Reconversia profesională: ce să faci când o iei de la zero în carieră

Reconversia profesională implică schimbarea parțială sau completă a domeniului e activitate. Decizia de a-ți reseta parcursul profesional poate fi fundamentată pe mai multe argumente. Simpla dorință de schimbare, neadaptarea, sau necesitatea de a evolua în carieră sunt doar câteva dintre motivele care te-ar putea determina să pui punct și să o iei de la capăt într-un domeniu de activitate cu totul nou. Iei în calcul posibilitatea unei reconversii profesionale? Iată care sunt pașii de parcurs atunci când o iei de la zero în carieră!

  1. Identifică acele cauze care ți-au determinat decizia

Prima etapă din procesul de schimbare a domeniului în care lucrezi constă în a identifica acele cauze care te-au determinat să iei această decizie. Concret, trebuie să treci în revistă nemulțumirile pe care le ai în legătură cu jobul tău actual. Poate fi vorba despre necesitatea de a obține venituri mai mari, de dorința de noutate, sau de natura activității desfășurate. 

Totuși, în cazul în care te nemulțumesc aspecte precum beneficiile salariale sau mediul de lucru, asigură-te dacă este într-adevăr nevoie de a-ți schimba traseul profesional. În astfel de cazuri, poți opta pentru a te angaja într-o altă firmă din aceeași nișă sau pentru renegocierea condițiilor contractuale de la actualul loc de muncă. 

  1. Fă o listă a profesiilor pe care le consideri potrivite pentru tine 

Dacă ai ajuns la concluzia că se impune schimbarea activității, trebuie să treci la pasul următor: Fă o listă a profesiilor care crezi că ți s-ar potrivi. Una dintre alternativele cele mai bune este să îți transformi hobby-ul în job. Pasiunile pe care le ai ar putea fi monetizate, astfel încât să pui cărămizile unei micro-afaceri, pentru început. O altă variantă ar fi să te ghidezi după argumente care nu au neapărat o mare valoare rațională; de exemplu, te poți orienta către un job pe care ai visat dintotdeauna să îl ai. 

  1. Construiește-ți un plan de carieră 

Te-ai decis care este jobul pe care ți-ar plăcea să îl ai? Vei avea nevoie de un plan de carieră. Îți poți crea un plan pentru următorii 2 ani de exemplu, în funcție de care să îți trasezi liniile de ghidaj ale traseului profesional. Poți nota toate aceste rezoluții pe care le ai pe o agendă sau pe calculator, pentru a le putea urmări mai ușor. Îți dorești ca peste 2 ani să deții o funcție de conducere în firma în care vei lucra? Ți-ai propus să acumulezi experiență pentru a porni o afacere pe cont propriu? Ai în vedere toate aceste detalii atunci când îți construiești planul de carieră. 

  1. Pregătește-te pentru noua profesie  

Având în vedere că reconversia profesională presupune o schimbare radicală – de cele mai multe ori – a carierei tale, ai în vedere pregătirea pentru noua sferă de activitate. Participă la cursuri și trainguri și ia în calcul chiar și posibilitatea de a urma un internship în domeniul care te interesează. Programele de studii specializate, precum masterele, pot fi și ele de mare ajutor în acest caz. În cazul în care optezi pentru nișe de activitate ceva mai nonconformiste, cum ar fi videochatul, de exemplu, alege un studio de videochat care face și training, complet gratuit. 

  1. Găsește-ți jobul potrivit 

Ai ajuns în etapa în care ai bifat toate lucrurile importante pe care trebuie să le faci când o iei de la zero în carieră. Acum, este momentul să îți găsești jobul potrivit, pentru care ai parcurs un proces atât de amplu. Mergi la târguri de job-uri dacă vrei să interacționezi direct cu reprezentanți ai firmelor angajatoare și caută pe platformele de socializare ofertele care te interesează, dacă vrei o metodă mai simplă. Ideal este să explorezi toate canalele pe care sunt disponibile oferte de joburi din zona care te interesează. 

Reconversia profesională este un pas curajos în viața oricăruia dintre noi. Ține cont de sfaturile noastre și depășește cu brio această etapă. 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata