S-a produs un cutremur în România, în această dimineață

De Jurnalul Național Actuale Utile 65 citiri
4 min citire
 

Din informaţiile INCDFP, în cursul acestei dimineți a avut loc un nou cutremur în România, epicentrul acestuia fiind în zona seismică Vrancea.

Cutremur în România în această dimineață de 3,1 grade în Vrancea

INCDFP a actualizat deja datele despre acest nou cutremur în România. Conform instituției, în jurul orei 4:47 de minute, în Zona Seismică Vrancea a avut loc un seism de 3,1 grade pe scara Richter, la o adâncime de 100,5 kilometri.

Astfel, ”În ziua de 21 Noiembrie 2023 la ora 04:47:37 (ora locală a României) s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, VRANCEA un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.1, la adâncimea de 100.5km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 30km V de Focsani, 69km N de Buzau, 79km E de Sfantu-Gheorghe, 84km SV de Barlad, 88km S de Bacau, 94km E de Brasov.”, spun cei de la INCDFP.

 

Acest nou cutremur în România vine după cel din data de 14 noiembrie, când INCDFP anunța un nou seism de 3,7 grade la o adâncime de 154,6 kilometri, fiind resimțit în Focșani, Buzău, Sfântu-Gheorghe, Brașov, Bârlad și Bacău.

În noiembrie au fost 13 seisme de mică intensitate pe teritoriul României

Încă din primele zile ale acestei luni, INCDFP a înregistrat cel puțin 13 noi cutremure pe teritoriul Româninei, multe dintre ele în afara Zonei Seismice Vrancea, în afară de acest nou cutremur în România, de astăzi 21 noiembrie.

 

În contextul datelor, cel puțin șase seisme au fost înregistrate în Oltenia, cu valori cuprinse între 2,1 și 4,2 grader pe scara Richer, la diferite adâncimi. Restul cutremurelor, celelalate 7 au fost înregistrate majoritatea în zona Vrancea.

Care a fost cel mai puternic cutremur din noiembrie 2023?

În lume, un puternic cutremur de 6,7 grade a lovit Filipine, fără să existe pericol de tsunami, vineri, 17 noiembrie 2023.

Serviciul de prospecțiuni geologice al SUA a anunțat vineri un puternic cutremur de 6,7 grade care a lovit Filipine, provocând pagube, inclusiv prăbușirea tavanului unui centru comercial din apropierea epicentrului seismului.

 

Astfel, USGS informa că seismul a avut loc la ora 8:14 ora locală și a fost centrat la aproximativ 27 de kilometri de coasta sudică a regiunii Mindano din Filipine, la o adâncime de aproximativ 77 km.

Agențiile internaționale de alertă au declarat că nu există nicio amenințare de tsunami în urma acestui eveniment. Institutul filipinez de vulcanologie și seismologie a raportat că se pot aștepta replici.

Nu au existat rapoarte inițiale confirmate cu privire la răniți, deși cutremurul puternic a fost resimțit pe o zonă largă a acestei națiuni insulare muntoase. Au existat rapoarte inițiale dispersate privind pagube la clădirile din apropierea epicentrului cutremurului.

Un videoclip postat pe rețelele de socializare arăta oameni țipând și fugind să se adăpostească în timp ce o mare parte din tavanul unui centru comercial putea fi văzut prăbușindu-se în General Santos City, la mai puțin de o sută de kilometri de epicentru.

În timp ce evenimentul de vineri a fost neobișnuit de puternic, USGS raportează că cutremurele sunt frecvente în Filipine, situate în apropierea convergenței mai multor plăci tectonice majore din sudul Oceanului Pacific.

Sursa – playtech.ro