Rusia se va confrunta cu Ucraina la tribunalul ONU pentru doborârea zborului MH17

De Jurnalul Național Externe Justiţie 165 citiri
5 min citire
Kievul acuză Moscova că sprijină forțele pro-rusii din estul Ucrainei care au doborât Boeing 777 cu o rachetă în 2014, ucigând toți cei 298 de pasageri și echipaj.

Ucraina și Rusia sunt programate să se confrunte la Curtea Internațională de Justiție (CIJ) – cea mai înaltă instanță a Națiunilor Unite – din cauza sprijinului acordat de Moscova forțelor pro-ruse acuzate pentru „insurecție” împotriva statului ucrainean și violențe armate care au inclus doborârea Zborul Malaysian Airlines MH17 în 2014, ucigând toți cei 298 de pasageri și echipaj.

Judecătorii de la CIJ de la Haga vor asculta marți afirmația Ucrainei conform căreia Moscova a încălcat un tratat ONU împotriva terorismului prin echiparea și finanțarea separatiștilor pro-ruși, despre care anchetatorii internaționali au concluzionat că au folosit o rachetă rusă pentru a doborî aproape avioanele malaeziene deasupra estului Ucrainei. acum 10 ani.

Avocații Ucrainei vor vorbi marți de la ora locală 10:00 (08:00 GMT), în timp ce avocații Rusiei se vor adresa instanței cu un răspuns joi, a declarat CIJ într-un comunicat. Ucraina va răspunde apoi pe 12 iunie, iar Rusia pe 14 iunie.

Kievul acuză Rusia că sprijină forțele pro-Moscove din Donbasul ucrainean cu arme și bani și, prin urmare, a încălcat Convenția internațională pentru reprimarea finanțării terorismului adoptată de ONU.

Ucraina solicită despăgubiri pentru luptele, care au început în 2014 și au dus la aproximativ 13.000 de oameni uciși în cei opt ani care au dus la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în februarie 2022.

Ucraina susține că Rusia „a instigat și a susținut o insurecție armată împotriva autorității statului ucrainean din estul Ucrainei” și „a creat „un climat de violență și intimidare împotriva grupurilor etnice non-ruse”, a spus CIJ în declarație.

 

Înființată după cel de-al Doilea Război Mondial, CIJ se ocupă de litigiile dintre statele membre ONU și, deși hotărârile sale sunt obligatorii din punct de vedere juridic, instanța nu are niciun mecanism de executare.

Audierea de marți va fi pentru prima dată când avocații din Ucraina și Rusia se întâlnesc la CIJ, cunoscută și sub numele de Curtea Mondială, de când Moscova și-a lansat invazia pe scară largă. Moscova a încercat să respingă cazul ICJ, argumentând că instanța nu are competență.

În noiembrie anul trecut, un tribunal olandez a condamnat doi bărbați ruși și un cetățean ucrainean în lipsă pentru crimă pentru rolul lor în doborârea MH17 și i-a condamnat la închisoare pe viață.

Cei trei – foști agenți de informații ruși Igor Girkin și Serghei Dubinski, precum și ucraineanul Leonid Kharchenko, un lider separatist ucrainean – au fost condamnați în lipsă la închisoare pe viață. Cei trei rămân în libertate. Curtea a mai constatat că Rusia deține „controlul general” asupra forțelor din așa-numita Republică Populară Donețk din estul Ucrainei de la jumătatea lui mai 2014.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat la acea vreme că hotărârea a fost o decizie importantă și că și inițiatorii atacului trebuie să fie urmăriți penal.

„A ține socoteală minții este și el crucial, deoarece sentimentul de impunitate duce la noi crime”, a scris Zelenskyy într-un tweet.

O constatare a CIJ conform căreia Rusia a echipat și a finanțat luptători din estul Ucrainei responsabili de dezastrul MH17 ar fi o înfrângere pentru Moscova, care a negat în repetate rânduri trimiterea de trupe sau echipamente militare în estul Ucrainei în 2014. O astfel de hotărâre ar putea impulsiona cererile de despăgubiri. sau reparații nu numai din partea Ucrainei, ci și a victimelor individuale ale conflictului.

Nu se știe încă când se va ajunge la un verdict al CIJ.

Președintele rus Vladimir Putin este, de asemenea, subiectul unui mandat de arestare al Curții Penale Internaționale, cu sediul tot la Haga, sub acuzația de crime de război legate de deportarea copiilor ucraineni în Rusia. Kremlinul neagă aceste acuzații.

Sursa – www.aljazeera.com