SUA dezvăluie că o fetiță de 8 ani a murit în custodia patrulei de frontieră

De Jurnalul Național Externe Utile 235 citiri
7 min citire

Inrolare trafic.ro
O fetiță din Panama, născută cu probleme cardiace, a murit în custodia Poliției de Frontieră, potrivit unui comunicat al guvernului Statelor Unite de joi, marcând al doilea deces în două săptămâni al unui copil aflat în arest din America Latină.

Fetița de 8 ani și familia ei erau ținute în Harlingen, Texas, în Valea Rio Grande, unul dintre cele mai aglomerate coridoare pentru trecerea frontierei.

Agenția-mamă a Poliției de Frontieră, Serviciul Vamal și Protecția Frontierei din SUA, s-a luptat cu supraaglomerarea din unitățile sale, stimulată de o creștere mare a migranților și solicitanților de azil înainte de expirarea săptămâna trecută a unui regulament cheie privind imigrația legat de pandemia COVID-19.

Fata a suferit „o urgență medicală”, iar serviciile medicale de urgență au fost apelate. Au dus-o la spital unde a fost declarată moartă miercuri, a spus agenția. S-a dispus autopsia.

Numele fetei era Anadith Tanay Reyes Alvarez, a declarat consulul Honduras Jose Leonardo Navas, care are sediul în McAllen, Texas. El a spus că este din Panama, deși părinții ei sunt din Honduras. Consulul a spus că călătorește cu tatăl ei, mama și cei doi frați mai mari.

S-a născut cu probleme cardiace și a fost operată în urmă cu trei ani în Panama, potrivit tatălui ei care a vorbit cu consulul.

Biroul de Afaceri Interne al Vămilor și Protecției Frontierei va investiga decesul fetei, iar inspectorul general al Departamentului de Securitate Internă și poliția din Harlingen au fost anunțate, a declarat Serviciul Vamal și Protecția Frontierei.

Moartea ei survine la o săptămână după ce un băiat honduran de 17 ani, Angel Eduardo Maradiaga Espinoza, care călătorea singur, a murit în custodia Departamentului de Sănătate și Servicii Umane din SUA.

De asemenea, la începutul acestui an, un „copil neînsoțit fragil din punct de vedere medical din Honduras” de 4 ani a murit într-un spital din Michigan, a anunțat Health and Human Services în declarația sa de joi. Agenția a spus că copilul, care se afla în grija Biroului de Relocare a Refugiaților al agenției, a fost dus la spital pe 14 martie în urma unui „eveniment de stop cardiac”. Ea a murit trei zile mai târziu.

În ultimele săptămâni, SUA s-a luptat cu un număr mare de migranți și solicitanți de azil care vin la graniță în așteptarea sfârșitului Titlului 42, un regulament care a stopat migrația în timpul pandemiei.

Săptămâna trecută, sute de sosiri au fost ținute în aer liber pe pământul SUA, între două ziduri de frontieră din San Diego. Mulți au trăit zile întregi cu o dietă limitată a Poliției de Frontieră, cu apă și chipsuri sau batoane granola și orice voluntari sau vânzători au trecut prin deschiderile din perete.

Pedro Rios, directorul programului de frontieră SUA-Mexic al American Friends Service Committee, a declarat joi că băile portabile sunt prea pline pentru a fi folosite, forțând sosirile la graniță să își facă ușura în aer liber.

El a explicat, de asemenea, că Poliția de Frontieră i-a spus să sune la 911 atunci când voluntarii au întâlnit între pereți un copil de 8 luni care era „apat și vărsă”. Tabăra din zonă a fost desființată de atunci.

Joi, avocații au avertizat, de asemenea, despre condițiile periculoase pentru migranții și solicitanții de azil care se află încă în Mexic și încearcă să intre în Statele Unite. Avocații au declarat în timpul unei conferințe de presă cu jurnaliști că au vizitat o serie de tabere din Mexic pentru a evalua condițiile de acolo și au găsit puține în ceea ce privește îngrijirea medicală.

Amy Fischer, directorul pentru drepturile refugiaților și migranților la Amnesty International SUA, a declarat că „aproape toți” pe care i-au văzut pe partea mexicană a graniței „aveau un fel de afecțiune de sănătate cu care se confruntă”.

Ea a spus că este „aproape universal” faptul că migranții și solicitanții de azil „și-au ridicat cămașa și arată o erupție cutanată sau spun că copilul meu are un tip de boală X”.

Săptămâna trecută, Poliția de Frontieră a început să elibereze solicitanții de azil din SUA fără înștiințări de a se prezenta la tribunalul de imigrare, în schimb le-a ordonat să se prezinte la un birou de imigrație în termen de 60 de zile. Mișcarea scutește agenții Poliției de Frontieră de sarcini de procesare care necesită timp, permițându-le să deschidă spațiu în spațiile de detenție. Un judecător federal din Florida a ordonat încetarea eliberărilor rapide.

Poliția de frontieră avea 28.717 de persoane în arest pe 10 mai, cu o zi înainte ca restricțiile de azil legate de pandemie să expire, ceea ce a fost dublu față de două săptămâni mai devreme, potrivit unui dosar al instanței. Până duminică, numărul a scăzut cu 23% la 22.259, încă neobișnuit de mare.

Patrula de frontieră are o rețea de stații și unități de procesare peste granița de sud-vest, unde reține și procesează agenții migranți pe care îi întâlnesc înainte ca aceștia să fie fie eliberați în SUA, fie predați Serviciului de Imigrare și Vamal. Pe site-ul său, agenția spune că are o capacitate maximă de 5.000, deși agenția și-a extins rapid capacitatea în ultimele luni.

Timpul mediu în arest duminică a fost de 77 de ore, cu cinci ore mai mult decât maximul permis de politica agenției.

În timpul administrației Trump, decesele copiilor aflați în custodia SUA au devenit puncte de controversă, punând sub semnul întrebării eforturile administrației de a proteja cei mai vulnerabili sosiri.

Cel puțin șase copii au murit într-o perioadă de aproximativ un an, din 2018 până în 2019; au fost ținuți fie în custodia Poliției de Frontieră, fie în custodie de Sănătate și Servicii Umane.

Sursa – www.aljazeera.com