Sorin Ovidiu Vîntu despre izbucnirea unui nou Război Mondial: ‘SUA a pierdut supremația’

De Jurnalul Național Actuale Politică 237 citiri
6 min citire

Inrolare trafic.ro
Noul conflict din Orientul Mijlociu și implicarea SUA în războiul Israel-Hamas, a dus la reacții extrem de dure din partea celorlalte mari puteri, precum China, care spune că implicarea americană ”creează haos”. Se pare că și ceea ce spune Sorin Ovidiu Vîntu despre izbucnirea unui nou Război Mondial are cam aceleași conotații. Citește mai departe și vezi ce a declarat controversatul om de afaceri.

SUA este ”sursă de haos” în lume

Tensiunile din ultima perioadă, la care se adaugă și noul conflict din Orientul Mijlociu au adus SUA în fața unei noi situații extrem de delicate și chiar volatile. Declarată oficial ca partener al Israelului, SUA a trimis deja trupe militare în zonă, pe lângă cele deja existente.

Parte din unitățile și bazele militare americane din Orientul Mijlociu au fost deja atacate de trupe paramilitare, iar reacția americană a fost una extrem de dură, deși Casa Albă declara că nu se va implica direct în conflictul dintre Israel și gruparea Hamas.

Dar, deși s-au încercat detensionări ale relațiilor biltarale dintre China și SUA, mai ales după tensiunile din Taiwan, recent un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării chinez făcea declarații extreme la adresa SUA, numind-o „sursa fundamentală a haosului” în lume, ca răspuns la un nou raport al Pentagonului care detaliază capacitățile militare în creștere ale Beijingului.

În opinia sa, „Faptele au dovedit că Statele Unite sunt sursa fundamentală a haosului în ordinea internațională, manipulatorul din spatele scenei tulburărilor mondiale și cel mai mare distrugător al păcii și stabilității regionale”, a declarat Wu Qian, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din China.

 

Analiștii spun că SUA a pierdut supremația pe plan mondial

Încă de acum doi ani, analiștii declarau că SUA nu mai pare a fi în control și că, în scurt timp își va pierde supremația ca cel mai puternic și influent stat din lume, atât economic, cât și din punct de vedere militar. Încă din 2021 SUA a continuat să-și piardă credibilitatea în ochii comunității internaționale. Punctul culminant a fost termenul limită pentru retragerea din Irak.

În ceea ce privește prezența americană din Orientul Mijlociu, nu este atât de ușor de înțeles ce a făcut SUA în această regiune în ultimii 20 de ani. Politicile pline de contradicții i-au determinat pe experți să avanseze teorii diferite.

Unii au legat politicile SUA față de această regiune de nevoia lor de a crea un nou inamic, și anume lumea islamică, după comunism, iar mulți sunt cei care au susținut aceste afirmații.

Nu este atât de ușor de înțeles ce a făcut SUA în ORientul Mijlociu în ultimii 20 de ani

Cu toate acestea, alții au susținut că cererea tot mai mare de schimbare socială din regiune a fost încercată să fie suprimată cu ajutorul forței militare, deschizând în același timp calea violenței, fără a avea consecințe împotriva SUA, și care ar putea duce la un nou Război Mondial.

Unii experți, care își bazează argumentele pe ideile teo-politice neoconservatoare, au afirmat că SUA încearcă să forțeze prin declanșarea unui conflict de amploare. Aceste afirmații ocazionale care răsună în regiune din cauza faptului că Israelul și Iranul pot fi evaluate în acest context.

Deși amenințările lor reciproce de a se anihila reciproc sunt doar vorbe, ele continuau să destabilizeze regiunea și să deschidă ușile pentru intervenția străină.

Dar, în contextul atual, al acestor noi conflicte dure dintre Israel și Hamas, precum și amenințările directe ale Iranului, par să ducă exact în direcția unui Război Mondial.

Ce spune Sorin Ovidiu Vîntu despre izbucnirea unui nou Război Mondial

Cu două războaie în plină desfășurare și cu teorii ale conspirațiilor din ce în ce mai puternice, inclusiv despre implicarea Rusiei în ajutorul dat grupărilor islamice de a ataca Israelul, se pune tot mai mult problema unui potențial Al Treilea Război Mondial.

Deși, pentru moment, lucrurile par a fi sub control, întâlnirile recente dintre liderii Hamas, Hezbollah și Milițiile Șiite ar putea crea bazele unui astfel de conflict.

Printre cei care au vorbit despre acest aspect și despre supremația SUA, a fost și controversatul om de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, invitat la România TV:

În viziunea sa, ”În perioada aceasta multă lume mi-a dat mesaje speriată de un eventual Război Mondial. Nu va fi niciun Război Mondial, va fi localizat în zona Orientului Mijlociu.

Războiul din Ucraina e localizat în Ucraina, iar Războiul din Orientul Mijlociu va fi localizat în Orientul Mijlociu, până va apărea un alt focar Coreea de Nord – Coreea de Sud.

Americanii nu vor putea face față, deja sunt încărcați până în gât. O armată de imbecili, ăia din spate, marii miliardari ai lumii, niște cretini îmbogățiți, folosesc niște paiațe în față. America și-a pierdut supremația globală. Americanii nu mai pot face ce doresc în lumea asta”, a spus omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, conform România TV.

Concluzia multor analiști este că rolul de lider mondial al SUA va deveni din ce în ce mai îndoielnic. ”Este firesc ca statele să își prioritizeze propriile interese și să acționeze în consecință”, concluzionează unii analiști.

Sursa – playtech.ro