Trei din patru gheparzi născuți în India după 70 de ani mor

De Jurnalul Național Actuale Externe 216 citiri
5 min citire

Inrolare trafic.ro
Mama lor a fost printre cei 20 de gheparzi zburați din Africa ca parte a unui plan ambițios de reintroducere a animalului care dispăruse în India.

Trei din cei patru pui de ghepard născuți dintr-o pisică mare adusă în India din Africa anul trecut au murit în Parcul Național Kuno în ultima săptămână, au declarat oficialii din pădure, în timp ce un val de căldură din regiune a făcut ca temperaturile să crească.

Puii au fost primii care s-au născut în India în mai bine de 70 de ani. Cândva răspândiți în India, gheparzii au dispărut acolo în 1952 din cauza vânătorii și a pierderii habitatului.

Mama lor a fost printre cei 20 de gheparzi pe care India i-a zburat din Namibia și Africa de Sud, ca parte a unui plan ambițios și aprig contestat de a reintroduce cel mai rapid animal terestru din lume în țara din Asia de Sud.

Doi gheparzi sunt văzuți în interiorul unei secțiuni de carantină dintr-o rezervație din apropiere de Bella Bella, Africa de Sud, înainte de a fi mutați în India (Fișier: Denis Farrell/AP)

Primul pui a murit marți, ceea ce a determinat medicii veterinari din parcul național din statul Madhya Pradesh să monitorizeze îndeaproape mama și cei trei pui rămași ai ei.

Puii au părut slăbiți joi după-amiază – o zi în care temperaturile au crescut la 47 de grade Celsius (116 grade Fahrenheit) – și autoritățile au intervenit pentru a ajuta pisicile.

Erau „slăbiți, subponderali și foarte deshidratați” și doi dintre ei au murit ulterior, au declarat oficialii forestieri într-un comunicat joi.

Ultimul pui supraviețuitor este tratat într-o unitate de îngrijire critică.

Oficialii nu au spus ce a cauzat decesele, dar se crede că un val de căldură arzător din India a slăbit puii. Rata de supraviețuire a puilor de ghepard în sălbăticie și în captivitate este scăzută, potrivit experților.

Un ghepard din Namibia a fost văzut după ce premierul indian Narendra Modi l-a eliberat în Parcul Național Kuno din statul Madhya Pradesh (Fișier: Biroul de Informații de Presă din India/Maiul prin intermediul Reuters)

Vorbind cu Agenția Anadolu, Jasbir Singh Chouhan, un oficial de top pentru fauna sălbatică din Madhya Pradesh, a spus că cauzele morții puiilor sunt multiple.

„Aveau opt săptămâni și erau subponderali. Temperaturile ridicate, deshidratarea și expunerea la soare” au fost câteva dintre cauze, a spus el.

„Al patrulea pui este stabil și sub tratament”, a spus el, adăugând că sunt în legătură cu experți în ghepard din Namibia și Africa de Sud.

În luna martie a acestui an, India a anunțat nașterea a patru pui la unul dintre cei opt gheparzi care au fost mutați din Namibia.

Pisicile au fost prezentate cu multă fanfară, iar prim-ministrul indian Narendra Modi a spus că pisicile vor cataliza eforturile de conservare a pășunilor neglijate din India.

Prim-ministrul a fost prost sfătuit #ProjectCheetahspune
Valmik Thapar, naturalist și conservaționist#NewsToday #Gheparzi #Iată Parcul Național | @sardesairajdeep

Dar din cei 20 de gheparzi adulți importați în India, trei – două femele și un mascul – au murit.

La începutul acestei luni, o femelă de ghepard numită Daksha a murit în Parcul Național Kuno după ce a fost rănită de una dintre felinele mari.

Încă doi gheparzi, Sasha și Uday, au murit în februarie și, respectiv, aprilie, din cauza unei boli.

În timp ce guvernul este încrezător că relocarea gheparzilor va avea succes, mulți experți și-au exprimat scepticismul cu privire la proiectul ambițios de reintroducere a animalelor africane în pădurile indiene.

Mai puțin de 7.000 de gheparzi adulți rămân în sălbăticie la nivel global, iar acum locuiesc mai puțin de nouă la sută din aria lor inițială.

Scăderea habitatului, din cauza creșterii populației umane și a schimbărilor climatice, este o amenințare uriașă.

Sursa – www.aljazeera.com

TAGGED: , ,