Rusia afirmă că are un laser capabil să „orbească” toţi sateliţii de pe orbita terestră

Vicepremierul rus Iuri Borisov a precizat miercuri că Rusia dispune de o armă laser capabilă să „orbească” toţi sateliţii de pe orbita terestră aflaţi până la 1.500 de kilometri altitudine, anunţă Reuters.

Astfel, sistemul laser, care ar fi unul mobil, a fost prima oară anunţat de preşedintele rus Vladimir Putin în anul 2018, într-un moment în care Moscova a dezvăluit o întreagă gamă de super-arme, care includeau rachete hipersonice, noua rachetă balistică Satan 2, o rachetă de croazieră capabile să poarte încărcătură nucleară, sau drone nucleare subacvatice.

În acest moment, se cunosc puţine lucruri despre acest super-laser sau performanţele sale. Tot ce se ştie este că arma este numită Peresvet, după numele călugărului-luptător ortodox rus Alexander Peresvet, mort într-un duel în perioada medievală.

De asemenea, vicepremierul rus Borisov a precizat că noua armă a ruşilor a reuşit să incendieze, în cadrul unui test, o dronă aflată la 5 kilometri distanţă, după ce fasciculul laser a fost menţinut pe ţintă timp de 5 secunde.

„Deja este distribuită în masă către trupele (de rachete strategice) şi poate orbi toţi sateliţii de recunoaştere al inamicului aflaţi pe o orbită până la 1.500 de kilometri altitudine, făcându-i complet inutilizabili din cauza radiaţiei laser”, a precizat Borisov, care a adăugat că noua armă cu radiaţie electromagnetică va înlocui în următorul deceniu toate armele convenţionale ale Rusiei.

În plus, dacă aceste afirmaţii se confirmă, Reuters scrie că Rusia ar dispune astfel de capacitatea de a distruge sateliţii şi sistemele de supraveghere folosite de SUA pentru monitorizarea lansărilor de rachete intercontinentale de către Rusia. O asemenea armă ar putea ţinti şi dezafecta inclusiv dronele de recunoaştere folosite acum în Ucraina.

În luna noiembrie a anului trecut, SUA au acuzat Rusia de testarea unei arme antisatelit  care a provocat un câmp periculos de deşeuri spaţiale, care i-au pus în pericol inclusiv pe membrii echipajului aflat pe Staţia Spaţială Internaţională (SSI). Rusia a recunoscut testarea armei însă a negat faptul că echipajul de pe SSI s-ar fi aflat în vreun pericol.

Sursa: Digi24.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata