Sub sloganul „Pământul nostru. Viitorul nostru. Noi suntem #GenerațiaRestaurării”, sărbătorim Ziua Mondială a Mediului

De Jurnalul Național Actuale Utile 59 citiri
6 min citire

Inrolare trafic.ro
În prezent, reciclarea reprezintă un proces esențial pentru protejarea mediului și conservarea resurselor naturale. Multe materiale utilizate zilnic pot fi reciclate, reducând astfel cantitatea de deșeuri care ajunge la gropile de gunoi și diminuând impactul asupra naturii.

În plus, reciclarea este un mod simplu și eficient de a contribui la protejarea mediului înconjurător. Prin reciclarea corectă a hârtiei, sticlei, plasticului, metalelor, bateriilor, echipamentelor electronice și textilelor, putem reduce cantitatea de deșeuri și conserva resursele naturale pentru viitoarele generații. Iată câteva dintre cele mai comune materiale care pot fi reciclate.

An de an, la data de 5 iunie se sărbătorește Ziua Mondială a Mediului, fiind cea mai importantă zi dedicată mediul înconjurător la nivel global.

În opinia InfoCons, tema acestui an, cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, se concentrează pe restaurarea terenurilor, combaterea deșertificării și creșterea rezilienței la secetă, sub sloganul „Pământul nostru. Viitorul nostru. Noi suntem #GenerațiaRestaurării”.

Așadar, cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, InfoCons pune la dispoziția consumatorilor Aplicația Europeană Gratuită InfoCons pentru a scana codurile QR de pe etichetele de eficiență energetică. pentru a afla care sunt centrelele la care pot apela în vederea reciclării produselor electronice și electrocasnice.

Concret, aplicația Europeană InfoCons facilitează procesul de reciclare a produselor electronice și electrocasnice, oferind consumatorilor următoarele detalii:

-listă completă a punctelor de colectare a materialelor reciclabile, indicând centrul cel mai apropiat de locația utilizatorului;

-informații actualizate despre fiecare punct de colectare,

-inclusiv detalii esențiale despre tipurile de materiale reciclabile acceptate în fiecare locație.

Ce poți să reciclezi?

Hârtie și carton

Hârtia și cartonul se reciclează ușor. Acestea includ ziare, reviste, ambalaje de carton, cutii de cereale, caiete și alte produse de hârtie. Prin reciclarea hârtiei, se economisesc copaci și se reduc emisiile de dioxid de carbon generate de procesele de producție și transport.

Sticlă

Recipientele de sticlă, cum ar fi borcanele și sticlele, pot fi reciclate în întregime, de nenumărate ori, fără a-și pierde din calitate. Sticla reciclată este utilizată pentru a produce noi sticle și borcane, economisind astfel resursele naturale și energia necesară pentru producerea sticlei noi.

Plastic

Multe tipuri de plastic pot fi reciclate, inclusiv sticlele de apă, recipientele de detergent, ambalajele de produse alimentare și jucăriile din plastic. Reciclarea plasticului ajută la reducerea poluării marine și la economisirea petrolului utilizat în producția de plastic nou. Este important să verifici simbolurile de reciclare de pe produse pentru a ști ce tipuri de plastic sunt acceptate în programul local de reciclare.

Metal

Aluminiul și oțelul sunt metale ce pot fi reciclate în mod repetat fără a-și pierde proprietățile. Cutiile de băuturi, foliile de aluminiu, conservele și obiectele metalice uzate pot fi colectate și reciclate. Reciclarea metalelor economisește energie și reduce emisiile de gaze cu efect de seră asociate cu extragerea și rafinarea minereurilor.

Baterii și echipamente electronice

Bateriile și echipamentele electronice, cum ar fi telefoanele mobile, computerele și televizoarele, conțin materiale periculoase care nu trebuie aruncate la gunoi. Acestea trebuie reciclate prin programe speciale care se ocupă de recuperarea și neutralizarea substanțelor toxice, precum și de reutilizarea materialelor valoroase.

Textile

Hainele și alte produse textile pot fi, de asemenea, reciclate. Ele pot fi transformate în noi produse textile sau folosite pentru fabricarea materialelor izolante și a altor produse industriale.

Câți bani câștigi dacă strângi ambalaje pentru reciclare

 

Un român care adună zilnic PET-uri din tomberoane, pentru a le duce la reciclat, reușește să strângă sume frumoase de bani.

În afirmaţiile sale, „Mă trezesc cam la ora 5 dimineața și plec prin oraș să caut sticle. Am un căruț pe care îl încarc cu PET-uri și în drum mai descarc din ele, la magazinele care au aparatele astea de colectare. Să zicem că scot zilnic cam 100 lei din sticlele pe care le strâng. Nu e mult, dar nu e nici puțin. De cele mai multe ori cumpăr alimente cu banii pe care-i strâng într-o zi”, a relatat bărbatul pentru Adevărul.

Acesta mai susține că nu deschide ghenele de gunoi de lângă blocuri, ci colectează PET-uri doar din coșurile de gunoi de pe stradă. În weekend are șanse să facă de două ori mai mulți bani:

Astfel, „Merg vineri, sâmbătă și duminică unde se fac grătare. E plin de oameni care au cu ei sticle de suc, de apă, de bere. De cele mai multe ori le cer oamenilor direct acele sticle.

Într-un weekend am reușit să câștig chiar și 400 de lei. Eu nu cred că noi facem rău cuiva, din contră. Ajutăm la reciclare și putem spune că suntem plătiți pentru acest lucru. Pentru unii, cei 50 de bani nu sunt importanți. Dar, la final de zi, poți face multe cu banii strânși”.

Dacă facem un calcul, românul poate obține peste 3000 de lei într-o lună!

Sursa – playtech.ro