Rafila: pandemia cu noul coronavirus ar trebui să constituie un bun prilej „de regândire, reorganizare” a sistemului de sănătate, astfel încât să devină rezilient

De Jurnalul Național Politică Sănătate 118 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
În cadrul videoconferinţei care a avut loc luni 5 aprilie, Alexandru Rafila a declarat că  profesioniştii din sistemul de sănătate trebuie să fie implicaţi în mod direct, inclusiv în coordonarea instituţiilor din domeniu, a declarat vicepreşedintele Camerei Deputaţilor la „Profit Health.forum – Sistemul sanitar, un an de pandemie: realizări, eşecuri, viitor”.

În opinia sa, „Profesioniştii din sistemul de sănătate trebuie să fie implicaţi în mod direct, inclusiv în coordonarea, conducerea instituţiilor de sănătate, de sănătate publică. Chiar astăzi am citit cu surprindere că, de exemplu, la nivelul Institutului Naţional de Sănătate Publică se încearcă aducerea unui nou director general care nu mai are nevoie de niciun fel de specializare în domeniul de sănătate şi într-o situaţie de criză cred că o astfel de abordare nu este nici corectă, nici onestă şi este periculoasă pentru situaţia în care ne găsim. Trebuie, totuşi, atunci când spunem lucruri să le şi respectăm şi atunci putem să ne şi aşteptăm că toată lumea trage la aceeaşi căruţă şi toată lumea va încerca să ajute la rezolvarea problemelor dintr-o perioadă aşa de dificilă”, a spus prof. dr. Rafila.

În prezent, pandemia cu noul coronavirus ar trebui să constituie un bun prilej „de regândire, reorganizare” a sistemului de sănătate, astfel încât să devină rezilient.

„Noi discutăm tot timpul despre rezilienţa diferitelor sisteme şi în pandemie evident că sistemul de sănătate este primul care este afectat şi trebuie să îşi demonstreze capacitatea atât la nivelul zonei de asistenţă medicală, cât şi la nivelul zonei de sănătate publică, că reuşeşte să gestioneze probleme. Noi avem acest proiect ambiţios finanţat cu fonduri europene sau, mă rog, gestionat de Comisia Europeană, acest proiect de redresare şi rezilienţă şi cred că atunci am putea să îl folosim cu adevărat ca să facem sistemul funcţional”, a susţinut Rafila.

În conformitatea acestuia, accesul la serviciile de sănătate trebuie să fie un drept care este aplicat şi aplicabil tuturor oamenilor din România, indiferent că este pandemie sau nu.

„Nu putem să discutăm doar despre pandemie în această perioadă. Accesul la servicii de sănătate este cel puţin la fel de important şi atunci dezvoltarea serviciilor de asistenţă medicală primară, dezvoltarea ambulatoriilor de specialitate cred că ar fi în beneficiul oamenilor din această ţară, inclusiv pentru momente ulterioare, în care pot apărea astfel de situaţii de criză, pentru că un bun, un solid sistem de sănătate cu acces la servicii de medicină primară şi ambulatoriu de specialitate poate să răspundă şi unor provocări cum este cea legată de această pandemie. (…) Nu reuşim să facem testare cu teste rapide decât la unităţile de primiri urgenţe, extrem de puţine şi îndepărtate de domiciliul oamenilor, în schimb multe persoane care ar putea să se testeze nu se testează la medicul de familie. Şi atunci, sigur că este greu să ţinem lucrurile sub control, să ştim situaţia reală. Vedem situaţia reală în spitale, unde supra-aglomerarea, mai ales în secţiile de terapie intensivă, este evidentă”, a arătat Alexandru Rafila.