Se interzice TikTok în România?

De Jurnalul Național Actuale Companii 80 citiri
4 min citire
În declaraţiile sale, Bogdan Ivan spune că TikTok-ul sau orice altă aplicație nu va fi interzisă. Totuși, urmează să fie implementate „niște reguli foarte clare” care vor guverna fenomenul de deepfake (n.red. înlocuirea asemănării unei persoane în mod convingător cu a alteia).

Bogdan Ivan spune că TikTok nu va fi interzis

În explicaţiile ministrului, sunt două paliere. Primul este cel tehnic. În urma unei analize făcute de ministerul nostru cu autoritățile statului în materie de securitate cibernetică, a fost realizată o recomandare prin care aplicația nu va fi instalată pe dispozitive de serviciu din administrația publică.

În afirmaţiile sale, „Nu vreau să se panicheze lumea că o să interzicem de mâine TikTok-ul sau orice altă aplicație, ci vorbim despre niște reguli foarte clare care vor guverna când vorbim despre deepfake, informarea greșită a oamenilor. Avem două paliere. Palierul tehnic, care în urma unei analize făcute de ministerul nostru cu autoritățile statului în materie de securitate cibernetică, am venit cu o recomandare clară din partea Consiliului Operativ pentru Securitate Cibernetică, prin care tot ce înseamnă dispozitiv de serviciu din administrația publică din România se recomandă ferm să nu fie instalată această aplicație”, a declarat Bogdan Ivan la B1 TV.

Al doilea aspect vizează reglementarea inteligenței artificiale

În al doilea aspect se ține seama de reglementarea inteligenței artificiale și marketingul politic. Este vorba despre o directivă care vizează conținutul care incită la ură și ură împotriva statului.

Sunt vizate și tehnologiile AI care „nu respectă condițiile de utilizare ale platformelor”. Aceste lucruri sunt filtrate, spune ministrul.

Un alt mecanism care a fost creat și care va fi implementat în maxim două trei săptămâni este cel prin care conținutul raportat să poată fi scos în cel mult 60 de minute.

În precizările sale, „Al doilea aspect, care ține mai mult de marketingul politic, e reglementat foarte clar de AI Act, care a fost adoptat de Parlamentul European, de Strategia României pentru inteligența artificială, pe care urmează să o adoptăm în Guvern și care e în dezbatere publică de mai bine de șase luni, și de Digital Service Act, o directivă la nivel european care e transpusă automat în legislația din România și pentru care încă din decembrie am creat mecanismul de aplicare într-o formă în care tot ce înseamnă conținut care incită la ură și ură împotriva statului, care vine și încalcă regulile democratice sau care e creat de AI și nu respectă condițiile de utilizare ale platformelor – că vorbim de un standard – acest lucru e filtrat mult mai sever și automat ajunge să fie mai greu de încălcat. Am creat și un mecanism care va fi implementat în maxim două trei săptămâni, prin care tot ce înseamnă astfel de conținut care e raportat să poată fi scos în cel mult 60 de minute”, a mai spus ministrul.

Va fi monitorizat tiparul verbal și profilul comportamental

În plus, ministrul a susținut că aceste măsuri sunt aplicate tuturor rețelelor de socializare. Când se constată că nu au fost respectate aceste standarde, se poate ajunge la amenzi usturătoare de până la 7% din cifra globală de afaceri, spune el.

Bogdan Ivan și-a încheiat mesajul prin a spune că vor fi implementate anumite „filtre tehnice”. Astfel, oamenii vor fi monitorizați, iar filtrele vor analiza tiparul verbal, anumite cuvinte și profilul comportamental.

În mod automat, filtrele vor împiedica astfel încărcarea de conținut. Bogdan Ivan susține că aceste mecanisme de monitorizare vor fi un așa-zis „standard unitar” și nu vor favoriza pe cineva.

Sursa – www.capital.ro