luptându-se să-și recapete lumina reflectoarelor, lansând albume solo și single-uri care au eșuat și concertând la conferințe corporative.

În 1980, ea l-a cunoscut pe noul manager Roger Davies, un director muzical australian care a continuat să o conducă timp de trei decenii. Asta a dus la un solo nr.1 – „What’s Love Got to Do With It” – iar apoi, în 1984, albumul ei „Private Dancer” a ajuns în fruntea topurilor.

„Private Dancer” a devenit cel mai mare album al lui Turner, piatra de temelie a unei cariere în care a vândut peste 200 de milioane de discuri în total.

În 1985, Turner l-a întâlnit pe directorul muzical german Erwin Bach, care a devenit partenerul ei pe termen lung, iar în 1988 s-a mutat la Londra, începând o rezidență de zeci de ani în Europa. Ea a lansat două albume de studio în anii 1990 care s-au vândut bine, în special în Europa, a înregistrat piesa tematică pentru filmul Bond din 1995 „GoldenEye” și a organizat un turneu mondial de succes în 2008 și 2009.

După aceea, s-a retras din show business. S-a căsătorit cu Bach, renunțând la cetățenia americană și devenind cetățean al Elveției.

S-a luptat cu o serie de probleme de sănătate după ce s-a pensionat și în 2018 s-a confruntat cu o tragedie în familie, când fiul ei cel mare, Craig, și-a luat viața la 59 de ani în Los Angeles. Fiul ei mai mic, Ronnie, a murit în decembrie 2022.

Ea a rămas în urma lui Bach și doi fii ai lui Ike pe care i-a adoptat.

Sunt atât de, atât de trist să aud de trecerea lui @TinaTurner, legenda iconică care a deschis calea atâtor femei din muzica rock, alb-negru. Ea a făcut cu mare demnitate și succes ceea ce foarte puțini ar fi îndrăznit să facă la vremea ei și în acel gen de muzică 🕊 #TinaTurner pic.twitter.com/HrcJj7PltI

 

Fanii, celebritățile și politicienii i-au adus miercuri un omagiu regretatului cântăreț. „Era pur și simplu cea mai bună”, a scris congresista americană Jennifer McClellan pe Twitter.

Secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean Pierre, a numit moartea lui Turner „o veste incredibil de tristă” și o „pierdere masivă” pentru fani și industria muzicală. „Muzica ei va trăi, va continua să trăiască”, a spus ea.

Cântărețul canadian Bryan Adams l-a elogiat și pe Turner. „Voi fi mereu recunoscător pentru timpul petrecut împreună în turneu, în studio și ca prieteni. Îți mulțumim că ai fost inspirația pentru milioane de oameni din întreaga lume pentru că au spus adevărul tău și ne-au oferit cadoul vocii tale”, a scris el într-o postare pe social media.

Pur si simplu cel mai bun.

Odihnește-te în pace pentru REGINA Rock ‘n’ Roll, Tina Turner.

Sursa – www.aljazeera.com