Rezumat din Orientul Mijlociu: Iran, Arabia Saudită și o regiune în schimbare? | Știri

Iranul și Arabia Saudită sunt de acord să restabilească relațiile diplomatice, moneda Libanului face o altă scufundare și tragedii cu barca în Marea Mediterană. Iată o rezumat a acoperirii noastre, scrisă de Abubakr Al-Shamahi, editorul Al Jazeera Digital pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord.

Lucrurile se pot schimba foarte repede în Orientul Mijlociu. Cu doar câteva zile înainte ca Iranul și Arabia Saudită să convină să repare lucrurile și să restabilească relațiile diplomatice, s-a vorbit că, de fapt, Israelul era cel care se apropia mai mult de Riad. De fapt, multe dintre relațiile mai prietenoase, să spunem, dintre Israel și mai multe țări din Golf pot fi legate de animozitatea lor comună față de Iran. Și totuși, la șapte ani după ce Iranul și Arabia Saudită au rupt legăturile, iată-le în aceeași cameră, anunțând un acord pentru redeschiderea ambasadelor în capitalele lor în termen de două luni.

Consecințele acestui aranjament nu se vor desfășura doar în Iran și Arabia Saudită, desigur, ci într-o întreagă regiune ruptă de linii de falie create anterior de rivalitatea dintre Teheran și Riad. Reuniunea lor diplomatică va ușura și mai mult calea pentru reabilitarea președintelui sirian Bashar al-Assad în ochii altor lideri arabi? Libanul, dominat de Hezbollah, va primi acum mai multe investiții saudite? Se va simți Arabia Saudită suficient de în siguranță pentru a se retrage din războiul din Yemen, unde Iranul a sprijinit forțele rebele? Și izolarea regională a Iranului, dacă nu se va sfârși complet, atunci măcar se va ușura substanțial?

 

Un alt lucru interesant de remarcat este locul în care a fost făcut anunțul, și anume China. Este acesta un semn suplimentar al unei „ordine globale în schimbare”, așa cum a spus un analist? Rolul Chinei în Orientul Mijlociu și Africa de Nord a fost adesea văzut ca unul concentrat pe afaceri, dar cu acest acord se pare că China încearcă să se poziționeze ca un arbitru alternativ față de Statele Unite. Washingtonul însuși a salutat provizoriu acordul, dar în spatele ușilor închise vor fi puse întrebări despre ce înseamnă aceasta pentru influența SUA într-o regiune încă de o importanță vitală precum Orientul Mijlociu.

Moneda din ce în ce mai lipsită de valoare a Libanului

În 2019, puteți obține aproximativ 1.500 de lire libaneze pentru un dolar american. Apoi, a lovit o criză economică, una care nu a dispărut. Până în ianuarie a acestui an, te-a costat 60.000 de lire libaneze pentru acel dolar solitar pe ceva numit piață paralelă, un schimb neoficial tolerat de autorități. Dar apoi săptămâna aceasta, a atins 100.000. Cu toate acestea, pentru milioane de libanezi, salariile abia au crescut. Deci, în schimb, oamenii au fost cufundați în sărăcie, iar țara a căzut și mai adânc în criză.

Anul trecut, guvernul libanez a apelat la FMI pentru o salvare și a fost semnat un acord care ar acorda țării împrumuturi de 3 miliarde de dolari, atâta timp cât va efectua o serie de reforme. Singura problemă: Libanul este aproape fără lider, fără președinte și doar un guvern interimar cu puteri limitate. Însuși guvernatorul băncii centrale a fost acuzat de corupție.

Deci, în loc să aștepte o soluție de la un guvern aparent inexistent, o mulțime de companii și-au stabilit prețul bunurilor și serviciilor în dolari, o practică încurajată de ministrul economiei. Orice s-ar întâmpla, nu este durabil.

 

Decese în Marea Mediterană

Au existat mai multe tragedii în ultima săptămână în Marea Mediterană, când bărcile care transportau oameni care încercau să ajungă în Europa din Africa și Asia s-au răsturnat, înecând cel puțin 19 persoane, cu încă cel puțin 30 dispăruți. Aceste cazuri rareori primesc atenția pe care o merită, fie din cauza reapariției lor, din păcate, prea frecvente, fie din cauza atitudinilor din ce în ce mai ferme împotriva refugiaților din Europa. Chestia este că problema nu dispare, așa că…

Și acum pentru ceva diferit

Fanii din tribune aplaudă. Competiție tensionată în sala de sport. Acesta este campionatul de robotică din Libia, unde școlarii concurează în echipe pentru a-și proiecta proprii roboți, apoi îi pun în competiție unii împotriva altora. Unul dintre organizatorii evenimentului a spus că tinerii trebuie să „lucreze pentru incluziune, unitate și pace”. Într-o țară precum Libia, acesta este un mesaj important de răspândit, având în vedere toată suferința cauzată de conflictul din nou, din nou de la răsturnarea liderului Muammar Gaddafi în 2011.

 

Sursa – www.aljazeera.com

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata