Senatorul american Lindsey Graham pe lista de urmărire a Rusiei după război

De Jurnalul Național Actuale Externe 232 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
Comisia de Investigații a Rusiei a anunțat că deschide o anchetă penală asupra comentariilor făcute de senatorul republican.

Rusia l-a plasat pe senatorul Statelor Unite Lindsey Graham pe o listă de urmărit, potrivit rapoartelor presei ruse care citează baza de date a ministerului de interne.

Biroul prezidențial al Ucrainei a lansat vineri un videoclip editat al unei întâlniri dintre Graham și președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy, care l-a arătat mai întâi pe senator spunând: „Rușii mor”, iar apoi că sprijinul SUA a fost „cei mai buni bani pe care i-am cheltuit vreodată”.

După ce Rusia a criticat comentariile, Ucraina a lansat un videoclip complet al interacțiunii, care arată că cele două remarci nu au fost legate.

Duminică, Comitetul de Investigații al Rusiei a declarat că deschide o anchetă penală asupra comentariilor lui Graham, fără a preciza de ce crimă a fost acuzat.

Rusia a sancționat anterior zeci de oficiali și politicieni americani, dar rareori a solicitat arestarea unor înalți funcționari.

Graham a contestat criticile Rusiei față de sprijinul său pentru Ucraina, spunând că a lăudat spiritul ucrainenilor de a rezista invaziei Rusiei cu ajutorul SUA.

Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, l-a numit pe republicanul în vârstă de 67 de ani „un prost”.

„Bătrânul prost senator Lindsey Graham a spus că Statele Unite nu au cheltuit niciodată bani cu atâta succes ca pentru uciderea rușilor”, a spus Medvedev. „Nu ar fi trebuit să facă asta.”

Într-o declarație trimisă prin e-mail agenției de presă Reuters, Graham a răspuns comentariilor lui Medvedev și a spus: „Ca de obicei, mașina de propagandă rusă lucrează din greu”.

El a adăugat: „Dl. Medvedev, dacă vrei ca rușii să nu mai moară în Ucraina, retrage-te. Opriți invazia. Opriți crimele de război. Adevărul este că tu și (președintele Vladimir) Putin ar putea să-ți pese mai puțin de soldații ruși.”

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyy, îl întâmpină pe senatorul american Lindsey Graham (r) înainte de întâlnirea lor, de la Kiev, Ucraina (Serviciul de presă prezidențial ucrainean/Maiajul prin Reuters)

În timpul vizitei sale la Kiev de vineri, Graham i-a spus lui Zelensky că rezistența Ucrainei i-a amintit de „sinele nostru mai bun în America. A fost o vreme în America în care eram așa, luptând până la ultima persoană, aveam să fim liberi sau să murim.”

„Acum ești liber”, a răspuns Zelenskyy, la care Graham a răspuns: „Și rușii mor”.

„Da, dar au venit pe teritoriul nostru. Nu luptăm pe teritoriul lor”, a spus Zelenskyy.

SUA au oferit Ucrainei asistență militară în valoare totală de 38 de miliarde de dolari de la începutul războiului în februarie 2022.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a sugerat că laudele lui Graham pentru sprijinul financiar american sunt legate de comentariile sale conform cărora rușii mureau.

„Este greu de imaginat o rușine mai mare pentru o țară decât a avea astfel de senatori”, a spus Peskov.

Sursa – www.aljazeera.com