Șase soluții naturale utile în tulburările tiroidiene

Plantele pot fi folositoare în reglarea tulburărilor tiroidei, glanda în formă de fluture situată la baza gâtului. Glanda tiroidă face parte din sistemul endocrin, responsabil de reglarea mai multor funcții vitale în organism. Atunci când funcționează în exces sau, dimpotrivă, când își încetinește activitatea, întregul organism se dereglează. Astfel poate apărea hipertiroidismul sau hipotiroidismul. 

Diferențele dintre hipertiroidism și hipotiroidism

Hipertiroidismul este provocat de excesul de hormoni tiroidieni din sânge și afectează, în principal, femeile cu vârsta cuprinsă între 30 și 40 de ani. Printre simptomele care ar trebui să alerteze bolnavii se numără palpitațiile, pentru că hipertiroidismul accelerează unele funcții ale corpului, inclusiv pulsul. De asemenea, pacienții pot avea printre manifestări scăderea în greutate, în pofida unui apetit normal, și efectele exacerbate ale stresului, ca iritabilitate, tulburări de somn și oboseală cronică. Tratamentul, stabilit de medicul endocrinolog pe baza rezultatelor analizelor de sânge, constă în administrarea unui medicament antitiroidian sintetic și poate fi urmat de la șase luni la câțiva ani.

De cealaltă parte, în cazul hipotiroidismului, glanda tiroida nu mai secretă suficienți hormoni. Cazurile de hipotiroidism sunt mai frecvente decât cele de hipertiroidism și, din nou, femeile sunt mai afectate decât bărbații. Printre simptome se numără o încetinire generală a funcționării organismului, ceea ce conduce la oboseală fizică și psihică, fiind afectate memoria și concentrarea. Printre alte semne de hipotiroidism se numără creșterea în greutate cu trei până la patru kilograme, infertilitatea, pulsul încetinit, pielea uscata, furnicăturile la nivelul extremităților, crampele și oboseala musculară. Tratamentul este pe viață și constă în administrarea de medicamente cu hormoni tiroidieni sintetici.

Cauzele tulburărilor tiroidiene

Acestea sunt de obicei cauzate de deficiența de iod și de vitamine B. De asemenea, hipertiroidismul și hipotiroidismul pot fi frecvent rezultatul unor boli autoimune, Graves, respectiv Hashimoto. Toxinele din mediu, microorganismele, radiațiile și utilizarea anumitor medicamente pot provoca probleme tiroidiene.

Metode naturale

Un stil de viață sănătos și o alimentație echilibrată sunt cele mai bune modalități de a gestiona tulburările tiroidiene. În plus, o serie de plante îți pot fi de folos.  

Urzica

Această plantă de primăvară este foarte utilă în gestionarea hipotiroidismului și hipertiroidismului. Motivul este acela că ea conține cantități mari de iod, necesar pentru buna funcționare a tiroidei. În sezonul ei, urzica se poate consuma în stare proaspătă, în salate, sucuri sau smoothie-uri. În stare uscată, se poate consuma sub formă de infuzie. 

Fucusul

Această algă brună conțin polifenoli, mucilagii, proteine ​​și minerale, inclusiv iod, într-o concentrație foarte ridicată. Acesta este motivul pentru care este recomandată în cazurile de insuficiență tiroidiană. 

Ovăzul

În tulpinile și frunzele ovăzului recoltat înainte de înflorire se găsesc oligoelemente, fier, mangan și zinc, polifenoli și un alcaloid, gramin. Acesta interacționează cu doi neurotransmițători, dopamina și serotonina, care influențează la rândul lor funcționarea tiroidei, prin intermediul glandei pituitare. Tinctura de ovăz este benefică în cazurile de hipotiroidie. 

Ghimbirul

Este unul dintre cele mai bune soluții naturale pentru tulburările tiroidiene. Conține compuși antiinflamatori naturali și este o sursă bogată de minerale, cum ar fi magneziu, zinc și potasiu, fiind util în cazurile de hipotiroidism. Poți bea ceai de ghimbir în mod regulat sau să îl incluzi în mâncare. 

Uleiul de cocos

Uleiul de cocos este foarte eficient în menținerea funcției normale a glandei tiroide și susține producția de hormoni tiroidieni. De asemenea, ajută la reglarea metabolismului. Uleiul de cocos virgin poate fi adăugat la salatele de zi cu zi sau consumat ca atare. De asemenea, poți să adaugi două lingurițe de ulei de cocos în paharul de lapte pe care îl consumi dimineața.

Semințele de in

Acestea sunt o sursă bună de acizi grași Omega-3, care ajută la menținerea funcției tiroidiene normale. Dacă suferi de tulburări tiroidiene poți să consumi în mod regulat ulei din semințe de in. De asemenea, poți presăra semințele de in pe mâncare. 

Soluțiile naturale te pot ajuta în lupta cu problemele tiroidei. Însă, ele trebuie să fie folosite în completarea tratamentului medicamentos indicat de specialistul endocrinolog, nu să îl înlocuiască.

Sursă foto: Pexels.com

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata