Spitalul Colțea a rămas fără bani pentru citostatice

De Jurnalul Național Actuale Bani 198 citiri
5 min citire

Inrolare trafic.ro
 

În contextul medical, trei spitale din Capitală sunt într-o situație critică din cauza lipsei de fonduri. Spitalul Colțea, una dintre cele mai imortante unități medicale ale Bucureștiului, nu a mai primit bani de patru luni pentru decontarea facturilor din programul oncologic.

Sunt mii de pacienți care au cancer și vor rămâne curând fără citostaticele de care au nevoie pentru a rămâne în viață.

În precizările sale, ”N-am reușit să vorbesc cu ministrul Sănătății. Nu e numai Ministerul Sănătății implicat în decontările acestea. Este și Ministerul Finanțelor, prin casele de asigurări de sănătate. Există un flux destul de mare în ceea ce privește aceste decontări, vorbim de programele naționale. Într-adevăr, am primit pe luna iulie, parțial, suma pentru citostatice. Diferența pentru august, septembrie, octombrie încă nu am primit-o”, a declarat Bogdan Furtună, managerul Spitalului Colțea, la News Hour with CNN.

În opinia sa, acesta mai precizează că nu ar fi vorba neapărat de lipsa banilor în sistemul de sănătate, ci de iresponsabilitatea unor funcționari publici.

Astfel, ”Nici nu mă gândesc că nu sunt bani. Mă gândesc doar că există o sincopă, undeva, generată de câțiva funcționari publici care devin la un moment dat mai iresponsabili. Situația asta generată mă gândesc că este strict din iresponsabilitate și nu cred că există aici vorba despre jocuri politice sau nu putem să vorbim despre jocuri politice în momentul în care vine de vorba despre viața pacienților; pacienți care sunt o categorie foarte importantă și mai ales vulnerabilă când vine vorba despre tot ceea ce înseamnă afecțiuni oncologice. Deci, ca idee, pe mine nici nu mă interesează cine guvernează sau cine pune până frână în acest sistem. Vreau doar să știu că niciun pacient nu are de suferit din urma acestor sincope”, susține Bogdan Furtună.

Citostatice ”pe caiet” pentru bolnavii de cancer

În contextul financiar, managerul spitalului mai spune că, în prezent, medicamentele pentru bolnavii de cancer sunt ”luate pe datorie”.

astfel, ”În acest moment, citostaticele nu sunt plătite, sunt oarecum aduse și luate pe datorie, dacă vreți, pentru că așteptăm să se reglementeze această situație. Noi am văzut și am simțit așa o dezmorțire a sistemului, prin faptul că reprezentanții caselor s-au întors la serviciu, au oprit greva, încep să facă plățile. Chiar astăzi am primit actele adiționale pentru programele naționale, dar actele adiționale nu presupun și fila de buget, presupun doar ceea ce ne-au sugerat că vom primi pe trimestrul patru și ce mai avem de primit din trimestrul trei”, precizează Bogdan Furtună.

Acesta mai spune că situația aceasta nu poate dura foarte mult, întrucât până acum aproape 6.000 de pacienți au fost tratați cu citostatice luate ”pe datorie”.

Totodată, problemele din spitalele din Capitală s-au agravat odată cu protestul angajaților CNAS. Sunt incertitudini majore cu privire la modul în care vor gestiona resursele financiare în lunile viitoare, iar pacienții sunt deja direct afectați de acestea.

Nu sunt bani nici la Spitalul Foișor și nici la Victor Gomoiu

În contextul general, pe lângă Spitalul Colțea din Capitală, o situație gravă se înregistrează și la Spitalul Foișor, unde nu sunt suficienți bani în programul național de ortopedie. Asta înseamnă că în perioada următoare nu pot fi programate anumite intervenții chirurgicale.

În acest sens, banii nu sunt suficienți nici la Spitalul Victor Gomoiu din București: nu se pot face plățile pentru personalul medical, nu sunt bani pentru facturi, pentru utilități.

Asta înseamnă că pacienții, copiii care vor ajunge în perioada următoare acolo, ar putea să nu primească îngrijirea medicală de care au nevoie dacă autoritățile nu vor lua o măsură în acest sens.

În urma unor explicaţii, situația din spitale s-a agravat odată cu protestul angajaților de la casele de asigurări de sănătate, un protest care a durat aproximativ două săptămâni, în timp ce plățile către unitățile medicale ar fi trebuit să se facă de aproximativ o săptămână.

Însă reprezentanții unităților medicale se plâng că au mai puțini bani după ce a fost dată o ordonanță de urgență care prevede reducerea cheltuielilor.

Aceasta este o situație fără precedent, pentru că bolnavii ce au de suferit sunt îndeosebi cei oncologici, cei cu boli cronice, precum și cei care au trecut printr-un transplant.

Sursa – www.antena3.ro