Rusia prelungește detenția reporterului WSJ până în august

De Jurnalul Național Externe Justiţie 88 citiri
4 min citire
Un tribunal rus a ordonat ca jurnalistul Gershkovich să fie reținut până pe 30 august, în timp ce oficialii americani continuă să ceară eliberarea lui.

Un tribunal rus a prelungit cu trei luni detenția reporterului Wall Street Journal (WSJ) Evan Gershkovich, ordonând ca cetățeanul american în vârstă de 31 de ani să fie reținut până pe 30 august.

Gershkovich a fost arestat în martie sub acuzația de spionaj în timpul unei călătorii de raportare în Rusia și reținut oficial în aprilie. El, angajatorul său și guvernul SUA au negat acuzațiile.

Audierea preliminară de marți nu a fost anunțată în prealabil, iar întregul caz a fost închis în secret.

Moscova a spus că sensibilitatea acuzațiilor de spionaj înseamnă că procesul trebuie să se desfășoare în privat, iar documentele instanței nu sunt făcute publice. Autoritățile ruse nu au detaliat ce dovezi – dacă există – au strâns pentru a susține acuzațiile de spionaj.

Agenția de presă de stat rusă TASS a declarat că sesiunea a fost închisă deoarece reporterul a fost acuzat de deținerea de „materiale secrete”.

O agenție de presă rusă, Interfax, a citat un oficial al instanței care a spus că părinții lui Gershkovich erau în vizită la Moscova și au fost admiși în clădirea instanței, dar nu în audierea de marți.

Statele Unite au cerut eliberarea sa imediată după ce serviciile de securitate ale Rusiei au încercat să-i prelungească detenția.

„Nu ar trebui să fie reținut deloc. Jurnalismul nu este o crimă. El trebuie eliberat imediat”, a declarat pentru CNN purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby.

„Vom lucra în continuare foarte, foarte din greu pentru a vedea dacă îl putem duce acasă cu familia, unde îi este locul.”

‘Profund îngrijorat’

Oficialii americani încă fac presiuni pentru accesul consular la Gershkovich direct cu rușii, a spus Kirby.

„Nu există niciun motiv pentru a refuza accesul consular… Ne dorim cu adevărat să punem în funcțiune acel acces consular.”

Ambasada SUA la Moscova a fost citată de WSJ spunând că este „profund îngrijorată de decizia instanței ruse de astăzi”.

„Statele Unite se opun cu tărie refuzului constant al Rusiei de acces consular domnului Gershkovich. Reiterăm că pretențiile împotriva lui sunt fără temei și solicităm eliberarea imediată a domnului Gershkovich”, se arată în comunicat.

Într-o declarație după audierea de marți, WSJ a spus: „Deși ne așteptam să nu se schimbe detenția pe nedrept a lui Evan, suntem profund dezamăgiți. Acuzațiile sunt dovedit false și continuăm să cerem eliberarea lui imediată.”

Gershkovich este primul corespondent american de la Războiul Rece care a fost reținut în Rusia sub acuzația de spionaj. Arestarea sa a zguduit jurnaliştii din ţară şi a stârnit indignare în Occident.

El este reținut în închisoarea Lefortovo din Moscova. Oficialilor Ambasadei SUA li sa permis cel puțin o vizită la închisoare la Gershkovich de la arestarea sa la Ekaterinburg pe 29 martie, dar autoritățile ruse au refuzat permisiunea pentru alte vizite.

Sursa – www.aljazeera.com