Sindicaliștii declanșează conflictul de muncă la nivelul Ministerului de Finanțe

De Jurnalul Național Actuale Locuri de muncă 227 citiri
5 min citire

Inrolare trafic.ro
 

Sindicatul Naţional Finanţe Publice a sesizat Ministerul Muncii cu privire la declanşarea conflictului de muncă. Sindicaliștii transmit că sunt deciși să intre în grevă generală dacă revendicările lor nu vor fi soluționate.

Sindicatul afirmă că declanşarea conflictului de muncă are loc pentru că revendicările convenite pe 11 august nu și-au găsit rezolvarea. Sindicaliștii transmit că sunt deciși să intre în grevă generală dacă revendicările lor nu vor fi soluționate.

Astfel, „Sindicatul Naţional Finanţe Publice – SindFISC, prin Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) – organizaţie sindicală la care este afiliat, a hotărât declanşarea conflictului de muncă la nivelul grupului de unități constituit din Ministerul Finanțelor şi instituțiile din subordinea acestuia, şi anume: Aparatul Propriu al Ministerul Finanțelor, Agenția Națională de Administrare Fiscală – ANAF (aparat propriu cu instituțiile din subordine: Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili – DGAMC și Direcțiile Generale Regionale ale Finanțelor Publice – DGRFP-uri), Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor – ONPCSB, Oficiul Național Pentru Achiziții Centralizate – ONAC, Autoritatea Vamală Română – AVR, Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc – ONJN şi Autoritatea pentru Supravegherea Publică a Activității de Audit Statutar – ASPAAS”, potrivit unui comunicat de presă.

Practic, conflictul de muncă a fost declanşat că urmare a neidentificării şi neimplementării unor soluţii reale, concrete la revendicările salariaţilor.

În plus, „Mai exact, urmare a ȋntâlnirii cu Ministrul Finanțelor din dată de 11.08.2023, au fost convenite unele aspecte consemnate ȋn procesul verbal încheiat în aceeași dată. ulterior ȋnsă aceste revendicări nu și-au găsit rezolvarea. În consecinţă, FNSA a sesizat Ministerul Muncii despre declanşarea conflictului de muncă, a solicitat că acesta să-şi exercite rolul de mediator prin organizarea procedurii de conciliere, conform legii, şi a transmis notificări privind declaşarea conflictului către toate instituţiile menţionate mai sus. Menţionăm că în această perioadă salariaţii Ministerului Finanţelor şi ai instituţiilor subordinate acestuia participă la acţiuni de protest spontane, în care îşi arată nemulţumirea faţă de modul în care Guvernul României înţelege să le respecte activitatea, atât în ceea ce privește salarizarea cât şi al relaţiilor de muncă, protecţia împotriva abuzurilor, asigurarea unor condiţii de muncă decente şi a unei infrastructuri informatice performanțe. Cu toate acestea, finanţiştii îşi strigă nemulţumirile pe perioade limitate de timp, încercând să nu perturbe activitatea instituţiei. Toate aceste semnale de alarmă au fost şi sunt însă ingnorate de către reprezentanţii Guvernului României, care în prezent refuză să-şi asume propriile angajamente”, se arată în comunicat.

Mai mult, sindicaliștii transmit că sunt deciși să intre în grevă generală dacă revendicările lor nu vor fi soluționate.

Aşadar, „Prin urmare, nemaiexistând nicio speranţă că există cu adevărat intenţia de a soluţiona problemele cumulate în sistem, SindFISC, prin FNSA, a decis declanşarea conflictului de muncă la nivelul grupului de unități constituit din Ministerul Finanțelor şi instituțiile din subordinea acestuia. În cazul în care revendicările salariaţilor din finanţe, asumate spre rezolvare de către Ministrul Finanţelor în cadrul întâlnirii din dată de 11.08.2023, nu vor fi soluționate, conflictul de muncă va urmă toţi paşii legali până la greva generală, această din urmă având că efect blocarea activităţii în sistemul de finanţe pe termen nelimitat”, se menționează în finalul comunicatului.

Activitate complet blocată, azi, la sediul ANAF din Vaslui

La sediul ANAF din Vaslui angajaţii au blocat complet activitatea. În jurul orei 08.40 ei s-au reunit în sala de primire a instituţiei, iar de acolo au ieşit în faţa sediului.

Angajaţii din Vaslui solicită salarizare unitară în cadrul Ministerului Finanţelor, elaborarea legii salarizării cu o familie ocupaţională finanţe şi elaborarea Statutului Finanţistului, transmite corespondentul Antena 3 CNN.

Sursa – www.antena3.ro