Războiul vine acasă în Rusia: luptătorii pro-Kievi caută căderea lui Putin

De Jurnalul Național Actuale Externe 149 citiri
10 min citire
Kiev, Ucraina – Săptămâna aceasta, un bărbat cu benzi de plastic galbene și albastre pe cască și uniformă de camuflaj a fost filmat călare pe un vehicul blindat.

Culorile sunt, fără îndoială, cele ale drapelului național ucrainean, dar bărbatul – văzut în videoclipul postat marți pe canalul Telegram al unității sale militare – este probabil cetățean rus.

El a ales să lupte pentru Ucraina și a adus războiul acasă luni, în regiunea de vest a Rusiei Belgorod, care fusese deja bombardată și atacată, se pare, de drone ucrainene, de luni de zile.

 

Bărbatul neidentificat din videoclip face parte din Corpul Voluntarului Rus, o unitate militară formată din naționaliști de extremă-dreapta fugari, forțați să iasă din Rusia.

Unii dintre luptătorii Corpului s-au oferit voluntari să se alăture forțelor ucrainene în 2014, după ce Moscova a anexat Crimeea și a incitat la revolte separatiste în regiunea Donbas de sud-est, iar unii s-au alăturat după ce ultimul război a început în februarie 2022.

Corpul este format din „zeci de luptători”, a declarat Fortuna, cum se numește unul dintre fondatorii grupului, într-o conferință de presă din octombrie.

Cu două luni mai devreme, aceștia au devenit parte a Legiunii Internaționale a Ucrainei, un grup de voluntari din întreaga lume care raportează Ministerului Apărării al Ucrainei.

Rusia a dat vina pe Ucraina pentru incursiune, o afirmație pe care Kievul a negat-o.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat dacă atacatorii sunt etnici ruși, a spus: „Sunt luptători ucraineni din Ucraina. În Ucraina trăiesc mulți etnici ruși. Dar ei sunt încă militanți ucraineni”.

Ministerul ucrainean al Apărării – împreună cu alți oficiali de la Kiev – s-a distanțat inițial de Corp.

Primul raid confirmat asupra Rusiei a avut loc pe 2 martie, după ce aceștia au intrat în două sate din regiunea de graniță Bryansk.

Corpul a lansat apoi un videoclip cu luptătorii săi stând în fața unui spital din sat și îndemnând rușii „să se revolte și să lupte”.

Guvernatorul Bryanskului, Aleksander Bogomaz, a declarat că au ucis un civil și au rănit un copil de 10 ani. Președintele rus Vladimir Putin a considerat raidul drept „act terorist”.

Mykhailo Podolyak, un consilier al președintelui ucrainean Volodymyr Zelenskyy, a numit aceste afirmații o „provocare deliberată clasică”.

Dar Ministerul Apărării al Ucrainei a negat un rol în organizarea raidului.

„Aceștia sunt oamenii care luptă cu armele împotriva regimului și susținătorilor lui Putin. Poate că rușii încep să se trezească”, a declarat purtătorul de cuvânt al informațiilor militare Andriy Yusov.

O bubuitură mai mare

Luni, Corpul a început a doua sa incursiune, mult mai îndrăzneață, în Rusia.

Împreună cu Legiunea Libertatea Rusiei – cunoscută și sub numele de Legiunea Libertății Rusiei, o unitate militară care include foști prizonieri de război ruși care și-au schimbat partea, aceștia au luat cu asalt un punct de control la frontieră și s-au revărsat în districtul Grayvoron din Belgorod.

Districtul este înconjurat de teritoriu ucrainean pe trei laturi, dar administrația sa nu a reușit să-l protejeze cu tranșee, artilerie și instalații antitanc.

Invadatorii aveau două tancuri și 10 vehicule blindate și erau sprijiniți de drone ușoare.

Ei au ucis un polițist de frontieră, a declarat unul dintre luptători pentru cotidianul Novaya Gazeta, sub rezerva anonimatului, ar fi capturat încă unul și au ajuns în trei sate, unde au început să construiască fortificații și s-au ciocnit cu forțele ruse.

Incursiunea a evidențiat vulnerabilitățile regiunilor de graniță ale Rusiei, spun analiștii militari.

„A arătat că Rusia nu are rezerve în regiunile de frontieră și rezerve slabe în profunzimea operațională, ceea ce înseamnă că rezidenții din toate districtele care se învecinează cu Ucraina sunt în pericol imediat și trebuie evacuați”, a declarat Nikolay Mitrokin de la Universitatea din Bremen din Germania pentru Al Jazeera.

Corpul a susținut că a ocupat o „bucată” din Rusia.

„Situația într-o mică, dar propria noastră bucată de patrie este până acum alarmantă și este nevoie de curățare”, spune subtitrarea sub un videoclip care arată un luptător al Corpului.

Până luni seara, ei atacaseră sediul local al Ministerului de Interne și FSB, principala agenție de informații a Rusiei.

Marți, Rusia a susținut că a ucis „70 de teroriști ucraineni”, aproximativ numărul tuturor luptătorilor din Corp.

Grupul a răspuns cu un videoclip care arată mai mulți luptători cu fețe neclare și trei vehicule blindate.

De data aceasta, Kievul nu a negat legăturile cu grupul.

Scopul lor este „de a împinge inamicul pentru a crea o fâșie de pământ sigur pentru a proteja populația civilă ucraineană”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al informațiilor Andriy Yusov.

Un obiectiv mai imediat și mai important este de a forța Kremlinul să desfășoare forțe în regiunile de graniță Belgorod, Bryansk și Kursk.

Desfășurarea va reduce cu siguranță puterea militară a Rusiei în Ucraina înainte de mult așteptata contraofensivă, spun observatorii.

„Acesta este un risc pentru Rusia de a obține o dezamăgire bună în prima linie”, a declarat analistul din Kiev Igar Tyshkevich pentru Al Jazeera.

Ascuns în Ucraina

Grupuri de extremă dreapta, ultranaționaliste și supremaciste albe au apărut în Rusia la începutul anilor 2000, creând o mișcare descentralizată care a implicat zeci de mii.

Ei au mărșăluit în centrele urbane, au ucis și rănit sute de muncitori migranți din Asia Centrală și Caucaz și chiar au pus la cale planuri de a răsturna guvernul lui Putin și de a crea un „Al patrulea Reich” neo-nazist.

Grupurile de extremă-dreapta ucrainene s-au dezvoltat în paralel, dar ideologia lor a fost diferită, a spus Tyshkevich – antiimperialiste „în principiu”, mai puțin rasistă și xenofobă.

Ultranaționaliștii de extremă dreapta ruși au mărșăluit la Moscova în 2014 (Fișier: Mansur Mirovalev/Al Jazeera)

Cu toate acestea, în ceea ce privește organizarea, influența rusă a fost formativă.

Înainte de 2014, mișcările din ambele națiuni erau subculturi de tineret „amorfe” care formau un „sistem de vase conectate”, a declarat pentru Al Jazeera Vyacheslav Likhachev, un expert în ultranaționalism din Kiev.

Când Kremlinul a luat măsuri împotriva extremei drepte, mulți activiști s-au mutat în Ucraina „pentru a se ascunde în mediul lingvistic și cultural familiar și pentru a continua să îndoctrineze și să transmită experiența lor fraților ucraineni”, a spus el.

După 2014, zborul a devenit o inundație.

Majoritatea refugiaților au renunțat la politică, dar unii au continuat să se poziționeze drept „cele mai drepte ruși” care erau împotriva lui Putin și liberalismului european, a spus el.

Rex alb

Fondatorii Corpului s-au numărat printre ei – și ei încă vor să-l răstoarne pe Putin.

„Prăbușirea Rusiei ne va permite să ne întoarcem acasă”, a declarat Denis Kapustin, fondatorul Corps, la conferința de presă din octombrie. „Vom facilita distrugerea completă și absolută a ordinii politice în Rusia”.

Bărbatul în vârstă de 39 de ani se autointitulează un skinhead experimentat, fan al fotbalului și organizator de lupte de arte marțiale mixte.

A locuit în Germania, unde poliția l-a descris drept „unul dintre cei mai influenți activiști” ai mișcării de extremă dreapta.

După întoarcerea în Rusia, s-a mutat în Ucraina în 2017, unde a dezvoltat legături cu Azov, regiment cunoscut pentru apărarea orașului Mariupol din sudul Ucrainei primăvara trecută.

Unii dintre membrii Azov – inclusiv rușii fugari – au susținut opinii de extremă dreapta. În 2018, Congresul SUA a interzis regimentului să folosească ajutorul militar furnizat de Washington.

Ce urmează?

Grupurile de extremă dreapta ucrainene și membrii lor ruși nou recrutați erau foarte vizibili înainte de război.

Au organizat mitinguri, au atacat tabere de romi, au bătut politicieni pro-ruși și activiști LGBTQ, s-au ciocnit cu poliția – și aproape întotdeauna au plecat liberi.

Dar de când a început războiul, influența lor a scăzut.

„Societatea (ucraineană) s-a înclinat spre dreapta, dar, pe de altă parte, extrema s-a îndreptat către public în termeni de radicalism redus”, a spus analistul Tyshkevich.

Sursa – www.aljazeera.com