RMN cea mai performantă investigație pentru un diagnostic precis

De Jurnalul Național Lifestyle Sănătate 270 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
În stabilirea unui diagnostic prin acuratețea și precizia examenului imagistic prin rezonanță magnetică (RMN) are, în prezent, o importanță deosebită în stabilirea diagnosticului corect. Rezoluția înaltă a imaginilor achiziționate permite medicilor să identifice orice modificări structurale apărute în organism, să diagnosticheze precoce diverse afecțiuni, unele cu prognostic grav, și să stabilească cea mai bună conduită terapeutică pentru fiecare caz în parte.

Astfel, această examinare imagistică prin rezonanţă magnetică este neinvazivă, neiradiantă și permite vizualizarea în mai multe planuri a diferitelor organe și țesuturi ale organismului uman.

Există mai multe tipuri de echipamente RMN, însă cele mai performante la ora actuală, pentru utilizare în clinică, sunt cele dotate cu magnet puternic, de 3 Tesla. Pentru adevărata performanță în imagistica medicală, este necesar și ca aparatele să fie dotate cu software avansat și cu antene și accesorii specifice.

 Cănd este indicată examinarea RMN?

Investigația RMN este indispensabilă pentru diagnosticul și managementul unei game largi de patologii, precum cele oncologice, neurologice, musculo-scheletale și ale părților moi etc., deoarece permite caracterizarea în detaliu a leziunilor suspectate, contribuind astfel la stabilirea unui diagnostic corect, pe baza căruia medicul poate recomanda un tratament adecvat.

 Pacienții pot beneficia de examinări RMN efectuate cu ajutorul echipamentelor ultraperformante RMN Siemens Magnetom Skyra 3T și Siemens Magnetom Vida 3T

-Siemens Magnetom Vida 3T este cea mai nouă platformă imagistică de examinare RMN la ora actuală, fiind primul echipament RMN dotat cu senzori Biomatrix adânc încorporați în arhitectura sistemului. Senzorii BioMatrix captează mișcările respiratorii și bătăile cordului și se adaptează anatomiei și fiziologiei fiecărui pacient, realizând o scanare personalizată. Cu ajutorul sistemului Biomatrix, artefactele de mișcare și respirație ale pacientului sunt eliminate, astfel că imaginile generate sunt de o precizie inegalabilă. Acest lucru permite medicului examinator să aleagă modul de examinare optim în vederea asigurării calității constante a imaginilor generate.

Avantajele examenului imagistic RMN 3T includ:

  • Timp de examinare mult redus față de examinările RMN cu magneți de putere inferioară;

  • Imagini cu rezoluție înaltă și de calitate superioară;

  • Datorită puterii câmpului magnetic și a tehnologiilor avansate, RMN 3T permite identificarea celor mai fine leziuni din corp, chiar și a celor cu dimensiuni de 2 mm;

  • Posibilitatea detalierii pe segmente, fără ca pacientul să fie repoziționat sau reexaminat;

  • RMN 3T permite examinarea unei categorii extinse de pacienți: copii, pacienți în stare critică, persoane obeze (masa rezistă la o greutate de până la 250 kg);

  • Echipamentul are o deschidere de 70 cm; astfel, pacienții se simt mai confortabil, senzația de claustrofobie și sentimentul de anxietate fiind reduse.

Aceste calități tehnice permit obținerea unor imagini mult mai fiabile, cu o rezoluție foarte înaltă, într-un timp de achiziție mult mai scurt comparativ cu alte echipamente RMN ce utilizează un câmp magnetic mai slab. În plus, prin reducerea cu aproximativ 50% a timpului de examinare, se diminuează și stresul pacientului examinat.