România în Schengen? Preşedintele Austriei speră că votul guvernului său va fi revizuit

De Jurnalul Național Actuale Externe 79 citiri
6 min citire
După votul de veto dat României pentru aderarea la spațiul Schengen, multe voci au criticat dur Cancelaria Austriei. Ulterior, politicieni de top europeni au încercat să facă, din nou, lobby pentru statul român, dar fără succes. Acum, se pare că România este cu un pas mai aproape de Schengen, după recentele declarații ale Preşedintelui Austriei, care speră că votul guvernului său va fi revizuit.

Este România este cu un pas mai aproape de Schengen?

În urma unei întâlniri, președintele Austriei, Alexander Van der Bellen, și președintele României, Klaus Johannis, s-au declarat optimiști cu privire la găsirea unei soluții la disputa privind admiterea României în spațiul Schengen.

Un purtător de cuvânt al lui Van der Bellen a declarat pentru postul public de televiziune ORF că ambii președinți, care s-au întâlnit în sptembrie anul acesta în cadrul summitului ”Inițiativa celor Trei Mări” de la București, ”și-au exprimat speranța că problemele care stau în prezent în calea aderării vor putea fi rezolvate în curând în mod pozitiv, în beneficiul ambelor țări”.

Van der Bellen și Klaus Iohannis la summitul din septembrie 2023

În plus, purtătorul de cuvânt a adăugat că președintele austriac a adoptat întotdeauna poziția clară că integrarea europeană a fost și va continua să fie extrem de importantă pentru economia austriacă orientată spre export.

În afirmaţiile sale, ”Multe companii naționale sunt foarte de succes și foarte respectate în România.”, a mai spus purtătorul de cuvânt.

Klaus Iohannis i-a mulțumit președintelui Austriei pentru angajament

Imediat după votul din decembrie, Johannis calificase decizia Austriei drept ”profund nedreaptă„, iar efectele devierii României de a fi mai aproape de Schengen aveau să apară imediat, atât în Parlamentul European, cât și pe plan local, în rândul politicienilor români.

 

În plus, la summit-ul din septembrie, Johannis a declarat că apreciază ”angajamentul continuu al lui Van der Bellen pentru o soluție care să permită României să adere la spațiul Schengen cât mai curând posibil”.

Austria a oprit demersul României de aderare la spațiul Schengen

În decembrie anul trecut, Austria s-a opus prin veto aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen fără controale la frontieră. Motivul invocat a fost numărul mare de cereri de azil în Austria.

În 2022, au existat peste 100.000 de treceri ilegale de frontieră în Austria, dintre care 75.000 nu au fost înregistrate, declarase atunci ministrul austriac de interne Gerhard Karner, adăugând: ”Este greșit ca un sistem care nu funcționează în multe locuri să fie extins și în acest moment”.

România, cu un pas mai aproape de Schengen! Preşedintele Austriei speră că votul guvernului său va fi revizuit

”Nu sunt de acord cu decizia Guvernului meu” – Alexander Van der Bellen

Dar, în recentul discurs susținut de președintele austriac Van der Bellen apare o schimbare esențială pentru viitorul României referitor la intrarea în zona de liberă circulație economică, asta însemnând posibil că România este mai aproape de Schengen, oficialul declarând că:

În precizările sale, ”În momentul în care Guvernul federal austriac a zis nu pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul Schenghen, am venit cu un comunicat public, în care am zis că nu sunt de acord cu decizia Guvernului meu.

Nu am văzut sens blocării României și Bulgariei la sistemul Schengen. Întrebarea este mult mai vastă, cum am putea să controlăm fluxul de oameni care-și caută un loc de muncă sau un azil în cele 27 de state ale UE. Am considerat că decizia Guvernului Federal austriac este greșită, dar sper într-o bună zi să fie revizuită.

Am avut mai multe contacte cu președintele Iohhannis și președintele bulgar…() Și astăzi consider că decizia nu a fost una corectă”, a declarat președintele austriac Van der Bellen.

 

La momentul votului, dar și după preluarea mandatului de premier, Marcel Ciolacu avea să califice decizia Austriei drept o ”nedreptate profundă”. Iar faptul că România nu a fost mai aproape de Schengen, la zona de călătorie fără vize a Uniunii Europene, a devenit un adevărat impas, pentru care Austria ar trebui trasă la răspundere.

Marcel Ciolacu a acuzat Austria că a opus veto la efortul României de a adera la spațiul Schengen al UE, care garantează libera circulație în cadrul blocului comunitar.

 

Marcel Ciolacu a acuzat Austria

Într-un interviu, premierul a subliniat solidaritatea României cu aliații din UE și NATO, în calitate de stat care se învecinează cu Ucraina.

Aceasta contribuie la canalizarea exporturilor din zona Euro, prin spațiul de liberă trecere, iar votul austriac a generat pierderi de miliarde de euro și a scos România din parcursul ei de a fi mai aproape de Schengen

Sursa – playtech.ro