Riscurile și complicațiile unui implant dentar. Află de aici toate informațiile necesare pentru a știi la ce să fii atent

Zâmbetul este extrem de important, dar o dantură sănătoasă este vitală. Cum să îți recapeți sănătatea danturii dacă ai dinți lipsă? Ei bine, implantul dentar este cea mai bună soluție de înlocuire a unui dintre extras sau căzut, ce ajută la reluarea funcțiilor masticatorii și a esteticii dentare a pacientului. De regulă, riscurile pe care acest tratament le prezintă nu sunt mai ridicate comparativ cu celelalte proceduri chirurgicale. Pentru a le diminua considerabil este necesar să alegi un implant dentar de calitate și să ții cont de factorii cheie care influențează manopera de inserare, integrare în os a implantului, dar și durabilitatea lui pe termen lung.

Astăzi, îți vom spune care sunt riscurile unui implant dentar, cele mai comune și cele mai generale. Este bine să le cunoști, încă de la început pentru a știi cum trebuie să te comporți pe toată durata tratamentului.

Riscurile ce țin de starea de sănătate a pacientului

Aceste riscuri nu sunt întâlnite în mod frecvent deoarece implanturile dentare nu au foarte multe contraindicații absolute. Cu toate acestea, există și situații excepționale în care implantul dentar nu reprezintă cea mai bună soluție pentru un pacient. Astfel, oamenii care  suferă de osteoporoză, diabet, au probleme cu coagularea sângelui sau suferă de alte boli cronice trebuie să comunice medicului problemele pe care le are, tratamentul pe care îl urmează și să facă un set de analize care să arate dacă boala este ținută sub control.

Riscuri care pot apărea în timpul inserării implantului

În timpul realizării manoperei de inserare a implantului, calitatea slabă a acestuia sau lipsa de experiență a medicului poate duce la ruperea implantului.  În astfel de cazuri, scoaterea fragmentului rămas în interior va trebui efectuată de către un medic chirurg și se realizează cu instrumente speciale. Cel mai mare risc care poate apărea în timpul inserării implantului constă în atingerea sau lezarea nervului mandibular, care poate lăsa pacientul cu o ușoară pareză ce va dispărea în timp cu ajutorul unui tratament de specialitate.

Riscuri ce pot apărea după inserarea implantului

Ca după orice altă intervenție chirurgicală, mai ales când vorbim de cele stomatologice, în prima săptămână de după inserarea implantului, există riscul de apariție a unei infecții. Pentru evitarea acestora, există anumite metode de siguranță care se impun:

  • Prescrierea unor antibiotice.
  • Sterilizarea instrumentelor și a suprafețelor.
  • Izolarea locului intervenției.

De asemenea, dacă pacientul pune presiune pe implantul dentar în timpul mâncatului, osteointegrarea va eșua și implantul nu va mai face corp comun cu osul din cauza necrozarii acestuia. Astfel de situații se pot evita dacă timp de 3-4 luni, pacientul nu exercita presiune pe implant.

Absolut toate riscurile care pot părea și înainte, în timpul, dar și după inserarea implantului dentar pot fii controlate de medicul care are experiență, mai ales dacă există o bună comunicare între el și pacient.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata