În satul Ocnişoara din România se vor investi 5 milioane de euro pentru construcţia unei stațiuni

De Jurnalul Național Actuale Turism 230 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
 

Cu un plan ambițios de dezvoltare turistică se propune să transforme comuna Ocnișoara, un sat micuț din județul Alba cu numai 17 locuitori, într-o stațiune de agrement de lux. Proiectul, cu un buget estimat la aproape 5 milioane de euro, este unul dintre cele mai impresionante investiții în turism din zona rurală din România.

Ce va conține complexul din Ocnișoara

Complexul de agrement propus va fi dotat cu nouă lacuri, dintre care trei sunt cu apă sărată și nămol, ideale pentru terapii și relaxare. De asemenea, va exista un restaurant cu terasă descoperită și un bar lângă piscină, oferind o experiență culinară și de divertisment deosebite pentru vizitatori.

Se vor construi patru bazine cu apă dulce, inclusiv două special amenajate pentru copii, și un bazin cu apă sărată, oferind o varietate de activități acvatice.

Mai mult decât atât, spațiile verzi vor fi punctate de foișoare și o seră, creând astfel un cadru natural relaxant. Un aspect unic al proiectului este piațeta amenajată în jurul unei fântâni tradiționale, numită murătoare, care va servi nu doar ca un monument comemorativ, ci și ca un spațiu expozițional pentru arta din cristale de sare sculptate. Această zonă va adăuga un element cultural deosebit întregului complex.

Mai mult, proiectul include, de asemenea, facilități pentru sport și recreere, cum ar fi teren de volei, mini-plajă, și o pistă pentru alergare. Cu capacitatea maximă de 600 de persoane și aproximativ 150 de locuri de parcare, centrul se așteaptă să atragă un număr semnificativ de vizitatori, revitalizând astfel întreaga zonă.

Însă, consiliul Județean Alba a revizuit costurile proiectului, ajungând la aproape dublul valorii inițiale, reflectând ambiția și scala acestui proiect de dezvoltare turistică.

În acest sens, Băile sărate de la Ocnișoara promit să devină un punct de atracție major, atât pentru locuitorii județului Alba, cât și pentru turiștii din întreaga țară, potrivit Adevărul.

Proiectul a primit o singură ofertă

Consiliul Județean Alba a aprobat recent majorarea bugetului destinat renovării și modernizării complexului de Băi Sărate Ocnișoara. În urma a patru proceduri de licitație anulate, valoarea totală a proiectului a fost ajustată de la 11,4 milioane de lei la peste 24,2 milioane de lei.

Această decizie vine ca o necesitate în urma evaluărilor făcute de specialiștii CJ, care au concluzionat că majorarea bugetului este esențială pentru realizarea proiectului conform standardelor moderne și pentru asigurarea unui nivel ridicat de calitate a serviciilor oferite.

Aşadar, „Până în prezent, proiectarea şi execuția lucrărilor la obiectivul de investiții «Amenajare Băile sărate Ocnișoara» au fost scoase în procedură de achiziție publică de 4 ori și nu a fost depusă decât o ofertă care depășea valoarea estimată a achiziției.

Datorită situației economice actuale, a specificului mai deosebit al investiției și a faptului că amplasamentul lucrării este mai izolat și mai îndepărtat de depozitele de materiale de construcții care trebuie transportate până la Ocnișoara, considerăm că este necesară și justificată majorarea valorii totale a investiției, conform anexei la prezentul proiect de hotărâre”, se explică în documentaţia întocmită de către angajaţii CJ Alba.

Sursa – playtech.ro