Se dau bani în plus pe lângă salariu!

Ministrul Turismului, Daniel Cadariu, a îndemnat astăzi operatorii economici să apeleze la voucherele de vacanță, spunând că „există cadrul legal” și „există sume prevăzute în buget”. Oficialul a mai spus că pentru aceste vouchere nu se plătesc contribuții sociale și pot fi deductibile din impozitul pe profit.

Astfel că, Guvernul a terminat toată legislaţia cu privire la acordarea tichetelor de vacanţă din acest an, iar instituţiile publice pot începe să le emită, a precizat, marţi 22 martie, ministrul Turismului, Daniel Cadariu, într-o conferinţă de profil.

Operatorii economici, îndemnați să apeleze la voucherele de vacanţă

„Din punctul nostru de vedere, al ministerului, noi ne-am făcut treaba şi încurajez toate instituţiile publice să le emită. Există cadrul legal, există sume prevăzute în buget. De asemenea, încurajez toţi operatorii economici să apeleze la vaucherele de vacanţă. Au posibilitatea în limita a şase salarii minime pe economie”, a declarat ministrul.

De asemenea, pentru aceste sume, operatorii economici nu mai plătesc contribuţii sociale şi pot fi deductibile din impozitul pe profit. Aşa, pot fi fidelizaţi salariaţii şi se poate da un imbold turismului, a afirmat Cadariu.

„Vom ridica această problemă în prima şedinţă de Guvern”, a mai adăugat oficialul.

În plus, ministrul Turismului a precizat că a avut întâlniri cu reprezentanţii Ministerului Mediului pentru ca, în această vară, să nu mai existe probleme cu plajele în staţiunile de pe litoral, aşa cum s-a întâmplat în anul 2021.

Mai mult decât atât, întrebat cum se va rezolva problema infrastructurii de transport, în condiţiile în care turiştii petrec o zi pe drum către orice destinaţie din România, ministrul a spus:

„Da, avem o problemă cu infrastructura, ştim. Am făcut câteva adrese către Ministerul Transporturilor pe acest subiect. De exemplu, la Constanţa sunt prea puţini operatori pe aeroport. Am făcut o circulară şi am solicitat atenţie sporită autorităţilor judeţene care au aeroporturi în gestiune să se implice”.

Acesta a mai afirmat că transportul greu de marfă ar trebui mutat pe cale feroviară, iar o altă idee ar putea fi anumite trenuri turistice, mai ales între staţiunile de pe litoral.

Ce s-a schimbat de la 1 februarie?

Menţionăm că, de la 1 februarie, tichetele de masă, de creşă, culturale, tichetele cadou sau voucherele de vacanţă care sunt acordate salariaţilor nu se mai emit pe suport de hârtie. Tichetele nu mai pot fi emise decât în format electronic, potrivit unor măsuri cuprinse în OUG 130/2021, publicată în data de 18 decembrie 2021 în Monitorul Oficial, care prevăd eliminarea biletelor de valoare emise în format tipărit şi acordarea lor numai pe suport electronic, adică pe carduri speciale.

Aşadar, tichetele de masă, tichetele de creșă, tichetele culturale și, respectiv, tichetele cadou emise pe suport hârtie conform Legii nr. 165/2018 cu privire la acordarea biletelor de valoare, cu modificările și completările ulterioare, până la data de 31 ianuarie 2022 sunt și rămân valabile până la expirarea datei de valabilitate înscrise pe acestea.

Sursa: capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata