Raportul dintre veniturile şi cheltuielile medii lunare în România

Foto: profitpoint.ro
0 1

În trimestrul al doilea din acest an, veniturile totale medii lunare ale populaţiei, pe o gospodărie au fost de 5.077 lei, iar cheltuielile totale au ajuns, în medie, la 4.163 de lei lunar/gospodărie, reprezentând 82% din nivelul veniturilor totale, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate luni.

Astfel, la nivelul fiecărei gospodării din ţară, venitul total mediu lunar a fost de 1.973 lei pe persoană, iar cheltuiala medie totală s-a ridicat la 1.618 lei/persoană.

Datele INS arată că veniturile băneşti au fost, în medie, de 4.693 lei lunar pe gospodărie (1.823 lei pe persoană), iar veniturile în natură de 384 lei lunar pe gospodărie (149 lei pe persoană). Salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri (67,8% din veniturile totale ale gospodăriilor).

Dar la formarea acestor venituri totale ale gospodăriilor au contribuit, de asemenea, veniturile din prestaţii sociale (19%), veniturile din agricultură (1,9%), veniturile din activităţi neagricole independente (1,8%), cele din proprietate şi vânzarea de active din patrimoniul gospodăriei (1,1%) precum şi veniturile în natură (7,6%), în principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (6,6%).

În acest sens INS precizează că mediul de rezidenţă influenţează mult diferenţele de nivel şi, mai ales, de structură între veniturile gospodăriilor dintre mediul urban şi mediul rural.

În acest context, principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt: consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc.).

Iar pentru cheltuielile privind investiţii, destinate pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărarea de acţiuni etc. deţin o pondere mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei (doar 0,7%).

Tot mediul de rezidenţă determină unele particularităţi în ceea ce priveşte mărimea şi structura cheltuielilor totale de consum, menţionează INS.

Dar, conform clasificării standard pe destinaţii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare şi băuturile nealcoolice au reprezentat, în trimestrul II 2020, în medie, 37,7% din consumul gospodăriilor.

Astfel, la veniturile totale se cuprinde ansamblul încasărilor băneşti provenite din diferite surse de provenienţă pentru care nu există obligaţia de restituire şi veniturile în natură (evaluate în lei). Iar la cheltuielile totale se cuprinde ansamblul cheltuielilor băneşti, indiferent de destinaţie şi contravaloarea consumului din resursele proprii ale gospodăriilor.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata