Se plafonează prețul la alimentele de bază

De Jurnalul Național Actuale Bani 271 citiri
6 min citire

Inrolare trafic.ro
 

Pentru că prețurile au explodat și pentru ca cetățenii să poată să se descurce anul acesta, autoritățile române au luat o decizie importantă pentru piața alimentară: se plafonează prețul la alimentele de bază. Această măsură vine în sprijinul populației, mai ales de sărbători, având în vedere că prețurile s-au triplat în magazine, iar mulți nu își mai pot permite anumite produse de bază. Cu o listă generoasă de produse care vor fi mai accesibile, românii pot spera la o ușurare a presiunii financiare din ultimele luni.

Se extinde lista de alimente cu prețuri plafonate

În acest sens, premierul Marcel Ciolacu a anunțat recent o extindere semnificativă a listei de produse alimentare cu prețuri plafonate, ca parte a eforturilor guvernului pentru menținerea stabilității prețurilor în România.

Această extindere a crescut numărul produselor de la 14 la 21, măsura urmărește asigurarea accesibilității la alimente esențiale pentru toți consumatorii, contribuind astfel la menținerea prețurilor corecte pe piața alimentară.

 

În precizările sale, „Adoptăm astăzi o măsură prin care continuăm protejarea puterii de cumpărare a românilor, mai ales în perioada de iarnă, când – știm cu toții –  cheltuielile sunt mai mari. Prelungim limitarea adaosului comercial pentru alimente de bază cu încă 3 luni și extindem această măsură cu încă un număr de categorii de produse, de la 14 la 21.

Datele de la INS ne arată că măsura a avut efectele așteptate. Am oprit creșterea excesivă a prețurilor pentru alimente, iar, pentru multe dintre produsele incluse în listă, la raft, se constată scăderi substanțiale de preț.

De aceea, avem toate motivele să continuăm această măsură, care protejează în special familiile cu venituri medii și mici.

Suplimentar, introducem și o limită de maximum 5% a adaosului comercial pentru ulei, zahăr, făină, mălai, carne de porc, carne de pui și carne de vită care sunt importate vrac și care nu sunt procesate în România și vă spun foarte clar că acest guvern nu poate susține practica speculativă a unora, de a importa ieftin și a vinde scump, profitând de faptul că acel produs este necesar traiului de zi cu zi al oricărei familii”, a declarat Marcel Ciolacu la începutul ședinței de guvern.

Concret, lista extinsă cuprinde o varietate de produse de bază, de la alimente de bază precum pâine, lapte și ouă, până la ulei, carne și produse lactate.

 Plafonarea prețurilor la aceste produse este un pas semnificativ în asigurarea stabilității economice pentru români.

Printre produsele incluse în această listă cu prețuri plafonate se numără:

Pâine albă simplă (300-500 grame)
Lapte de vacă (1 litru, grăsime 1,5%)
Brânză telemea de vacă (vrac)
Iaurt simplu (lapte de vacă, 3,5% grăsime, maxim 200 grame)
Făină albă de grâu („000”, până la 1 kg)
Mălai (până la 1 kg)
Ouă de găină calibrul M
Ulei de floarea-soarelui (până la 2 litri)
Carne proaspătă de pui
Carne proaspătă de porc
Legume proaspete (vrac)
Fructe proaspete (vrac)
Cartofi proaspeți albi (vrac)
Zahăr alb tos (până la 1 kg)
Orez (bob rotund, între 0,5 – 1,5 kg)
Cozonac
Bulion de roșii
Smântână (12% grăsime)
Margarină
Drojdie
Carne tocată

Această măsură vine în sprijinul consumatorilor, asigurându-se că aceste produse de bază rămân la prețuri accesibile, fără să fie supuse unor fluctuații extreme.

În plus, este important de menționat că au fost anunțate amenzi considerabile, între 100.000 lei și 2.000.000 lei, pentru comercianții care nu respectă aceste prevederi privind plafonarea adaosului comercial.

 Acest lucru ar trebui să descurajeze orice practici abuzive din partea unor comercianți și să asigure respectarea legii.

 

Decizia a fost mai mult decât necesară și vine ca un răspuns la creșterea prețurilor la alimente care a afectat profund bugetele familiilor. Mulți români au încetat să mai cumpere carne, dulciuri sau lactate, tocmai pentru că nu și le-au permis.

Prin plafonarea prețurilor la aceste produse esențiale, autoritățile fac eforturi pentru a obține o oarecare stabilitate economică.

 

Măsura este binevenită, mai ales în contextul în care se apropie sărbătorile de iarnă și comercianții obișnuiesc să dubleze prețurile la alimentele pe care românii le pun pe masa de Crăciun, de la carne, ingrediente pentru cozonac, până la alimente de bază precum ouă sau lactate.

Cu aceste prețuri plafonate și sancțiuni pentru cei care le încalcă, se speră că se va atenua impactul creșterii prețurilor și că se va aduce o ușurare pentru românii din întreaga țară.

Sursa – playtech.ro

TAGGED: ,