Revitalizarea energiei nucleare în Europa este afectată de lipsa angajaţilor calificaţi

5 min citire

Inrolare trafic.ro
 

Producătorii de energie nucleară din Franţa, Marea Britanie şi Suedia au dificultăţi în a găsi sute de mii de sudori, ingineri şi planificatori pentru reactoarele pe care le construiesc acum şi pentru cele planificate la mijlocul secolului, scrie Agerpres.

în acest sens, reprezentanţii grupului francez de stat EDF (Electricite de France SA) şi trei subcontractori s-au întâlnit recent într-o clasă de liceu din Roussillon, un mic oraş lângă centrala nucleară Saint-Alban. În cadrul unei noi iniţiative de recrutare, ei au făcut reclamă pentru programe de pregătire şi oportunităţi de angajare tinerilor de la cursurile de întreţinere industrială.

În precizările sale, „Fiecare companie face angajări, în special în industria nucleară, în special acum, cu noile proiecte pentru reactoare. Ne bazăm pe voi şi pe profesorii voştri pentru a vă îmbunătăţi competenţele”, le-a explicat elevilor Morgane Robin, de la o companie de recrutare care lucrează pentru Dalkia EN, divizia de întreţinere a EDF.

În prezent, energia nucleară se revitalizează după ce 25 de ţări, mai ales din Europa, şi-au stabilit ca obiectiv să ajute la triplarea capacităţii globale. Dar realizarea planurilor este afectată de lipsa de angajaţi, care este atât de acută încât unele companii din Franţa au amânat pensionările, Guvernul britanic face reclamă carierelor din industrie în staţiile de metrou din Londra, iar o Universitate din Suedia oferă sandvişuri gratuite studenţilor care participă la sesiunile de informare.

Astfel, „Energia nucleară este din nou pe val. Avem nevoie de oameni bine pregătiţi pentru realizarea proiectelor. Nu avem prea mult timp pentru a reacţiona”, a afirmat Philippe Lanoir, de la federaţia franceză de afaceri Syntec-Ingenierie.

Franţa se confruntă cu un deficit de angajaţi specializaţi după ce, la începutul anilor ‘2000, EDF a încheiat deceniul de extindere a capacităţilor nucleare, astfel încât s-a redus cererea pentru angajaţii din domeniu. Cei aproximativ 220.000 de angajaţi au îmbătrânit, iar alţi potenţiali angajaţi analizează oportunităţi în alte domenii. Industria vrea să recruteze 100.000 de angajaţi în următorul deceniu, prin cursuri de formare profesională pentru muncitori, tehnicieni şi ingineri.

Concret, preşedintele Emmanuel Macron vrea ca EDF să construiască şase reactoare, pentru aproximativ 67,4 miliarde de euro, şi apoi încă opt. Aceste ambiţii ar putea fi afectate de actualele alegeri generale.

În mod potenţial, un sfert din locurile de muncă create în urma planurilor EDF ar putea să nu fie ocupate, estimează grupul Lanoir, deoarece actualii angajaţi încep să se pensioneze, şcolile nu reuşesc să-i califice pe elevi, iar tinerii aleg industrii mai dinamice, cum ar fi energia eoliană şi solară.

EDF, care a avut nevoie de 17 ani pentru construirea celei mai noi centrale nucleare, a ajuns la concluzia că lipsa de angajaţi este principalul obstacol pentru realizarea planurilor prezentate de Macron încă din anul 2022. În acel an, compania a importat angajaţi din America de Nord pentru reparaţiile la reactoare.

Practic, necesităţile EDF nu sunt doar în Franţa. Compania construieşte proiectul nuclear Hinkley Point C din Marea Britanie, dar se confruntă cu întârzieri din cauza lipsei de angajaţi şi a problemelor din lanţurile de aprovizionare, preţul estimat atingând nivelul record de aproximativ 48 miliarde de lire sterline (61 miliarde de dolari), ajustat pentru inflaţie.

Momentan, compania şi autorităţile britanice caută de asemenea să convingă investitorii privaţi să ajute la finanţarea reactoarelor de la Sizewell. Aceste proiecte fac parte din angajamentul Regatului Unit de a-şi majora de patru ori capacitatea de energie nucleară până în anul 2050.

Iar pentru atingerea acestui obiectiv sunt necesari 123.000 de angajaţi în acest deceniu, susţine Guvernul care, împreună cu firmele, au alocat 763 milioane de lire sterline pentru cursuri de specialitate.

În Suedia mai funcţionează şase reactoare, iar Guvernul spune că are nevoie de cel puţin alte zece până în 2045, pentru a face faţă cererii din transporturi şi industrie. Astfel, avem nevoie de zeci de mii de angajaţi. „Ar fi ciudat ca sistemul de educaţie să nu sesizeze oportunităţile şi să să nu rezolve problema”, susţine Carl Berglof, coordonator pentru energia nucleară.

Compania de stat Vattenfall AB, care operează cinci reactoare, nu i-a pensionat pe angajaţi şi recrutează alţii din diverse ramuri industriale. De asemenea, colaborează cu şcolile şi universităţile pentru sporirea gradului de sensibilizare, a afirmat directorul general Anna Borg.

Universitatea Uppsala, la nord de Stockholm, organizează mese gratuite pentru a le prezenta studenţilor beneficiile angajării în industria nucleară.

Sursa – www.economica.net