Roxana Bojariu: Vom avea o primăvară neobișnuită

De Jurnalul Național Actuale Meteo 164 citiri
14 min citire

Inrolare trafic.ro
Norul de praf saharian se menţine deasupra României, se simte tot mai intens şi a acoperit întreaga ţară.

Deşi nu multă lume ştie, acest nor de praf saharian are şi efecte benefice.

Care sunt acestea şi care este prognoza meteo pe luna aprilie, a explicat Roxana Bojariu, climatolog.

În afirmaţiile sale, „Dacă vorbim de aceste particule cu originea în zone din nordul Africii, ele deja au trecut, tocmai pentru că a fost această mișcare atmosferică foarte rapidă, de ieri, produsă de frontul rece care a înlocuit aerul foarte cald.

S-a văzut că ieri a traversat România această masă cu particule din, să zicem generic, Sahara.

Vom mai avea astfel de episoade, pentru că acum, până în iunie, este sezonul cel mai propice formării sistemelor de joasă presiune în Mediterana, care antrenează inclusiv acest praf de deasupra zonelor deșertice din nordul Africii, dar nu numai. Sunt și alte zone deșertice care pot să ducă la acest transport.

Destule reprize de praf saharian am putea avea până în iunie. Mi-e greu să fac o predicție, dar am avut deja trei episoade până acum, unele mai ușoare, altele mai intense, cum a fost și acest ultim episod care a dus praf saharian până în Estonia. Deci n-a fost numai zona țării noastre. Vă dați seama ce transport intens.

Efectele pot fi asupra sănătății publice, chiar dacă sursele locale de multe ori covârșesc această sursă ce se diminuează totuși din locul de origine. Pentru că şi noi avem praful nostru și e destul de mult.

Dar, pe de altă parte, sunt și alte efecte benefice. De exemplu: acest praf conține micro-minerale, conține fosfor, conține fier, care ajută în ocean sau în mare, în Marea Mediterană şi eliberează oxigen, de exemplu.

Dar și pe soluri: ele se îmbogățesc și devin mai fertile cu astfel de substanțe. Deci, un beneficiu pentru mediu”, a explicat Roxana Bojariu, climatolog, miercuri, la Antena 3 CNN.

 În aprilie, „O primăvară neobișnuită prin contraste foarte puternice”

Specialistul a vorbit şi despre prognoza meteo pe luna aprilie, în contextul în care am încheiat luna martie cu 31 de grade Celsius, precizând că este vorba de unele „anomalii”.

În prognoza pentru luna aprilie, „E o primăvară neobișnuită prin aceste contraste foarte puternice, contraste care vin de la temperaturi extraordinari de mari, vă spune un climatolog care se uită în cifre, și noi suntem uimiți, cei obișnuiți cu cifrele, când vedem temperaturi de 31 de grade nu doar într-o zi și în mai multe zone din sudul României, dar au fost zone și în sud-estul Europei, în Grecia, în Bulgaria.

Trecerea la episoade mai reci se face nu neapărat cu atingerea unor anomalii negative puternice.

Ajungem la normal sau ușor pe sub normă, numai că acest contrast rămâne foarte mare și balanța înclină pe partea pozitivă a anomaliilor de temperatură.

Deci, o primăvară foarte caldă care urmează unei ierni iarăși nefirești, dar nu e vorba numai de România”, a spus Roxana Bojariu.

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni

Administrația Națională de Meteorologie a emis prognoza meteo pentru perioada 1 – 14 aprilie 2024.

Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

Prognoza meteo pentru Banat

În data de 2 aprilie, valorile termice diurne -în scădere accentuată față de zilele anterioare- vor fi apropiate de normele perioadei, respectiv 15…17 grade. Apoi vremea va fi în încălzire treptată, astfel că în perioada 3-6 aprilie maximele temperaturii aerului vor fi, în medie, de 20…24 de grade, iar între 7 și 10 aprilie vor caracteriza o vreme deosebit de caldă pentru prima decadă a acestei luni, cu valori de 25…28 de grade. O răcorire a vremii este estimată pentru ultimele zile ale intervalului de referință. Temperaturile minime se vor situa peste cele specifice primei jumătăți a lunii aprilie, urmând a se înregistra valori în general de 9…13 grade, mai scăzute (6…7 grade) în noaptea de 2/3 aprilie.

Va ploua pe arii relativ extinse la începutul intervalului și, cu probabilitate mare, și după data de 10 aprilie, iar în celelalte zile doar izolat vor fi averse slabe.

Prognoza meteo pentru Crișana

În data de 2 aprilie, valorile termice diurne -în scădere accentuată față de zilele precedente- vor fi apropiate de normele perioadei, respectiv 14…16 grade. Apoi vremea va fi în încălzire treptată, astfel că în perioada 3-6 aprilie maximele temperaturii aerului vor fi, în medie, de 19…23 de grade, iar între 7 și 10 aprilie vor caracteriza o vreme deosebit de caldă pentru prima decadă a acestei luni, cu valori de 24…27 de grade. O răcorire a vremii este estimată pentru ultimele zile ale intervalului de referință. Temperaturile minime se vor situa peste cele specifice primei jumătăți a lunii aprilie, urmând a se înregistra valori în general de 9…13 grade, mai scăzute (5…7 grade) în noaptea de 2/3 aprilie.

Va ploua pe arii relativ extinse la începutul intervalului și, cu probabilitate mare, și după data de 10 aprilie, iar în celelalte zile doar pe arii restrânse vor fi averse slabe.

Prognoza meteo pentru Transilvania

Între 2 și 4 aprilie, valorile termice diurne -în scădere accentuată față de zilele anterioare- se vor situa în jurul celor normale în această perioadă din an, cu maxime de 13…17 grade, mediat regional. Apoi vremea va fi în încălzire treptată, astfel că între 7 și 10 aprilie valorile de temperatură vor deveni mult mai ridicate decât cele specifice primei decade a acestei luni, în medie între 23 și 26 de grade. O răcorire a vremii este estimată pentru ultimele zile ale intervalului de referință. Temperaturile minime se vor situa în general peste cele specifice primei jumătăți a lunii aprilie, urmând a se înregistra în medie valori de 5…9 grade, local mai scăzute în primele nopți când în estul regiunii vor coborî spre 1 grad.

În primele zile, va ploua local și temporar, iar probabilitatea pentru ploi mai frecvente va crește din nou după data de 10 aprilie. În restul intervalului, doar izolat vor fi averse slabe.

Prognoza meteo pentru Maramureș

În data de 2 aprilie, valorile termice diurne -în scădere accentuată față de perioada anterioară- vor caracteriza o vreme răcoroasă, cu maxime de 10…13 grade. Apoi vremea va fi în încălzire treptată; în perioada 3-6 aprilie temperaturile maxime vor fi apropiate de normele perioadei, respectiv 16…19 grade, iar între 7 și 10 aprilie vor caracteriza o vreme deosebit de caldă pentru prima decadă a acestei luni, cu valori de 24…26 de grade, mediat regional. O răcorire a vremii este estimată pentru ultimele zile ale intervalului de referință. Temperaturile minime se vor situa peste cele specifice primei jumătăți a lunii aprilie, urmând a se înregistra valori în general de 8…11 grade, mai scăzute (5…7 grade) în primele nopți.

În primele zile, temporar va ploua, local moderat cantitativ, iar probabilitatea pentru ploi mai frecvente va crește din nou după data de 10 aprilie. În restul intervalului, doar izolat vor fi averse slabe.

Prognoza meteo pentru Moldova

Din data de 2 aprilie, vremea se va răci comparativ cu intervalul anterior, totuși valorile termice se vor situa ușor peste normele perioadei până în 5 aprilie, cu maxime de 19…23 de grade, mediat regional. Apoi vremea va deveni deosebit de caldă pentru prima decadă a acestei luni, astfel că între 6 și 10 aprilie se vor atinge valori în medie de 23…26 de grade. O ușoară răcorire va fi posibilă spre finalul celei de a doua săptămâni. Temperaturile minime se vor situa peste cele specifice primei jumătăți a lunii aprilie, astfel că se vor înregistra în general între 6 și 11 grade.

Regimul pluviometric va fi deficitar în mare parte a intervalului, ploi slabe urmând a se semnala pe suprafețe restrânse, îndeosebi în nordul regiunii. Probabilitatea pentru ploi mai frecvente va crește doar în ultimele zile ale perioadei de referință.

Prognoza meteo pentru Dobrogea

Vremea se va menține mai caldă decât ar fi normal în prima jumătate a lunii aprilie în cea mai mare parte a intervalului, cu maxime ale temperaturii aerului de 20…23 de grade, local mai ridicate (până la 25…26 de grade) în zilele de 2 și 6 aprilie în vestul regiunii, dar și cu perioade în care pe litoral va fi mai răcoare (cu valori după-amiaza de 17…20 de grade). Temperaturile minime se vor situa peste normele climatologice, astfel că se vor înregistra în general între 8 și 12 grade.

Regimul pluviometric va fi deficitar în mare parte a intervalului, ploi slabe, de scurtă durată urmând a se semnala izolat. Probabilitatea pentru ploi locale va crește doar în ultimele zile ale intervalului de referință.

Prognoza meteo pentru Muntenia

Din data de 2 aprilie, vremea se va răcori comparativ cu intervalul anterior, totuși valorile termice se vor situa ușor peste normele perioadei până în 5 aprilie, cu maxime de 20…24 de grade, mediat regional. Apoi, vremea va deveni deosebit de caldă pentru prima decadă a lunii aprilie, astfel că între 6 și 10 aprilie, în orele după-amiezilor, se vor atinge valori în medie de 24…27 de grade, iar o ușoară răcorire va fi posibilă spre finalul celei de a doua săptămâni. Temperaturile minime se vor situa peste cele specifice primei jumătăți a lunii aprilie, astfel că se înregistra valori în general de 7…12 grade.

Regimul pluviometric va fi deficitar, ploi slabe, de scurtă durată urmând a se semnala pe suprafețe mici. Probabilitatea pentru ploi locale va crește doar în ultimele zile ale intervalului de referință.

Prognoza meteo pentru Oltenia

Din data de 2 aprilie, vremea se va răcori comparativ cu intervalul anterior, totuși valorile termice se vor situa ușor peste normele perioadei până în 5 aprilie, cu maxime de 19…23 de grade, mediat regional. Apoi, vremea va deveni deosebit de caldă pentru prima decadă a lunii aprilie, astfel că între 6 și 10 aprilie, în orele după-amiezilor, se vor atinge valori în medie de 25…27 de grade, iar o ușoară răcorire va fi posibilă din nou spre finalul celei de a doua săptămâni. Temperaturile minime se vor situa peste cele specifice primei jumătăți a lunii aprilie, astfel că se înregistra valori în general de 6…12 grade.

Deficitul pluviometric va fi accentuat în majoritatea zilelor din interval, șansele de ploaie fiind foarte reduse, doar la finalul perioadei de referință probabilitatea pentru ploi locale fiind în creștere.

Prognoza meteo pentru munte

Din data de 2 aprilie, vremea se va răci, astfel că -până în 6 aprilie- valorile termice se vor situa în jurul normelor perioadei la înălțimi mari, cu maxime de 3…10 grade și minime de -2…3 grade, dar vor fi mai ridicate decât mediile climatologice la altitudini de sub 1200 m (ziua 10…16 grade și noaptea 2…7 grade). Între 7 și 10 aprilie, vremea va deveni mult mai caldă decât în mod obișnuit, cu temperaturi maxime de 10…20 de grade și minime de 2…10 grade. O scădere a temperaturilor este estimată pentru ultimele zile din interval.

Până în data de 4 aprilie, vor fi precipitații temporare (pe alocuri moderate cantitativ), mixte la altitudini mari și sub formă de ploaie în restul zonei montane. Probabilitatea pentru precipitații va crește din nou după data de 10 aprilie.

Sursa – www.antena3.ro