Reguli de etichetă pe care ar trebui să le respecţi când participi la un botez

37

Iubim vara nu numai pentru că este anotimpul vacanţelor, dar şi cel al evenimentelor fericite. Nunţile şi botezurile reunesc familii şi prieteni pentru a celebra împreună moment speciale care le vor marca viaţa. 

Botezul este un moment deosebit în viața tuturor celor implicați, inclusiv a tuturor membrilor familiei și a prietenilor care participă la acest ceremonial. Toată lumea trebuie să înțeleagă semnificația acestui eveniment și să aibă în vedere anumite aspecte care ţin de un comportament elegant.

Invitaţia

Ceremoniile de botez servesc de multe ori şi drept prezentare a copilului familiei extinse şi prietenilor. Din punct de vedere religios, aceasta este o ocazie solemnă, dar veselă, care urmează obiceiurile bisericii, așa că, în calitate de invitat, trebuie să ştii ce se aşteaptă de la tine. În primul rând, este politicos să răspunzi invitaţiei cât de repede este posibil. Acest lucru ajută familia copilului botezat să organizeze mai bine evenimentul, mai ales în această perioadă în care există încă restricţii legate de situaţia sanitară. Dacă nu poţi participa, informează-i pe părinţi şi, dacă este posibil, cu proxima ocazie în care îi întâlneşti oferă-le un mic cadou pentru cel mic.

Ţinuta

Bineînţeles, ţinuta poate varia în funcţie de stilul personal al fiecărui invitat. Unele ceremonii sau recepţii cu ocazia botezului pot avea o tematică, deci există o recomandare de cod vestimentar. Cu toate aceste, dacă participi la slujba de la biserică, este bine să ai în vedere acest aspect atunci când îţi alegi ţinuta. Participarea la slujbele religioase impune de la sine un cod vestimentar ceva mai sobru, mai ales pentru doamne, deci sunt de evitat fustele sau rochiile foarte scurte sau decoltate. O rochie de cocktail şi un costum smart-casual dintr-un material lejer sunt opţiuni de bun-gust. Atenţie la încălțăminte, mai ales dacă vreţi să dansaţi toată seara!

Cadourile

Atunci când alegi un cadou pentru un botez, poţi avea în consideraţie cât de apropiat eşti părinţilor copilului. Rudele mai apropiate sau naşii pot alege cadouri cu o semnificaţie aparte sau ceva ce să constituie o amintire deosebită pentru copil. Dacă este vorba despre o fetiţă, se pot orienta spre bijuterii aur. Un pandantiv sau o pereche de cercei reprezintă un cadou pe care copilul îl poate preţui pe tot parcursul vieţii sale ca pe un simbol al iubirii celor apropiaţi, dar şi al unui început de drum. Pentru băieţei, în aceeaşi notă a unui dar de neuitat, se poate alege o ramă foto din argint, de exemplu. Prietenii şi alte rude pot opta pentru cadouri practice, cum ar fi hăinuţele, jucăriile sau diferite dispozitive, menite să facă viaţa părinţilor mai uşoară: storcător de fructe, sterilizator de biberoane etc. O felicitare cu câteva rânduri din inimă întregeşte frumos orice fel de cadou.

Copiii 

Dacă participi la ceremonia de botez împreună cu copiii tăi şi aceştia sunt micuţi, asigură-te că înţeleg că trebuie să fie liniştiţi pentru o perioadă de timp, respectiv cât vă aflaţi în biserică. O jucărie sau o cărticică nouă le poate distrage atenţia o vreme astfel încât să stea cuminţi pe parcursul ceremonialului. Dacă ai, la rândul tău, un bebeluş, care poate deveni neliniştit, fie din cauza căldurii sau a agitaţiei din jurul său, asigură-te că te poziţionezi undeva în apropierea uşilor, astfel încât dacă micuţul tău începe să plângă zgomotos să poţi ieşi cu el din biserică până se linişteşte. 

Ideea principală din spatele etichetei, în orice fel de situaţie, este atenţia faţă de ceremonial, dar şi faţă de participanţi, aşadar ia în considere aspectele enunţate mai sus pentru a te bucura din plin alături de familia micuţului botezat de acest eveniment special.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata