Scumpiri explozive de la 1 ianuarie 2023.

Anul 2022 a venit cu scumpiri de aproape 50% la alimente, însă 2023 se anunță cu noi „surprize”. Economiștii sfătuiesc românii să-și pună centurile.

Astfel că, tăvălugul scumpirilor se năpustește asupra românilor, care trebuie să țină din ce în ce mai bine de bani. Se anunță vremuri și mai tulburi.

În plus, proiectul pentru modificarea Codului Fiscal a trecut de Parlament. Așa că, de anul viitor, o serie de produse și servicii se vor scumpi.

Mesele în oraș, cazările la hoteluri, băuturile cu zahăr și locuințele vor fi mai scumpe de anul viitor, în baza proiectului creionat de Guvernul Nicolae Ciucă, coaliția PSD + PNL + UDMR, în această vară.

Continuă sărăcirea accelerată a românilor

 

De la data de 1 ianuarie, TVA-ul pentru pâinea de la restaurant va crește de la 5%, cât este în prezent, la 9%, cât e pentru alimentul care se găsește în magazine.

Tot din prima zi a anului viitor va fi majorat TVA-ul pentru serviciile hoteliere, de la 5%, la 9%. Așa că, românii vor trebui să plătească mai mult pentru vacanțe.

De asemenea, taxele vor crește și pentru berea fără alcool, sucuri și cidru, de la 9% la 19%.

Și unii proprietarii de imobile vor avea de suferit. De la data de  1 ianuarie, cota de TVA de 5% va fi redusă pentru o singură locuință, însă atenție: prețul locuinței trebuie să se încadreze în 120.000 de euro fără TVA. Pentru a doua sau a treia locuință sau pentru o casă care depășește suma de 120.000 de euro, TVA-ul va crește la 19%.

Pentru următorii ani, Guvernul are în vedere și majorarea impozitelor locale, cu 50%, însă măsura se va aplica din anul 2025.

 

Inflația reală percepută de cei mai mulți români

Perspectivele inflaționiste nu sunt deloc fericite, luminița de la capătul tunelului este extrem de departe, pentru mulți dintre români, a mai spus economistul Adrian Negrescu, pentru RomâniaTV.net.

„Să nu uităm că în medie, salariul lunar al românilor este de 2.500 de lei net. Dacă are un credit pentru locuință, în condițiile actuale, ajunge la 2.000 de lei, se mai adaugă 600-700 de lei la utilități, plus alte cheltuieli de bază și bugetul este deja depășit.

Pentru mulți români deja este imposibil să cumpere ce au nevoie. Vizita la hypermarket e ca la muzeu pentru aceștia. Pur și simplu nu-și permit să achiziționeze ceea ce și-ar dori. Este o sărăcie fără precedent în România ultimilor 20 de ani, care accentuează și mai puternic frustrările românilor față de această clasă politică ce vine cu tot felul de pseudo-măsuri economice”, a precizat consultantul economic.

Cel mai puternic resimt inflația explozivă persoanele vârstnice, care depind numai de pensie, deci de stat și eventual, de ajutoarele pe care le primesc din partea familiei.

„Inflația percepută de pensionari e 35-40%. Alimentele s-au scumpit enorm, cu aproximativ 30%, medicamentele cu 60-80% (…)”, a fost concluzia managerul Frames.

Sursa: româniatv.net
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata