Sarbatorit pe 25 decembrie, Craciunul romanesc este strans legat de sarbatorile pagane, unele dintre ele continua sa faca parte din sarbatoarea Craciunului din Romania de astazi. Temele pagane ale vietii si mortii se impletesc cu traditiile crestine de Craciun. Pe langa un brad artificial de Craciun, avem si alte traditii.
Porcul de Craciun… traditie
Carnea de porc este o parte importanta a Craciunului romanesc si a mancarii de Craciun. Pe 20 decembrie, ziua de Ignat cum i se spune, un porc mare, ingrasat peste an, este sacrificat pentru a oferi ingredientul de baza pentru sarbatoarea Craciunului. In timp ce satenii din mediul rural inca practica sacrificarea porcilor, pastrarea si sacrificarea animalelor domestice este imposibila pentru locuitorii orasului, dar traditia de a manca carne de porc de Craciun predomina in Romania.
Alte feluri de mancare vor insoti felul principal de carne de porc sau vor fi facute din carne de porc si puteti bea o palinca de prune romaneasca.
Un alt fel de mancare important pe masa festiva romaneasca este cozonacul, un aluat pufos care incorporeaza o varietate de ingrediente in functie de reteta si preferintele brutarului. Prajitura poate contine nuci, seminte, cacao, fructe uscate sau alte adaosuri. De asemenea trebuie sa amintim de sarmale, un fel de mancare din carne tocata de porc, amestecata cu orez , ceapa si mirodenii- acest fel de mancare se serveste cu o mamaliga calda.
Colinde romanesti
Colindele si cantecele romanesti sunt foarte importante in traditiile romanesti de Craciun. Actul de traversare a satului, sau din casa in casa, cantatul colindelor dateaza din perioada precrestina. In zilele noastre, colindele romanesti sunt adesea cantate de copii care pot purta un baston incoronat cu o reprezentare a stelei de Craciun.
Pentru cel mai bun efect, colintorii care calatoresc in grupuri fac diverse zgomote cu anumite obiecte, cum ar fi clopote si bice pentru a speria spiritele rele. Ca si in timpul Carnavalului din Europa de Est, colindatorii mai seriosi pot fi deghizati in fiare blanoase care reprezinta ursii sau caprele.
Colindatorii se pot astepta la un mic cadou de bani sau mancare in schimbul serviciilor lor, ca atunci cand colindatorii americani viziteaza casele de cartier in timpul Halloween-ului in schimbul bomboanelor.
Colindatul a fost si este o traditie atat de importanta in Romania, incat exista diferite tipuri de colinde, inclusiv colinde insotite de dans si actorie. Colindatul nu se limiteaza, de asemenea, la Craciun si se poate face si in alte perioade ale anului, cum ar fi Ajunul Anului Nou.
Mastile de colindat sunt inca facute de artizani in Romania, dar acum sunt achizitionate mai des ca suveniruri si piese de colectie. Colindele romanesti au o tema religioasa, in timp ce altele se pot referi la folclorul romanesc.
Mos Craciun in Romania si un alt Mos… Mos Nicolae
Exista si un alt Mos in Romania si se numeste Mos Nicolae.. apare pe 6 decembrie pentru a distribui mici cadouri si cadouri copiilor cuminti, care isi lasa pantofii la usa pentru a fi umpluti peste noapte.
Cu toate acestea, Mos Craciun poate vizita, de asemenea, in Ajunul Craciunului, dupa decorarea de brazi de Craciun in familie. Pentru detalii vezi acest site unde vei gasi sfaturi de decorare si multe modele de brazi artificiali de lux.
De retinut:
Daca vrei sa vezi ceva cu adevarat superb, viziteaza pietele de Craciun din Romania, cum ar fi targul de Craciun din Sibiu, pentru a vedea cum cevolueaza traditiile chiar in fata ochilor tai.
Romania, tine strans la traditille sale si datorita acestui lucru, este una din cele mai indragite tari atunci cand vine vorba despre petrecerea concediului de iarna, fiind vizitata anual de milioane de straini din lumea intreaga. Mancarea, oamenii cat si pregatirile de Craciun, fac din aceasta tara un magnet pentru turisti.