Raiduri aeriene, ciocniri la începutul armistițiului de o săptămână în Sudan

De Jurnalul Național Externe Politică 182 citiri
5 min citire

Inrolare trafic.ro
Raidurile aeriene și ciocnirile peste noapte au slăbit speranțele pentru un armistițiu de șapte zile în Sudan, care a fost negociat pentru a permite trecerea ajutorului umanitar care salvează vieți.

Martorii din capitala sudanezei, Khartoum, au declarat pentru AFP că ciocniri și raiduri aeriene au izbucnit la câteva minute după ce ultima încercare de pauză a ostilităților a început luni la 21:45 (19:45 GMT).

Între timp, civilii au declarat pentru Reuters că au auzit focuri în Khartoum de Nord și Omdurman, orașele gemene din Khartoum, fără a raporta încălcări majore ale armistițiului.

Mai multe încercări anterioare de încetare a focului au fost șocante sau s-au prăbușit, sporind îngrijorările cu privire la diminuarea proviziilor de alimente și o întrerupere a serviciilor medicale esențiale.

„Dincolo de anunțurile oficiale, Sudanul este încă lovit și bombardat, cu milioane de vieți de civili în pericol”, a scris pe Twitter Karl Schembri de la Consiliul Norvegian pentru Refugiați.

Luptele dintre armata, condusă de liderul de facto al Sudanului Abdel Fattah al-Burhan, și puternicele forțe paramilitare de sprijin rapid (RSF), comandate de Mohamed Hamdan „Hemedti” Dagalo, au izbucnit pe 15 aprilie. Cel puțin 1.000 de oameni au fost uciși. și sute de mii au fost forțați să fugă din țară.

Luni mai devreme, locuitorii din Khartoum au spus că se îndoiau că luptătorii se pregătesc să facă o pauză.

„Avioanele de luptă bombardează cartierul nostru”, a declarat Mahmoud Salah el-Din, locuitorul din Khartoum, pentru AFP, cu câteva ore înainte ca armistițiul să intre în vigoare.

În ciuda faptului că armistițiile anterioare au eșuat, Statele Unite și Arabia Saudită, care au intermediat acordul, au declarat că ultima încercare a fost diferită, deoarece a fost „semnată de părți” și va fi susținută de un „mecanism de monitorizare a încetării focului”.

Un acord de șapte pagini lansat de SUA spunea că părțile în conflict trebuie să folosească cele două zile înainte de intrarea în vigoare a armistițiului pentru „a-și informa forțele respective” despre acesta și „a le instrui să se conformeze”.

Dar trimisul ONU în Sudan, Volker Perthes, a declarat Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite că „luptele și mișcările de trupe au continuat și astăzi, în ciuda angajamentului ambelor părți de a nu urmări avantajul militar înainte ca încetarea focului să intre în vigoare”.

Înainte de armistițiu, Dagalo a lansat un mesaj vocal pe rețelele de socializare în care spunea că trupele sale nu se vor retrage „până când nu vom pune capăt acestei lovituri de stat” și le-a spus forțelor sale: „Este ori victorie, fie martiriu, iar victoria va fi a noastră”.

El a abordat, de asemenea, încălcările raportate de către forțele sale, care au fost acuzate că au jefuit case civile și au atacat biserici, mulți sudanezi raportând incidentele pe rețelele de socializare. Dagalo a dat vina incidentelor pe „puituri de stat” din armată.

Oamenii trec pe lângă vehicule cu trei roți parcate pe șoseaua al-Sittin din Khartoum, pe 22 mai 2023 (Fișier: AFP) Aveți nevoie disperată de ajutor

Civilii așteaptă încetarea focului cu speranța că ajutorul cu disperare nevoie va fi permis în țară pentru a susține proviziile în scădere de alimente, medicamente și alte produse esențiale.

„Toți suntem înfometați, copiii, bătrânii, toată lumea suferă de acest război. Nu mai avem apă”, a declarat pentru AFP, rezidentul din Khartoum, Souad al-Fateh, cerând ambelor părți să „găsească un acord”.

Mai mult de jumătate din populația sudaneză are nevoie de ajutor umanitar, potrivit ONU.

Luni, sindicatul medicilor sudanezi a anunțat închiderea „singurului spital care a rămas deservit” două districte la est de capitală.

Sindicatul a dat vina pe trupele RSF pentru închidere, spunând că forțele „asaltă și intimidează de zile întregi pacienții, familiile și personalul medical” din interiorul spitalului, pe lângă faptul că armata „amenința personal” personalul spitalului.

Lucrătorii din domeniul sănătății au avertizat în mod repetat că sistemul este pe punctul de a se prăbuși în Khartoum și în regiunea de vest a Darfur.

Conflictul a spulberat speranțele de progres către democrație în Sudan, riscă să atragă vecinii săi și ar putea juca într-o competiție regională între Rusia și SUA. Sudanul se află strategic între Egipt, Arabia Saudită, Etiopia și regiunea volatilă Sahel a Africii.

Sursa – www.aljazeera.com

TAGGED: ,