TikTok se luptă pentru a muta datele utilizatorilor în SUA

De Jurnalul Național Actuale Companii 179 citiri
6 min citire

Inrolare trafic.ro
Până acum, Proiectul Texas pare a fi în primul rând un exercițiu de geografie, unul care pare bine poziționat pentru a răspunde preocupărilor legate de accesarea de către guvernul chinez la informațiile personale ale americanilor. Dar nu abordează alte modalități prin care China ar putea arma platforma, cum ar fi modificarea algoritmilor TikTok pentru a crește expunerea la conținutul divizabil sau ajustarea platformei pentru a genera sau încuraja campanii de dezinformare.

Adam Segal, directorul programului de politică digitală și ciberspațială la Consiliul pentru Relații Externe, a declarat pentru BuzzFeed News că influența guvernului chinez asupra algoritmilor TikTok este o preocupare mai presantă decât exfiltrarea datelor. „Nu am văzut niciodată un argument deosebit de bun despre ceea ce chinezii ar putea obține din datele TikTok pe care să nu le poată obține din sute de alte surse”, a spus el. Dar el a indicat exemple în care Partidul Comunist Chinez a folosit tehnologia pentru a deforma discursul digital, inclusiv cenzura anterioară a TikTok a discursului dăunător „onoarei naționale” a Chinei și o încercare din 2020 a unui angajat Zoom din China de a perturba întâlnirile video care comemora Tiananmen. Masacrul pătrat.

TikTok neagă vehement acuzațiile că cenzurează discursurile critice față de China astăzi. Și membrii echipei de încredere și siguranță a TikTok, care creează și aplică politicile de conținut pentru companie, l-au descris ca fiind relativ bine izolat de influența ByteDance. Angajații au descris lucrătorii Trust & Safety ca având un contact mai puțin frecvent cu Beijingul și linii de raportare mai clare decât alți angajați cu care BuzzFeed News a vorbit – și au descris practicile TikTok Trust & Safety ca fiind similare cu cele adoptate de giganții tehnologici din SUA. Cu toate acestea, problema structurii de raportare este mare: la fel ca alți oficiali înalți TikTok, șeful său de încredere și siguranță raportează directorului general al TikTok, care raportează la ByteDance ca proprietar al companiei TikTok. Și atâta timp cât banii se opresc cu ByteDance, „există un plafon” la cât de mult se poate distanța TikTok de guvernul chinez, a spus Lewis.

Legislatorii americani au precizat că preocupările lor cu privire la TikTok depășesc locul în care sunt stocate datele. Într-un 2019 tweet, senatorul Chuck Schumer a spus că, potrivit legii chineze, TikTok și ByteDance „pot fi obligate să coopereze cu activitățile de informații controlate de Partidul Comunist din China”. La o audiere a Senatului din octombrie 2021, șeful de politici publice TikTok pentru Americi, Michael Beckerman, a mărturisit că politica de confidențialitate a TikTok îi permite să partajeze informațiile pe care le colectează (inclusiv datele utilizatorilor din SUA) cu ByteDance. El a refuzat să răspundă la întrebările senatorului Ted Cruz despre dacă politica permite TikTok să partajeze acele date cu Beijing ByteDance Technology, o altă subsidiară ByteDance care este parțial deținută de Partidul Comunist Chinez.

La aceeași audiere, senatorul Marsha Blackburn l-a întrebat pe Beckerman dacă angajații ByteDance au acces la algoritmul TikTok. Beckerman, nerăspunzând direct la întrebare, a spus că datele utilizatorilor din SUA sunt păstrate în SUA. Blackburn a întrebat, de asemenea, dacă există programatori, dezvoltatori de produse și echipe de date în China care lucrează la TikTok. Beckerman a confirmat că există.

Parlamentarii din afara SUA și-au exprimat, de asemenea, îngrijorări cu privire la relația TikTok cu China. În iunie 2020, guvernul indian a interzis TikTok, WeChat și alte peste 50 de aplicații chineze după o ciocnire la granița dintre India și China, care a ucis 20 de soldați indieni. Organismul de reglementare al Indiei, Ministerul Electronicei și Tehnologiei Informației, a susținut că aplicațiile „furau și transmiteau în secret” datele utilizatorilor indieni către centrele de date din afara Indiei. În august 2020, agențiile de informații din Australia au început să investigheze dacă TikTok reprezintă o amenințare pentru securitatea țării. În septembrie 2021, Comisia pentru Protecția Datelor din Irlanda a deschis o investigație asupra modului în care TikTok transferă datele utilizatorilor în țări din afara UE.

Asemănările dintre preocupările de reglementare ale diferitelor țări cu privire la TikTok și China subliniază importanța potențială a Proiectului Texas. Dacă va reuși în SUA, proiectul poate servi drept foaie de parcurs pentru TikTok în alte jurisdicții (poate chiar în India, unde a fost interzis). De asemenea, poate servi drept model pentru alte companii mari, cum ar fi Amazon, Facebook și Google, care se confruntă cu preocupări similare din partea autorităților de reglementare de peste mări cu privire la colectarea informațiilor personale ale cetățenilor lor.

Graham Webster, redactor-șef al proiectului Stanford–New America DigiChina la Centrul de politici cibernetice de la Universitatea Stanford, consideră TikTok „un cobai” pentru scepticismul inerent al parlamentarilor cu privire la companiile străine care colectează datele cetățenilor lor. Cu toate acestea, Webster spune că este optimist, deoarece ByteDance are un stimulent puternic pentru a face autoritățile de reglementare pe deplin confortabile cu TikTok.

„Aceasta este o companie care caută o modalitate ca acest lucru să funcționeze cu adevărat”, a spus el. „Vor continua să încerce până când va fi o înfrângere evidentă, pentru că suma de bani de pe masă este enormă.”

Sursa – www.buzzfeed.com

TAGGED: ,