Să dorm sau să nu dorm mai mult?

Sunt zile în care tot ceea ce ne dorim este un somn bun de cel puțin 12 ore sau un weekend întreg doar în pijamale. Este însă acest lucru și sănătos?
Conform multor studii lipsa de somn poate avea efecte grave asupra organismului nostru dar în același timp cercetătorii susțin că nici prea mult somn nu reprezintă o rezolvare prea bună.

Ce pot să pățesc dacă nu dorm destul?

Toată lumea știe că dacă nu dormim se acumulează oboseala și stresul iar în afară de asta mai arătăm și oribil. De aici pot apărea și alte aspecte precum îngrășare, incapacitate de concentrare, productivitate și imunitate scăzută, ba chiar ni se poate scurta și durata de viață.
Somnul ne îmbunătățește memoria și ne dezvoltă creativitatea deoarece și în timp ce noi dormim mintea noastră lucrează.

În timpul somnului ni se dezvoltă componentele emoționale ale memoriei și astfel se îmbunătățește și procesul creativ.
În cazul persoanelor cu probleme cardiace, diabet sau artrită se recomandă un somn de minim 6 ore pentru a crește nivelul proteinelor cu efect antiinflamator.

Hipersomnia

Hipersomnia reprezintă un somn excesiv dar nu neapărat de bună calitate, care din păcate poate fi la fel de periculos precum și lipsa de somn.
Oamenii de știință au ajuns la concluzia că și prea mult somn poate scurta durata vieții iar hipersomnia poate duce chiar la atacuri cerebrale urmate de deces prematur.
Astfel pentru a ne păstra un ritm sănătos de viață este necesar să avem un somn bun, nu doar ca  durată ci și în ceea ce privește calitatea. Să dormim undeva între 5 și 8 ore într-un mediu în care să ne putem și odihnii este ideal pentru a avea beneficii la nivelul inimii, greutății, creierului…

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata