România, la un pas de blackout.

Preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România a afirmat la o conferinţă de presă că un mare furnizor de energie a fost la un pas de a intra în incapacitate de plată.

Astfel că, România, este la un pas de blackout. Laurenţiu Urluescu, preşedintele AFEER, atrage atenţia că se întâmplă lucruri grave în piaţa energiei după data de 1 septembrie, de la intrarea în vigoare a OUG 119/2022.

Preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România avertizează că există un risc mare de apariţie a blocajelor financiare în domeniul energiei.

„Deja sunt probleme cu lichiditatea în piaţă, ca urmare a decontărilor întârziate, şi există un risc mare de apariţie a blocajelor financiare. Era cât pe-aci să avem un default (incapacitate de plată – n. r.), ceea ce înseamnă un blocaj financiar, ceea ce va duce în secunda doi la un blocaj general”, a precizat Urluescu.

Cu toate că nu a dat numele companiei care a fost la un pas de incapacitate de plată, conform unor informaţii din piaţă, ar fi vorba despre Electrica Furnizare.

„Nu pot să dau nume de companii, dar este vorba de unul dintre membrii noştri. Nu înseamnă că ceilalţi sunt în situaţie mai roz. Să nu uităm că, dacă unul pică, trage mai mulţi după el, îi trage şi pe ceilalţi. Toţi furnizorii sunt în corzi acum, orice bobârnac îi duce în prăpastie. Dacă un furnizor, nu mare, ci mediu, pică, pică şi cel de ultimă instanţă care îi preia clienţii. Ce se poate întâmpla? Raţionalizare sau blackout”, a mai declarat preşedintele AFEER în cadrul conferinţei de presă, potrivit Agerpres.

Acesta consideră că există riscul ca România să se confrunte cu un deficit de energie şi gaze în piaţă.

„O parte dintre consumatori vor trebui fie să reducă benevol consumul, fie să fie deconectaţi.  OUG 119 efectiv distruge piaţa. Furnizorii sunt reticenţi în a prelungi contractele sau a oferta clienţi noi, mai ales cei care beneficiază de plafonare.

Preţul de 1.300 de lei pe MWh fixat pentru furnizori este vădit sub preţul pieţei. Înseamnă o pierdere din start pentru orice furnizor. Nu se mai încheie nicio tranzacţie pe piaţa forward, ceea ce înseamnă că toată energia va fi tranzacţionată pe PZU (Piaţa pentru Ziua Următoare, piaţa spot – n. r.) şi nu va mai exista niciun preţ de referinţă”, a mai spus preşedintele AFEER.

Acesta mai precizează că pentru întregul an 2022, furnizorii au de încasat de la stat 30 de miliarde de lei pentru decontarea potrivit OUG 27/2022, în timp ce statul încasează din taxe şi impozite 42 de miliarde de lei.

„Am cerut în Parlament modificarea OUG 119, renunţarea la plafonul de 1.300 de lei pe MWh, eliminarea suprataxării traderilor. Nu avem speranţe că se vor întâmpla prea multe”, a mai adăugat Urluescu la conferinţa de presă.

Sursa: româniatv.net
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata