Statul român le vinde iluzii bolnavilor de cancer, iar marile lipsuri în spitale unde pacienții riscă să moară cu zile

De Jurnalul Național Actuale Sănătate 174 citiri
5 min citire

Inrolare trafic.ro
 

În prezent, autorităţile le vând iluzii bolnavilor de cancer. Deşi pacienţii ar trebui să aibă acces gratuit la testare genetică şi terapie personalizată, mulţi sunt nevoiţi să aştepte 3 sau 5 luni pentru un diagnostic ori sunt nevoiţi să-şi plătească din pensia umilă medicamentele şi dispozitivele medicale.

Pe lângă teama şi durerea dată de boală, pacienţii cu afecţiuni oncologice pot să aştepte ore în şir pe holurile spitalelor.

Numărul de cazuri noi de cancer a fost cu 21% mai mare în 2023 comparativ cu anul anterior, conform Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Cu toate acestea, măsurile prevăzute în Planul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Cancerului întârzie să apară.

În opinia sa, ”Dacă vedeți ce este pe coridoarele alea, înnebunești, cred ca sunt sute pe coridor”, spune unul dintre bolnavi.

Astfel, ”Pacienți sunt foarte mulți pentru că personalul este foarte puțin și fac și ei tot ce se poate. Dar sunt foarte foarte mulți pacienți, de asta se așteaptă”, crede o altă tânără.

 Banii pentru Sănătate nu acoperă tratamentele acestora

Cei care vor să aştepte mai puţin merg la privat, însă acolo Casa Naţională de Asigurări de Sănătatea nu decontează serviciile medicale, ci doar costurile pentru tratament.

Cei cu pensia mică n-au nicio șansă

În contextul financiar, ”Serviciile medicale le plătesc, internările la zi le-am plătit, medicația nu. Dar vă dau un exemplu: trei injecții – 200 de lei. O internare de o zi poate să te coste și 2.000 de lei”, spune Mariana, pacientă oncologică.

Cei care se bazează doar pe umila pensie de 1.800 lei trec prin cele mai mari greutăţi.

În explicaţiile sale, ”Eu am primit pentru o mamografie un bilet de trimitere cu monitor 2 pe el. Am fost pusă să mai plătesc o sumă de vreo 200 de lei ca să pot să fac o mamografia și era mamografia 2D”, mărturisește o altă pacientă.

Viaţa acestei doamne ar fi fost alta dacă ar fi fost îndrumată la timp de un specialist.

Georgeta, pacientă: Dacă făceam un CT din timp, fără să trag de atâtea consultații în ambulatoriu, mi se părea excelent. Daca îl făceam din decembrie, anul trecut.

Reporter: Dar nu vi l-a recomandat nimeni?

Georgeta: Nu!

Registrul Național de Cancer face minuni pe hârtie. În realitate, nu există

Toate aceste piedici care le adâncesc rănile bolnavilor de cancer ar putea fi prevenite dacă măsurile din Planul Naţional de Cancer ar deveni realitate.

Pe hârtie, autorităţile promit un traseu al pacientului pentru fiecare tip de cancer, acces gratuit la testare genetică şi terapie personalizată.

În precizările sale, ”Din câte am înțeles, la nivelul CNAS sunt anumite discuții pentru introducerea începând din acest an pentru anumite tipuri de cancer a medicinei personalizate”, a declarat Nicoleta Pauliuc, senatoare PNL.

În plus, ”Avem nevoie de programe naţionale de screening prin care să putem face o diagnosticare precoce a bolii”, spune și Nicolae Ciucă, președintele Senatului.

În afirmaţiile sale, Dragoș Median, medic primar Oncologie Medicală.

”Avem un Registru Național de Cancer, avem si norme de aplicare pentru Registrul Național de Cancer. El nu există, dar pe hârtie lucrurile stau foarte bine”, spune acesta.

Un adevăr pe care mulţi preferă să-l ţină ascuns, mai ales când vorbim de lipsurile din spitale.

Aşadar, ”Datoriile de anul trecut au determinat furnizorii de materiale sanitare și medicamente să nu mai aducă în spitale aceste medicamente, până când spitalul nu plătește chiar anticipat de cele mai multe ori”, explică Cezar Irimia, președinte al Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer

Concret, Asociaţia Bolnavilor de Cancer, a informat că numărul persoanelor cu afecţiuni oncologice din România, aflate în evidenţa medicilor a depăşit 550.000.

Sursa – www.antena3.ro