Renumitul scriitor britanic Martin Amis a murit la vârsta de 73 de ani

De Jurnalul Național Actuale Externe 173 citiri
3 min citire

Inrolare trafic.ro
Celebrul romancier a murit acasă, în Florida, după un atac de cancer la esofag, spune soția sa.

Renumitul și influentul scriitor britanic Martin Amis a murit, la vârsta de 73 de ani, în casa sa din Lake Worth, Florida.

Soția sa, Isabel Fonseca, a declarat sâmbătă presei că autorul unor lucrări aprinse și perspicace precum Money: A Suicide Note, London Fields și Time’s Arrow, a murit vineri, după o criză cu cancer la esofag.

Amis a fost „unul dintre cei mai apreciați și discutați scriitori din ultimii 50 de ani și autorul a 14 romane”, a spus site-ul web al Booker Prizes, cele mai importante premii literare pentru ficțiune din Regatul Unit.

În 2008, a fost desemnat unul dintre cei mai buni 50 de scriitori britanici din 1945 și listat de două ori la Booker Prize.

Editorul Vintage Books a spus că a fost „devastat” de moartea lui Amis.

„Lasă o moștenire uriașă și o amprentă de neșters pe peisajul cultural britanic și va fi dor enorm”, a spus Vintage pe contul său de Twitter.

Suntem devastați de moartea autorului și prietenului nostru, Martin Amis. Gândurile noastre sunt la toată familia și cei dragi, în special copiii și soția lui Isabel. El lasă o moștenire uriașă și o amprentă de neșters pe peisajul cultural britanic și va fi dor enorm.

 

Autorul a devenit celebritate literară în anii 1980, pe măsură ce ficțiunea britanică a avut un boom, aducând la faimă pe Amis alături de romancieri precum Salman Rushdie, Julian Barnes, Kazuo Ishiguro și Ian McEwan.

Cu Money, publicat în 1984 cu o abordare comică a consumismului, Amis a pătruns mai larg pe scena literară.

Pe lângă romanele sale, Amis a publicat două colecții de povestiri și opt lucrări de non-ficțiune.

În 2008, Times of London l-a numit pe tânărul Amis unul dintre cei mai mari 50 de scriitori britanici din 1945.

În ultimele decenii, Amis a devenit un intelectual public, apărând frecvent la televiziune, uneori alături de prietenul său de lungă durată Christopher Hitchens, un scriitor britanic-american și renumit ateu, care a murit în 2011.

Într-un eseu în jurul celei de-a cincea aniversări a 9/11, The Age of Horrorism, Amis a scris că islamul moderat a pierdut un război civil în cadrul credinței.

Amis s-a revoltat și a fost acuzat de islamofobie când a spus într-un interviu din 2006: „Există un îndemn clar de a spune: „Comunitatea musulmană va trebui să sufere până își va pune casa în ordine”.

„Nu-i lăsa să călătorească. Deportare mai departe pe drum. Reducerea libertăților… până când rănește întreaga comunitate și încep să devină duri cu copiii lor”, a spus el.

Sursa – www.aljazeera.com