Traian Băsescu riscă un proces cu RAAPPS

De Jurnalul Național Actuale Justiţie Politică 151 citiri
5 min citire

Inrolare trafic.ro
Noi informații ies la iveală cu privire la fostul președinte al României, Traian Băsescu, pe fondul mutării sale din locuința de protocol. Cu toate că miercuri, 1 iunie, ar trebuie să elibereze vila din strada Gogol, fostul președinte nu va face acest lucru. Însă, nu va fi nici scos din casă cu forța.

Astfel că, Traian Băsescu și soția sa, Maria, ar trebui să părăsească miercuri, 1 iunie, vila de protocol din strada Gogol, conform unei decizii RAAPPS, care prevede ca fostul președinte să elibereze această locuință în termen de 60 de zile.

Chiar şi aşa, Traian Băsescu nu va pleca azi din această locuință și a explicat, anterior, că nu poate face acest lucru momentan pentru că noul apartament nu este racordat la energie electrică, apă și gaze. Mai mult, afirmă fostul președintele nu are nici mobilă, dar subliniază că atunci când totul va fi gata în noul apartament, va elibera vila de protocol.

”Când o să fie locuibil apartamentul pe care l-am cumpărat (se va muta – n.red.). N-am terminat de semnat contractele pentru energie electrică, pentru apă, pentru gaze.

În al doilea rând, am comandat mobilă, o bibliotecă, trebuie să pun şi cărţile undeva. (…) Nu ştiu când va fi gata, eu sper să fie o plecare civilizată”, preciza Traian Băsescu.

Traian Băsescu riscă un proces cu RAAPPS

RAAPPS a trimis, marți, un comunicat de presă în care preciza că notificarea pe care a primit-o fostul șef al statului cu privire la eliberarea locuinței din strada Gogol va expira în termen de 5 zile de la data luării la cunoștință, referindu-se la notificarea pe care Traian Băsescu a primit-o pe data de 24 mai.

”Termenul de eliberare a imobilulul – reședință oficială situat în București, Str. Gogol nr. 2, sector 1, transmis Dlui. Traian Basescu prin notificarea nr. 1.145 (n.r. primită în 24 mai), expiră în 5 zile de la data luării la cunoștință de către acesta, respectiv în data de 01.06.2022.

În situația în care imobilul nu va fi eliberat și predat, după expirarea termenului sus menționat, Regia Autonomă «Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat» (R.A.-A.P.P.S.) va formula acțiune în evacuare la instanța competentă, conform dispozitiilor legale”, se precizează în comunicat.

Totodată, RAAPPS mai arată că face toate demersurile pentru obținerea titlului executoriu, dar va respecta, în același timp, ”toate dispozițiile legale în materie, precum și drepturile fundamentale și constituționale, respectiv dreptul la viața intima, familială și privată, drepturi garantate de Constituție oricărui cetățean al României”.

Fostul președinte al României nu poate fi scos cu forța din casă

Relația dintre proprietar și chiriaș este reglementată de o lege a locuinței pe care RAAPPS trebuie să o respecte. Legea spune că niciun chiriaș nu poate fi evacuat decât în baza unei hotărâri a instanței judecătorești, indiferent dacă acesta a fost sau nu demnitar, notează infoactual.ro.

Având  în vedere că Traian Băsescu a declarat că nu poate să părăsească locuința în cursul zilei de azi, RAAPPS va formula acțiune în evacuare la instanța competentă. Cu toate acestea, executorul, polițiștii și jandarmii nu îl vor putea scoate cu forța din casă deoarece trebuie respectate anumite proceduri.

Concret, procedura judiciară de evacuare începe cu o procedură de notificare privind evacuarea, aceasta fiind obligatorie pentru proprietar, în acest caz RAAPPS. Dacă această procedură nu este parcursă, atunci există riscul respingerii cererii de evacuare pe procedura specială, mai spune sursa anterior citată.

Această notificare se face prin executor judecătoresc, scopul ei fiind eliberarea din propria inițiativă pentru a nu se ajunge la proces. De precizat este că RAAPPS nu a făcut o notificare prin executor judecătoresc, ci i-au trimis fostului președinte al României o notă din partea instituției.

Notificarea reprezintă, de fapt, o somație de eliberare a imobilului în termen de 30 de zile de la primire.

De asemnea, sursa mai sus citată mai precizează că acest proces va dura 3 luni, iar dacă nici la final imobilul nu este eliberat benevol, atunci RAAPPS, care a obținut hotărârea de evacuare, va apela la un executor judecătoresc pentru a iniția procedurile cu privire la evacuarea silită și executarea silită a cheltuielilor judiciare și de executare.