Tot ce trebuie să știi despre afacerile cu o companie străină

Decizia de a încheia parteneriate de afaceri cu diverși colaboratori străini este extrem de importantă. Cu siguranță, un plan bun pentru dezvoltarea oricărui business trebuie să includă și explorarea oportunităților pe plan global. Însă, fie că este vorba despre găsirea unui furnizor, a unui partener financiar, strategic sau cumpărător ori distribuitor pentru produsele și serviciile tale, trebuie să cunoști cât mai multe date despre relațiile profesionale pe care poți să le desfășori cu o compania străină. Iată ce trebuie să știi ca să stabilești conexiuni solide cu firme din afara țării.

Ai nevoie de un plan de comunicare

Indiferent de mărimea sau structura organizației străine cu care dezvolți relații de afaceri, este necesar să iei în considerare un plan de comunicare în baza căruia se va desfășura întreaga activitate. Toate documentele pe care i le vei transmite partenerului tău trebuie să fie traduse într-o limbă străină, în timp ce actele primite de la acestea trebuie înregistrate și în limba maternă. 

Prin urmare, caută un birou de traduceri pentru companii, care să-ți ofere servicii adaptate domeniului tău de activitate. Specialiștii vor traduce pentru tine contracte, acte notariale și consulare, documente financiar bancare, proiecte de finanțare, declarații, acorduri de confidențialitate, coduri de conduită sau regulamente interne. 

Practic, orice document oficial transmis partenerilor trebuie să fie tradus și, în plus, corespondența de afaceri poate include și serviciile de interpret traducător, pe care ți le poate oferi un birou de traduceri.

Ține cont de stabilitatea financiară a companiei

O firmă care se află într-un impas financiar nu este cea mai bună alegere pentru business, chiar dacă activează la nivel internațional. Înainte de a colabora cu o companie străină, verifică mai întâi abilitățile acesteia de a-și gestiona activele. Dacă îți dorești expansiune în afara țării, nu încerca să creezi legături profesionale cu orice firmă și în orice condiții, pentru că o societate care și-a administrat în mod greșit propriile finanțe nu prezintă nicio garanție.

Află detalii despre bonitatea partenerului de afaceri

La fel ca în cazul oricărei colaborări profesionale, o companie străină trebuie atent verificată, pentru a minimiza potențialele riscuri de afaceri. Așadar, cu ajutorul partenerilor instituționali sau al camerelor de comerț, încearcă să afli detalii despre starea juridică a societății, persoanele împuternicite să reprezinte compania, administratori ori incidente de plată. Nu ți-ai dori ca firma străină cu care închei un contract de colaborare să se afle în faliment sau să aibă pe rol dosare prin care i se solicită insolvența deoarece nu și-a plătit datoriile către alți parteneri de business.

Trebuie să cunoști cultura de afaceri a firmei externe

Ca antreprenor, atunci când vrei să dezvolți relații cu o companie din afara țării este esențial să cunoști mentalitatea, stilul de lucru, valorile ori comportamentul profesional al partenerului tău. Va trebui să poți comunica eficient cu acesta, pentru a lua cele mai bune decizii și a stabili obiective comune, care să conducă la creșterea investiției. 

Alege un colaborator care să ofere credibilitate

Chiar dacă este important să faci afaceri cu o companie stabilă din punct de vedere financiar, ia în considerare și alte elemente benefice pentru firma ta. De pildă, un colaborator străin care beneficiază de conexiuni în industrie, clienți deosebiți, furnizori de încredere, o rețea profesională solidă sau expertiză în diferite domenii poate să sporească valoarea business-ului tău și să-ți îmbunătățească credibilitatea în plan internațional.

Prin urmare, în vederea încheierii unui parteneriat cu o companie străină este necesar să ai o imagine de ansamblu asupra firmei. Într-un contract nu poți prevedea absolut toate situațiile care pot să apară, de aceea trebuie să-ți cunoști cât mai bine colaboratorii, ca să te asiguri că lucrurile nu vor merge într-o direcție greșită.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata