Rusia a adus banca Raiffeisen pe marginea prăpastiei

De Jurnalul Național Actuale Bănci Externe 82 citiri
5 min citire

Inrolare trafic.ro
 

Într-un avertisment scris, care a ajuns în data de 8 mai la bancă, la supervizorul său, Banca Centrală Europeană şi la Guvernul Austriei, Washingtonul a ameninţat că va bloca accesul la dolari al Raiffeisen, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, aceasta ar fi o potenţială condamnare la moarte pentru cel mai mare creditor occidental din Rusia, scrie Agerpres.

În câteva ore, Raiffeisen a anulat tranzacţia, anunţată prima dată în luna decembrie, dar răul fusese făcut, autorităţile americane pierzându-şi încrederea în grupul austriac. Acum, după aproape două luni, presiunile asupra Raiffeisen pentru a-şi reduce legăturile cu Moscova sunt în creştere, atât de la Washington, cât şi de la BCE, susţin sursele.

În prezent, banca Raiffeisen şi, implicit, Austria sunt în prima linie în cadrul eforturilor globale ale Statelor Unite de a izola Rusia prin sancţiuni asupra sistemului bancar şi tăind accesul la bunuri occidentale.

Reuters a discutat cu oficiali de rang înalt implicaţi în discuţiile cu SUA, Austria şi BCE, dar şi cu surse care cunosc strategia băncii. Interviurile au arătat că banca rămâne sub presiune imediată pentru a se retrage din Rusia, chiar dacă a renunţat la cumpărarea unei participaţii la firma austriacă de construcţii Strabag, care, susţine Trezoreria SUA, aparţine miliardarului rus sancţionat Oleg Deripaska.

Deripaska a declarat pentru Reuters că răspunsul SUA la această tranzacţie a fost „o aiureală”, iar un purtător de cuvânt al omului de afaceri a reafirmat că „în acest moment Deripaska are un interes zero în Strabag”.

În toate interviurile s-a arătat de asemenea că Raiffeisen nu a luat în seamă avertismentele de anul trecut de la autorităţile de reglementare din Europa. Washingtonul ameninţă în continuare că ar putea pedepsi Raiffeisen şi continuă să monitorizeze atent banca, relaţiile sale cu Rusia şi posibilele încălcări ale sancţiunilor, susţin sursele.

Un purtător de cuvânt al Raiffeisen a declarat că schimburile de informaţii cu Trezoreria SUA privind Rusia sunt „în general prietenoase”, iar banca îşi reduce continuu expunerea.

Reprezentanţii Trezoreriei SUA nu au dorit să facă comentarii.

În opinia sa, „Raiffeisen şi Austria se joacă cu focul. Chiar dacă ne place sau nu, America are biciul în mână”, susţine Nina Tomaselli, parlamentar austriac de la Verzi, care face parte din coaliţia de guvernare.

Deşi multe guverne occidentale au izolat Rusia, unii politicieni din Austria au fost reticenţi în tăierea legăturilor cu această ţară. Austria încă este dependentă de gazele ruseşti, iar Viena acţionează ca un un hub pentru numerarul din Rusia şi vecinii săi din fosta Uniune Sovietică, printr-o reţea financiară construită după căderea comunismului.

Autorităţile de reglementare din Europa vor ca Raiffeisen să adopte rapid măsuri. În iunie, oficialii BCE au participat la o reuniune a Consiliului de supervizare al băncii şi au cerut creditorului să acţioneze rapid, iar în următoarele săptămâni să prezinte măsurile luate, susţin sursele.

În acest sens, Raiffeisen a informat că a redus volumul împrumuturilor şi plăţilor din Rusia şi ia măsuri pentru a diminua nivelul depozitelor, evaluate la 14 miliarde de euro.

Reprezentanţii BCE nu au dorit să comenteze.

De mai mult de un an, RBI face obiectul analizei Oficiului pentru Controlul Activelor Străine SUA (OFAC). Raiffeisen susţine că a renunţat la tranzacţia cu Strabag când nu au fost îndeplinite cerinţele autorităţilor de reglementare, că nu a luat bani şi nu consideră că este în pericol accesul la sistemul financiar american.

În momentul de faţă, Raiffeisen are aproximativ cinci miliarde de euro de capital blocat în Rusia, conform surselor, iar afacerea cu Strabag era menită să deblocheze 1,5 miliarde de euro din acesta. Banca a declarat în mod repetat că intenţionează să părăsească Rusia, dar nu a precizat când ar putea avea loc decizia.

În concluzie, „În loc să se retragă din Rusia, de mai mult de doi ani Raiffeisen caută lacune pentru a reuşi să-şi scoată banii din Rusia”, a declarat Nina Tomaselli.

Sursa – www.economica.net